fbpx
Nieuws

1,5 meter discipline bij installateurs

Installateurs hebben er op de bouw en bij klantbezoek al mee te maken: afstand houden, fysiek contact vermijden en desinfecteren is de nieuwe norm. Maar hoe ga je er mee om bij klussen waar met twee man gewerkt wordt? Bij het tillen van zware spullen? Bij de groothandelbalie? Bij werk waar meerdere handen nodig zijn.

Veel vragen waarop nog niet altijd direct antwoorden op zijn, zo bleek al uit het webinar over de nieuwe veiligheidsprotocollen van de brancheverenigingen in bouw en installatie. Zo zijn er al enkele uitzonderingen op de regel: te denken aan het met twee personen reizen, wanneer dat echt niet anders kan. Iets zwaarder tillen is voor nood niet erg: maar wanneer dit regel wordt, komen ook arbo-regels om de hoek kijken.

Drukte bij de balie

De TU balie in Tilburg. Bron: TU.

Bij de groothandel dezelfde dilemma’s, want omdat de installateurs doorwerken het is nog steeds gewoon volle bak bij de afhaalpunten van de grotere grossiers in Nederland. Technische Unie heeft even overwogen wat balies te sluiten, maar is nu met maatregelen open gebleven. Maar er verschijnen wel plexiglas wandjes bij balies, afstandhouders, en met name bij het afhalen van bestellingen in de ochtend wordt er het een en ander gevraagd van klanten en medewerkers. De kratjes worden nu op de juiste afstand klaargezet, of met de inachtneming van de protocollen overhandigd. “We zetten extra mensen in om ervoor te zorgen dat de anderhalve meter economie gemeengoed wordt”, zegt directeur marketing en e-business Remco Tolsma van de grootste installatiegroothandel van het land. Hetzelfde bij Rensa: deurbeleid, vloertape, en de koffieautomaat, waar het normaal even heerlijk keuvelen is met collega’s, staat uitgeschakeld. “Opvallend genoeg is het bij de balies drukker dan normaal”, zegt Rick Hammink van Rensa.

Bij Wasco zijn de openingstijden van de balies aangepast, meldt het bedrijf. Hier sluiten de balies om 16.00u. Net als bij de collega’s ook hier een deurbeleid: niet te veel mensen binnen, contanten worden niet geaccepteerd, en de anderhalve meter is de norm.

Afzetlinten

We moeten maar wennen aan tape en afzetlinten. Een voorbeeld daarvan heeft Van Hoften Installatietechniek toegepast op haar kantoor in Hardinxveld-Giessendam, waar een dertigtal medewerkers moeten leren wennen aan de nieuwe norm. De gangpaden en werkplekken zijn voorzien van strepen, die de mensen moeten wijzen op de geldende afstandsregels.

Corona-helm

Bouwbedrijf Dijkstra Draisma ontwikkelde zelf een helm om veilig te kunnen werken op de bouw, en plaatste plexiglas schotjes in de busjes. De helm van de bouwonderneming is nu zelfs te koop.

Heeft u slimme of creatieve oplossingen voor de uitdagingen die deze tijd vragen? Laat het ons weten.

1 reactie op “1,5 meter discipline bij installateurs

  1. Cor Spronk schreef:

    Dit word inderdaad de nieuwe WERKelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.