Ga naar hoofdinhoud

Wegwijs op de ISH

Hoe voorkom je dat je op ’s werelds grootste installatiebeurs een halve marathon aflegt? Kwestie van voorbereiden en kiezen.

Als hoofdredacteur van Installatie en Sanitair en deze site ga ik met ons team op voor de vijfde editie van de ISH. Dit jaar wordt ’s werelds grootste, en met afstand de meest toonaangevende vakbeurs voor de installatie en sanitairwereld van 14-18 maart gehouden.

Plattegrond. Dubbelklik voor vergroting

Gaven we hier al zes goede redenen om naar Frankfurt af te reizen, hieronder nog een aantal persoonlijke tips om niet reddeloos ten onder te gaan in de meer dan 20 hallen en tussen de verwachte 200.000 bezoekers.

Even wat structuur

In hal 8 staan de moederbedrijven van de grote toestelfabrikanten; o.a. het Bosch-concern ( Nefit), BDR Thermae (Remeha, Dietrich), het in Duitsland giga-grote Viessmann, Vaillant en de warmtepompreuzen. Grote stands, veel presentaties; veel visies op bestaande techniek én duurzaam. Dat laatste zal de grootste stempel op de beurs drukken.

Festhalle

ISH mikt op 200.000 bezoekersDe neo-barokke Festhalle is veruit de mooiste hal van de beurs. Een overweldigende glazen koepel over een hal uit begin 20e eeuw die bijna volledig bezet wordt door een paar (!) fabrikanten, waaronder Hansgrohe/Axor en Villeroy & Boch. Voor deze hal een eigen hal (2) voor Grohe, dat na de Japanse overname nóg groter uitpakt.

Leiding, inregelen

In hal 6 staan alle leidingfabrikanten bij elkaar, waaronder Rehau, Uponor, Wavin. Hal 10 biedt alles op gebied van (in)regeltechniek (o.m. IMI Hydronic, Honeywell), meetinstrumenten (zoals Testo, Euro-Index). De pompen (Grundfos, Wilo, Biral) zijn te zijn in hal 9, en in twee verdiepingen hal 11 is ruimte voor Ventilatie en Airco, al is voor dat laatste de Chillventa in Nürnberg toch wel écht een gespecialiseerd platform.

Badkamerwalhalla

De hallen 3 en 4 –let op meerdere verdiepingen- zijn het grootste badkamerwalhalla van Europa met alle bekende, grote merken (Duravit, Dornbracht, Viega, Geberit, Laufen, Bette, Ideal Standard, Hotbath), maar ook merken, die je in Nederland een stuk minder vaak treft: Antonio Lupi, Gessi, Vitra, Graff, Olympia. Op de bovenste verdieping van hal 4 een grote afvaardiging uit het Verre Oosten. Ga vooral even struinen; in deze hallen zijn alle nieuwtjes te zien die het komende jaar op de markt komen. Wie nóg meer van dit wil: in september de Cersaie in Bologna; hier meer focus op verfijnd design en tegels.

Hollands glorie

Een zestigtal bedrijven met Nederlandse wortels zijn te vinden op de beurs. Denk hierbij aan Brink, Flamco, VSH, EasyDrain, Spirotech, Cox Geelen, Ubbink, Burgerhout, Geesa en nog veel meer. Hier kunt u op land selecteren om het volledige lijstje te zien.

Grootste valkuil: hal-hoppen

Onvoorbereid rondrennen is killing. Naast het feit dat je een marathon aflegt, zorgt ongecontroleerd hal-hoppen voor veel tijdverlies en ergernis op de roltrappen *mind your step*. Bereid je bezoek dus goed voor met de ISH-app of online catalogus  Snel verplaatsen tussen de hallen gaat -bij goed weer- het best buitenom. Hier ook handige shuttle-busjes, een Brezel of Bockwurst tegen de hongerklop, en een frisse neus.

Praktische tips:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant