Ga naar hoofdinhoud

,

Cao-onderhandelingen op scherp

De onderhandelingen rond de cao voor werknemers in de installatietechniek staan op scherp. Vandaag vindt de laatste onderhandelingsronde plaats tussen werkgeversorganisatie FWT en de vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Er zit behoorlijk wat druk op de ketel, want komende maandag, 1 april, loopt de huidige cao af en de betrokken partijen geven aan dat er daarom veel aan gelegen is om vandaag in Den Haag tot een resultaat te komen. “Dat kan nachtwerk worden”, stelt FNV-onderhandelaar Peter Reniers. En volgens onderhandelaar Ron Follon, van de FWT (Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, die namens Techniek Nederland onderhandelt), belooft het ”een lange dag te worden”.

Lef nodig

Eén van de punten waar de vakbonden op inzetten is het loon voor jonge werknemers, zegt Reniers. “Het gaat om de ‘jeugdschalen’. We vinden het niet uit te leggen dat jonge werknemers van 16 tot 21 jaar in een jeugdschaal terechtkomen, en daardoor vaak per maand maar 700 euro verdienen. Dat is niet meer dan ze als vakkenvuller kunnen verdienen. Oneerlijk, omdat ze vaak hetzelfde werk doen als hun oudere collega’s.”

Liefst zouden de vakbonden zien dat de jeugdschaal wordt afgeschaft, zegt Reniers. “Vanuit het Aanvalsplan Techniek vragen werkgevers aan de overheid een half miljard euro, onder meer om de instroom te bevorderen. Maar als het dan aankomt op het verhogen van het jeugdloon, dan stellen ze voor om eerst een studiegroep in het leven te roepen. Kom op, hier hebben we toch geen studiegroep voor nodig? Werkgevers moeten nu het lef tonen om de stap te maken en de jeugdschalen af te schaffen, net als bij de cao voor grootmetaal.”

De werkgevers wilden in een commissie verder praten over de jeugdlonen. Werkgevers dachten dat een uitspraak van deze commissie helpt om de gesprekken aan de cao-tafel vlot te kunnen trekken. “Er is helderheid nodig over de jeugdlonen voordat werkgevers een totaalvoorstel kunnen doen aan de vakbonden”, zo stelde Ron Follon in een eerder persbericht. Maar volledig afschaffen van de jeugdlonen ziet de FWT sowieso niet zitten. Dit zou een kostenstijging van gemiddeld 55% voor het jeugdloon betekenen, berekende FWT. Follon: “Dat is voor werkgevers niet te dragen.”

Inflatiecorrectie

Er liggen nog heel wat andere punten op tafel. Zoals bijvoorbeeld een algemene looneis die is gekoppeld aan de inflatie van de afgelopen jaren. Reniers: “De huidige cao is ingegaan voordat de inflatie de kop op stak en de werkgevers zijn die dus ontsprongen. Met terugwerkende kracht moet die inflatie echter worden doorberekend in het loon.” De eis van de FNV ligt op 10,1%. Ook de andere vakbonden eisen een inflatiecorrectie om de koopkracht op peil te brengen. Daar komt nog een extra looneis van ongeveer 100 euro per maand bovenop. Andere punten waar nog overeenstemming over moet worden bereikt zijn de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), BBL-schalen (“Zodat leren loont”, zegt Reniers) en over werktijden.

De FWT wil op dit moment nog niet al te veel ingaan op de inhoud van de onderhandelingen. Follon: “Wij gaan de onderhandelingen niet voeren via de media. Vandaag gaan we een ultieme poging doen om er onderling uit te komen.”

De onderhandelingen die de sociale partners nu met elkaar voeren gaat over de cao Metaal & Techniek. Hieronder vallen installatiebedrijven, maar ook bedrijven in de goud- en zilvernijverheid, carrosseriebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en isolatiebedrijven. De onderhandelingen gaan over het zogeheten ‘Deel A’ van de cao, met daarin de belangrijkste onderdelen, die voor alle vijf branches dus gelijk zijn. Voor ‘Deel B’ van de cao zullen naderhand nog met Techniek Nederland onderhandelingen gevoerd worden, deze gaan onder meer over fondsafspraken en schaaltreden.

3 reacties op “Cao-onderhandelingen op scherp

  • J van Schijndel

    hoezo loon voor jeugd te laag ? zijn we allemaal niet zo begonnen? je bouwt het met de jaren toch op? hebben de vakbonden niet door dat de jeugd te hoge eisen stelt en het liefst daarvoor niets doet? het is toch te gek voor woorden dat een knaap van 18 die koud van school komt net zoveel verdient of zelfs meer voor minder uren dan de gene die al 30 jaar in het vak zit en nog 40+ uur per week werkt . ik zou willen inzetten op lager loon voor de jeugd en afschaffen van subsidies en niet werken geen eten , dan moeten ze wel met hun luie donder van de bank af en kunnen ze geen snelwegen e.d. blokkeren in de baas zijn tijd . kortom AFGELOPEN met dat GEPAMPER en gezeur over onze fragiele jeugd en dat de oudere het moet opvangen . wij oudere hebben gezorgd dat er een buffer was en zie hebben die al verbruikt aan hen de taak die weer te vullen en de ouderen die zich te barsten hebben gewerkt te ontzien!!!

  • De oude garde

    200% mee eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte