fbpx
ISH 2019

De ISH, dit jaar van 14-18 maart, is ’s werelds grootste, en met afstand de meest toonaangevende vakbeurs voor de installatie en sanitairwereld. Hoofdredacteur Eddy Buiting van Installatie en Sanitair en Installatie.nl gaat in 2017 op voor zijn vijfde ISH. Hij geeft 6 goede redenen om de tocht naar Frankfurt te maken.

 1. Installatietechniek van de toekomst

  Zeker nu het aardgasloze tijdperk is aangekondigd, de markt weer aantrekt en bedrijven nog meer genoodzaakt worden om (technische) keuzes te maken, is de ISH een leidend podium: welke kant beweegt de warmtepomp zich uit? Welke (duurzame) technieken en energiedragers komen er aan náást de warmtepomp? Maar ook: hoe gaat de cv-ketel vandaag om met de steeds groter wordende vraag naar veiligheid? Welke nieuwe smarthome-oplossingen zijn marktrijp, welke zijn toekomstmuziek? De beurs geeft tweejaarlijks praktische en concrete uitwerkingen van de grote lijnen, die de basis vormt van de toekomst van de installatietechniek in de komende jaren. Maar ook relatief eenvoudige how-to-oplossingen in de vorm van nieuwe appendages, leidingen, nog zuinigere pompen, en slimme regeltechniek. Of je nu adviseur, bedrijfseigenaar of monteur bent: de ISH is het installatiebeurs-walhalla. In 2015 bezochten 4000 Nederlanders de beurs, en dat vind ik eerlijk gezegd weinig. Hier de ’toestellen’ van 2015, hier het badkamernieuws van 2015.

 2. ‘Deutschland über alles’ 

  Of je het nu graag hoort of niet: Duitsland is en blijft voor Nederland het leidende land in installatietechniek. De grote multinationals in nagenoeg elk vakgebied hebben Duitse wortels of hebben bij onze oosterburen hun voornaamste afzetgebied. De ISH is dus het podium waar de voor onze markt belangrijkste partijen hun trends, visies en noviteiten tonen. Alle internationale bedrijven zijn er gewoon. Typisch Duits: wegblijven is geen optie. En mijn ervaring leert: de andere (inter)nationale installatiebeurzen zijn ieder in zijn rol waardevol, maar wél volgend. Ook typisch Duits: de gordijnen blijven tot de beurs hermetisch gesloten. Primeur is primeur, en dat heeft ook wel zijn charme.

 3. ’s Werelds grootste beurs

  Alleen al de grandeur is de moeite waard, want er zijn stands van halve voetbalvelden groot, metershoog, met honderden mensen personeel. Bereid u goed voor wie u wilt bezoeken, zorg voor goed doorbloede kuiten, want het verdwaalrisico is groot. De 260.000 vierkante meter beursvloer, verdeeld over dik 20 hallen (!), verdeeld over meerdere etages, is al ruim tevoren uitverkocht, en daarbij verbleekt het Nederlandse beursleven. 2500 standhouders.  In totaal komen zeker 200.000 mensen deze week naar Frankfurt.

 4. Een jaar voorlopen op de concurrentie

  Gemiddeld genomen komen de innovaties van de ISH het jaar erop in Duitsland op de markt. Vaak betekent dit in Nederland pas in 2018. Kortom: hier ziet u het nieuws dat de collega’s pas in 2018 misschien op – pak hem beet- de VSK zien. Die kennis is voorsprong. Het sanitairnieuws van de grote fabrikanten komt dit voorjaar dan wel naar Nieuwegein, maar er zijn meerdere krenten in de pap. Daarnaast ook veel partijen die je nauwelijks op Nederlandse markt ziet; en dat is naast verfrissend ook gezond voor je eigen concurrentiepositie. Zelfs de vakpers pikt niet alles op.

 5. Nieuwe regelgeving, nieuwe techniek

  Op het gebied van energiebesparing zorgt het Klimaatakkoord van Parijs voor een nieuwe stip aan de horizon. Fabrikanten zullen hier op inspringen. ‘Parijs’ wordt het sleutelwoord bij nieuwe introducties, en dat komt uiteindelijk ook op uw bordje terecht, bijvoorbeeld via nieuwe EPC-aanscherpingen, energie-indexen en andere bouwregels. Vroeg anticiperen, is op tijd aanhaken!

 6. Het is ‘vlakbij’ en gezellig

  Met een beetje lef op de rechtervoet sta je in een goede 3 uur vanuit de Nederlandse grens op het beursterrein. Dat is één rampzalige avondspits in de Randstad. Nog beter (en duurzaam): de ICE (vanaf Arnhem): die doet er net zo lang over, maar je reist ontspannen en wordt gedropt voor de deur. Frankfurt is een heerlijke stad om na een dag beurzen even een hapje te doen. Vakkennis opdoen moet ook leuk zijn.

Handige links:

Zoeken in de catalogus op fabrikant of hal.

Hier het bijprogramma aan evenementen, lezingen en congressen. Hier rondleidingen.

NB:

Niet overtuigd? Niet getreurd. Installatie.nl en Installatie en Sanitair doen uiteraard uitgebreid verslag van de ISH. Binnenkort nog een blog met aanbevelingen wie te bezoeken!

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.