fbpx
Blog

De tijd dat een telefoon nog enkel bestond om mee te bellen, ligt ver achter ons. Bellen doen we niet meer, maar we staren wel uren lang naar het scherm in onze handpalm. Om niets te missen, om tekstjes, filmpjes en plaatjes rond te pompen op onze zogenaamde sociale kanalen. Stel je voor dat je wat mist.

Ga in de coupé van een trein zitten, op een terrasje, en kijk eens rond. Er is bijna niemand meer die gewoon met een ‘vreemde’ praat.  Ja hooguit via de camera zodat er weer wat onzinnigs gedeeld kan worden met de rest van de wereld. Het hele maatschappelijk leven is een grote kijkersfile geworden, een wereld van blauwe vinkjes en duimpjes. Nutteloos en kansloos tegelijk.

Weg aandacht

Wanneer je tegenwoordig een zakelijke afspraak hebt, ligt de smartphone ongeduldig te wachten op aandacht van je gesprekspartner. Stel je voor dat je een goed gesprek hebt, en dan gaat het oog van je gesprekspartner al naar trillende dingetje. Er knippert wat. Weg aandacht, weg gesprek. Mag ik even opnemen? Oh, dit moet even tussendoor. Een beetje schaftkeet op de bouwplaats is verworden tot een stilteruimte waar bouwvakkers onderuitgezakt door hun gemiste appjes swipen, terwijl ze de boterhammen wegschuiven zonder dat ze proeven wat er op brood zit. Tijdens lezingen of cursussen zitten mensen in plaats van aandachtig te luisteren, de achterstallige mail weg te tikken. Ik vind het respectloos.

Ondertussen tijdens de schaft

De invloed van de telefoon. Ik begin me er gruwelijk aan te irriteren. In onze bedrijfskantine hebben we een nieuwe regel: diegene die het eerste kwartier van de pauze met zijn telefoon zit te spelen, moet afwassen. Met de hand! En het werkt. Er wordt weer gepraat, er wordt weer oprecht geïnformeerd naar de gezondheid van de moeder van je collega, of de hobby van een collega. Dat soort werk. Maar ook ikzelf worstel met de invloed van mijn mobiele telefoon. Als ik naar de toilet ga ben ik normaal gezien we binnen min of 5 wel gereed, maar duurt nu minimaal 3 keer zo lang en moet ik oppassen dat alles niet al lang is opgedroogd.

Dus heb ik ook voor mezelf een aantal dingen aangepast: Alle geluiden op de telefoon staan uit, behalve als iemand me belt. Hij staat voortaan niet meer op mijn bureau, maar ligt in de lade van mijn bureau, buiten mijn gezichtsveld. En thuis staat hij voortaan op een standaard in de keuken. Nu hoor ik jullie denken… Maar als de telefoon niet meer op je slaapkamer ligt, hoe zorg je ervoor dat je elke ochtend wakker wordt? Simpel… Ik heb vorige week een echt ouderwetse wekker gekocht, eentje die doet waar hij voor gemaakt is: laten zien hoe laat het is en je wakker maken. En verder helemaal niks. Ze bestaan nog.

Nieuwe techniek: nieuwe problemen

De smartphone heeft ons heel veel gebracht, maar ook heel veel afgenomen. Het wordt tijd om de goede dingen van het contact met elkaar weer terug te pakken. Eigenlijk geldt hetzelfde voor (installatie)techniek in het algemeen: techniek die nieuwe problemen veroorzaakt, is eigenlijk geen oplossingen voor échte problemen in het leven. Denk daar gerust is over na tussen het delen van deze blog via al je kanalen. En als je dan toch een kwartier op het toilet wilt zitten. Check deze video: het zet aan tot nadenken 😉

Over Martijn Verspeek

Martijn Verspeek

De eigengereide Martijn Verspeek (1980) runt met 20 medewerkers Installatiebedrijf Verspeek vanuit Valkenswaard. Een klassiek, maar ook modern allround installatiebedrijf, dat zich vooral wil onderscheiden op het gebied van extreme klantvriendelijkheid. Martijn Verspeek is op dit vlak een boegbeeld voor installerend Nederland. Zijn medewerkers zijn goeie gasten en goeie vrouwkes, zijn klanten zijn fans. Denkt in oplossingen en in toegevoegde waarde. Blogt over alles wat hem bezig houdt. Gek van social media en het delen van vakkennis. Jonge vader en een passie voor fietsen.

Dit is zijn LinkedIn

 

Bekijk alle berichten van Martijn Verspeek

2 reacties op “Weg met de smartphone

  1. Connie schreef:

    Herkenbaar!

  2. Bart couwenberg schreef:

    Mooi geschreven Martijn, de spijker op z’n kop!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.