fbpx
Blog

Uneto-VNI moet op de schop

Welke zintuigen je ook gebruikt: aan alles om ons heen zie, hoor, proef, ruik en voel je dat er verandering in de lucht zit. We leven in een tijd van verandering of nog beter in een verandering van tijd.

De energietransitie biedt ongekende kansen voor installatiebedrijven. Echter: het is zeker geen luilekkerland waarin de gebraden kippetjes zo je mond in vliegen. Alleen al de transitie van gas naar elektriciteit is al een tour de force. Tienduizenden medewerkers uit onze bedrijven zullen de komende jaren moeten worden omgeschoold om voldoende kennis te krijgen over het adviseren, ontwerpen, realiseren en onderhouden van all-electric systemen. Voor ons als installatiebedrijven is de energietransitie dus vooral een transitie van kennis.

History repeating?

Energietransities zijn in het verleden al wel vaker voorgekomen. Van hout, naar kolen, naar olie, naar gas en nu naar elektriciteit. Het bijzondere aan de huidige energietransitie is dat de omvang en snelheid waarmee deze zal plaatsvinden veel groter en sneller zal zijn dan alle vorige. Als persoon, maar ook als installatiebedrijf en installatiebranche zijn we dus genoodzaakt om onze kompassen te herijken en een nieuwe koers uit te zetten.

Rol branche-organisatie?

Ook onze brancheorganisatie Uneto-VNI kan zich hieraan niet onttrekken. Sterker, zij zal hierin een voortrekkersrol moeten vervullen. Willen wij als installatiebedrijven een goed antwoord kunnen geven op de energietransitie voor de komende 25-50 jaar is er dus ook voor onze club nog heel wat werk aan de winkel.

In 2002 ontstond door een fusie van de “Unie van Elektrotechnische ondernemers” en de “Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven” een van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland. Een belangrijke stap, want hoe groter je bent, hoe meer je te zeggen hebt. Uneto-VNI vertegenwoordigt 150.000 werknemers en 18 miljard omzet per jaar.

Nieuw, wendbaar, eenduidig

Ondanks een poging om in 2014 een nieuwe versie te lanceren genaamd Uneto-VNI 3.0. moet ik nu concluderen dat dit niet voldoende is. We zijn toe aan rigoureuzere stappen zoals een nieuwe wendbare structuur, een nieuwe eenduidige boodschap en een nieuwe naam die de nieuwe lading dekt.

Een toekomstbestendige branchevereniging kan alleen effectief de belangen van haar leden blijven behartigen wanneer zij zich transformeert. Wanneer zij zichzelf opnieuw durft uit te vinden. Wanneer bestuurders het pluche durven te verruilen voor de straat. Wanneer we uit respect voor het verleden de toekomst kiezen.

We zullen focus moeten aanbrengen en duidelijke keuzes moeten maken. Interne politiek en belangen mogen dit proces niet in de weg staan. De boodschap naar buiten moet duidelijk en eenduidig zijn.

Samen aan tafel

Eind vorig jaar vernam ik dat de Uneto-VNI in de persoon van Doekle Terpstra een nieuwe voorzitter heeft gekregen. Eén twitterberichtje aan hem om een bakje koffie te komen drinken was voldoende om samen aan tafel te gaan zitten om te praten over onze gemeenschappelijke toekomst. De toekomst van onze installatiebranche en de toekomst van ons installatiebedrijf.

Als voorzitter en één enkel lid komen we niet ver, met alle leden samen overal waar we willen.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

3 reacties op “Uneto-VNI moet op de schop

  1. Adrie van Duijne schreef:

    Hallo Marc. Graag neemt Kien die uitdaging aan. De TUE heeft al aangegeven belangrijke baanbrekende technologieën tijdig over te willen dragen aan de sector. Dit gecombineerd met de toezegging van Jan Rotmans om onze sector te ondersteunen bij deze transitie geeft ons een uitstekende uitgangspositie. Nu de ondernemers nog. Mogen we met jou beginnen? Kom dan op 8 maart op onze bijeenkomst met Jan Rotmans. Groet Adrie van Duijne

  2. Remco van Heel schreef:

    Wat vind je zelf een goede nieuwe naam Marc? En wat doen met die 1000en bedrijven die nog tientallen jaren bezig zijn hardwerkend met het onderhouden van de miljoenen cv-ketels die er ondanks de transitie plannen er gewoon blijven die moet je toch ook vertegenwoordigen

  3. Marc van Delft schreef:

    @Remco, bedankt voor je reactie.

    Een goede nieuwe passende naam is een naam die direct herkenbaar is. Zoals bijvoorbeeld de naam voor de branchevereniging van bouwkundige aannemer, Bouwend Nederland, dat is. Techniek voor NL vind ik een mooie naam. Dat wat ons met elkaar verbind als leden is de passie voor techniek en dat we onze vakmanschap willen gebruiken om ons land hiermee een stukje mooier kunnen en willen te maken.

    Ieder installatiebedrijf (groot of klein) maar ook iedere installatiemonteur zal voor zichzelf een keuze moeten maken. Ga ik mezelf toeleggen op de toepassingen van nieuwe technieken en zo ja wanneer en hoe. Er zullen bedrijven/monteurs zijn die hierin voorop willen lopen en er zullen bedrijven/monteurs zijn die deze ontwikkeling helemaal links laten liggen. De grootste groep zal wellicht de kat nog even uit de boom kijken. Belangrijk is dat je weloverwogen een keuze maakt als bedrijf maar ook als mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.