fbpx
Nieuws
Erbarmelijk binnenklimaat school aangepakt

Kan coronabesmetting via de lucht plaats vinden, en zo ja, hoe moeten ventilatiesystemen, luchtbehandelingskasten en airco’s hierop aangepast worden?

Die vragen heeft Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, gesteld aan Jaap van Dissel van het RIVM.

Er is haast bij, want over een paar dagen, op 11 mei, gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. En in juni openen middelbare scholen, bioscopen en andere gebouwen weer hun deuren.

Vragen, vragen

“Installateurs krijgen steeds meer vragen van klanten over de relatie tussen het gebruik van ventilatiesystemen en sanitaire voorzieningen in scholen, kantoren en andere gebouwen en de verspreiding van het coronavirus”, zegt Terpstra.

Die vragen hebben voor een groot deel te maken met het corona-advies van REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning. De Nederlandse organisaties TVVL en ISSO hebben dit advies overgenomen.

Verspreiding via de lucht

REHVA stelt dat er inmiddels genoeg bewijs is dat het coronavirus zich door de lucht verspreidt, via aerosolen die lang in de lucht blijven zweven. Dat zou dan automatisch inhouden dat verkeerd ingestelde installaties verspreiding kunnen bevorderen. En goede instellingen kunnen het besmettingsrisico juist verkleinen.

Een aantal van REHVA’s aanbevelingen zijn: zorg altijd voor voldoende ventilatie, schakel ’s nachts en in het weekend de ventilatie niet uit, maar laat het systeem op lagere snelheid draaien. Zorg voor extra ventilatie door ramen regelmatig open te zetten. Laat de luchtafzuiging in toiletten 24 uur per dag draaien. Garandeer onderdruk voor ventilatie in toiletruimten. Spoel toiletten met gesloten deksel.

Techniek Nederland wil nu weten van RIVM: zijn dit de juiste maatregelen? Want, stelt Terpstra: “Techniek Nederland vindt het van groot belang dat installateurs en technisch dienstverleners hun klanten correct kunnen adviseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.