fbpx
Nieuws

60 woningen op riothermie

Verwarming met de warmte uit het riool. In Goes is een start gemaakt met de aanleg van een riothermienet, waarmee 60 nieuwbouwappartementen van warmte kunnen worden voorzien.

Daarmee is het de eerste woonbuurt in Nederland die wordt aangesloten op deze duurzame verwarmingstechniek. Eerder kregen al wel een school en zwembaden een riothermie-aansluiting.

De afgelopen twee weken is aannemer M.J. Oomen bezig geweest met de aanleg van ongeveer 30 meter speciale rioolbuis, van producenten BN Betonproducten en KD International. Deze betonnen buizen zijn voorzien van PE-buizen en een warmtewisselaar, waardoor een glycolmengsel stroomt, richting appartementen.

De warmte uit het riool kan dan in het appartementencomplex door een warmtepomp worden opgewerkt om het te kunnen gebruiken voor ruimteverwarming en warmtapwaterbereiding.

Piekvraag

De warmtevraag kan nog niet volledig door het riool gedekt worden. Om de piekvraag in de koudere maanden op te kunnen vangen is ook een gasgestookte cv-ketel geïnstalleerd. In de zomer kan het systeem ook koelen. Dat zal eerst via vrije koeling kunnen, bij meer gevraagd vermogen zal de warmtepomp bij moeten springen.

De betrokken partijen – gemeente Goes, woningbouwcorporatie RWS, Marsaki Vastgoedadvies – zijn al enkele jaren bezig met het riothermieproject, dat subsidie heeft gekregen vanuit Europa.

Niet rendabel

Een interessante businesscase heeft riothermie vooralsnog niet. Eén van de bekendste aanbieders van riothermie, Hydrea Thermpipe, van bouwer Heijmans, heeft de technologie al twee jaar in de ijskast staan, zegt Jos van den Heuvel, die het project eerder leidde. “Heijmans is een beursgenoteerde onderneming en als een project niet rendabel is, dan stop je er op een gegeven moment mee.”

1 reactie op “60 woningen op riothermie

  1. sijbrand schreef:

    En zo is de Nederlandse taal weer een woord rijker: riothermie. Het is een goede zaak dat de warmte uit het riool voor duurzame doeleinden wordt ingezet. De volgende stap is het rendabel maken ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.