fbpx
Nieuws

CO-alarm schakelt zelf ketel uit

Er duiken steeds meer failsafe oplossingen voor koolmonoxidedetectie op in de markt. Dit zijn meters die koolmonoxide meten, en bij een te hoge concentratie een cv-ketel uit kunnen schakelen. Nu komt ook Vaillant met een oplossing, die ook op andere gastoestellen kan worden toegepast.

De eerste koolmonoxidemeter die de stroomtoevoer af kan sluiten, is de Nederlandse ReTwist. Door middel van een schakelstekker sluit de stroomtoevoer van de ketel, wanneer al structureel kleine hoeveelheden koolmonoxide wordt gemeten in de meter (vanaf 30 PPM). De gepatenteerde Nederlandse vinding komt binnenkort ook in België op de markt. Consumenten betalen € 149,95 voor het apparaat. De ReTwist is niet te verwarren met de CO-Stop. Dit product was gebaseerd op hetzelfde principe, maar werd in 2017 op last van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit van de markt gehaald.

Meer aandacht voor veiligheid

De groeiende aandacht voor de koolmonoxideproblematiek, het grotere veiligheidsbesef van consumenten én de naderende certificering voor installateurs, zorgen er ook voor dat ketelfabrikanten maatregelen nemen. Zag de branche aanvankelijk weinig in CO-detectie, gaat nu ook Vaillant koolmonoxidemelders als accessoire aanbieden.

Sensoren in de ketel

De AirMonitor van Vaillant is universeel toepasbaar op andere cv-toestellen. Het principe is hetzelfde als de ReTwist. Zodra structureel teveel koolmonoxide wordt gemeten (vanaf 50 PPM) slaat hij net zo alarm als elke andere koolmonoxidemelder, maar sluit hij ook de stroomtoevoer. Verschil met de ReTwist is dat het toestel geen schakelstekker heeft maar tussen de stroomtoevoer moet worden geplaatst. Consumenten betalen €116 incl BTW. Voor het perspectief: CO-melders die enkel meten zijn er voor consumenten al voor tussen de €25 en €50 euro.

Vaillant was de eerste ketelfabrikant, die in 2016 claimde een veiliger toestel te hebben door de toepassing van haar ‘all-gas-systeem’  in de luxe CW 5/6 toestellen. Op basis van een permanente analyse van de rookgaskwaliteit worden de pomp en de hydraulica aangestuurd voor een optimale verbranding. De sensor zorgt altijd voor de beste verbranding, en is dus indirect ook een waakhond voor koolmonoxide. “De sensor bewaakt de veiligheid, maar is geen veiligheidssensor die het toestel uitschakelt bij te veel CO”, benadrukt Ronald Mazurel van Vaillant.

Nog meer ketelfabrikanten

Ook Nefit werkt aan een sensor, meldde Installatie.nl vorige maand. Dit jaar komt de ketelfabrikant uit Deventer met een opklikbare luchtkwaliteitsensor die ook de hoeveelheid koolmonoxide in de mantel kan meten. Gaat deze een ondergrens over, wordt het toestel uitgeschakeld, en geeft het een ventilatorstoring.

Meer over koolmonoxidemelders in het augustusnummer van vakblad Installatie en Sanitair.

3 reacties op “CO-alarm schakelt zelf ketel uit

 1. Jacques schreef:

  Handing in een apparaat, maar niks nieuws.

  Werkt ook al jaren met Nest thermostaat in combinatie met de nest rookmelders.
  Ketel gaat dan ook uit. En gesproken melding via de rookmelders in andere ruimtes op je gsm en diverse andere apparaten.

  Met een extra wifi schakelaar kan het bij een melding ook geheel spanningsloos gemaakt worden.
  Handig als je ketel ergens remote gemonteerd is.( Groot huis)

 2. Peter Beekmans schreef:

  Is het niet veel verstandiger om bij een CO2 melding de gastoevoer te blokkeren i.p.v. de stroom te onderbreken.
  Als de stroom word onderbroken zijn direct ook alle andere beveiligingen buiten gebruik.
  Als de de gastoevoer blokkeert door de hoofdgasklep gesloten te laten, blijven alle andere beveiligingen in tact.
  Dit kan natuurlijk met alle gastoestellen door een magneetklep in de gastoevoer (ook mogelijk buiten het toestel) aangesloten op een verbreek contact van een CO2 melder.

 3. Willem schreef:

  Na deze (plug & play versie) aangeschaft te hebben bij MTB Service voelen wij ons na vele berichtgevingen toch een stuk veiliger. we laten het toestel jaarlijks onderhouden maar toch is een rubbertje of pakking toch maar afdichting die kapot kan gaan.

  wij zijn er in elk geval gerust over.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.