fbpx
Blog

Vandaag was ik weer eens ouderwets verbaasd. Ik zat in de auto met de radio aan en ik hoorde een reclamespotje over het zuiveren van binnenlucht. Eindelijk eens aandacht voor dit thema! En dat niet in één of andere kennisclubje in onze branche, maar gewoon op de publieke omroep. Zelfs Henk en Ingrid worden geïnformeerd.

Maar wat schets mijn verbazing? Het betreft een radiospot van Sigma, een gerespecteerde fabrikant van verf. Het bedrijf prijst daarin een verfproduct aan dat het binnenklimaat zuivert. De marketeers van Sigma claimen slim de oplossing voor het binnenklimaatdossier van scholen, kantoren en woningen. Een hoofdpijndossier. Letterlijk.

Sauzen tegen ziekmakende PPM’s

Was het maar zo makkelijk; sauzen tegen ziekmakende PPM’s, die dag in dag uit de volksgezondheid aanvallen. Slim van Sigma, deze aanpak, maar wat mij betreft ook een staaltje van onvolledige informatie, of misschien zelfs misleiding. Wat moet de argeloze luisteraar denken? Je zou je haast af kunnen vragen of de NVWA na het Vegetarische Slager-debacle, hier maar eens zijn tanden in vast moet bijten. Maar ik schat in dat de slimme marketeers van deze zelfbenoemde luchtzuiverende verf zich niet zomaar laten afschilderen. Dat je lekkerder slaapt, beter leert, of productiever bent in een biobased gesaust wandje, terwijl je huis ventilatietechnische helemaal niet deugt. En dan moeten we misschien blij zijn dat de verfgigant het ‘onderwerp op de kaart zet’.

Veel onderzoeken, weinig bewustwording

‘Vuile ventilatiekanalen gezondheidsgevaar’Want het merendeel van de gebouwen deugt qua ventilatie niet. De gehele bouwkolom weet met alle TNO en Monicair-onderzoeken, de kennis bij fabrikanten, adviseurs, installateurs heel veel over het binnenklimaat. Erbarmelijke luchtkwaliteit in kinderdagverblijven en scholen. Ziekmakende slaapkamers, het gevaar van kooklucht en fijnstof. We doen niks liever dan elkaar continue vertellen hoe het eigenlijk zou moeten. Maar dan alleen binnen de branche natuurlijk! Er is niks mooiers dan iets vertellen aan iemand die dit eigenlijk ook al weet. Om vervolgens samen weer een project op te leveren waarbij aan alles is gedacht, behalve de luchtkwaliteit.

Maar vreemd genoeg horen we dat niet prime-time. Ik hoor u zeggen: Rare kwast, trek de knip! En koop dan ook spotjes op de radio. En daar heb je gelijk in.

Dichtgestopte roosters

Wanneer de gebruiker van een ruimte énkel de boodschap krijgt om zijn huis, school en kantoor vooral te verven voor een beter binnenklimaat, maar ondertussen de stekker uit de wtw getrokken heeft, raamroosters dichtstopt vanwege de tocht of de slaapkamer niet actief ventileert, dan is zelfs die zelfbenoemde gezonde verf onderdeel van een héél ongezond huis. Sterker nog: de meest vervuilende verf in een goed geventileerde woning is ongetwijfeld gezonder, maar dat bekt niet zo lekker op Radio 1.

Old boys network

En daarom daag ik jou uit! Stop niet bij het lezen van deze blog, maar deel deze (met de knoppen hieronder). En dan niet via LinkedIn, dan bereiken we WÉÉR alleen maar mensen die het allemaal al weten. Maar deel deze blog op jouw Facebook. En vertel je familie en vrienden over het belang van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Dat frisse lucht een groot goed is.

Zo bereiken we misschien ook eens de mensen die nu moeten denken dat het aan de ongezonde verf ligt, dat ze hoofdpijn hebben. Eérst goed ventileren, en dán verven. En dat mag best met die mooie biobased verf.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

3 reacties op “Verven of ventileren?

  1. Co klaasenBos schreef:

    Ik Ben onderhoud Schilder geweest Ben Vele male dronken naar huis gegaan van de verflucht , en ziek geweest en nog ben ik Soms disie ,ik Ben nu gepensionerd ik Moët er vak aan denken hoe het nu is

  2. Koos Vos schreef:

    Met ruim 20 jaar ervaring op dit specifieke onderwerp ben ik erachter gekomen dat het vechten tegen de bierkaai is. Scholen ,zelfs fysiopraktijken in kelders van flats, bewoners uit warme landen, doorsnee gezinnen of hoog opgeleiden, het haal geen steek uit wat je ze verteld of uitleg. Ze ervaren dat het tocht door de roosters en de volgende dag zie je dat de boel is afgeplakt met de klacht dat sinds de plaatsing van dubbelglas het veel vochtiger is geworden. Als je roept…ventileren is isoleren…dan wordt je voor gek versleten.
    Heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.