fbpx
Nieuws

Contactloos sanitair ruikt kansen

Sommige productgroepen hebben de wind in de zeilen door de coronacrisis. Kranen met infrarood-sensoren en automatische toiletspoelers bijvoorbeeld. Ze staan nadrukkelijker in de belangstelling door alle hygiënische eisen die het Covid-19 virus met zich meebrengt.

Als gevolg van het coronavirus zoeken consumenten slimme oplossingen om de hygiëne thuis te verbeteren Zowel privé- als openbare ruimtes moeten tegemoetkomen aan de nieuwe hygiënebehoeften.‘Touchless’-producten en spraakgestuurde technologie zullen vanaf nu een sleutelrol spelen bij het inrichten van gezonde en veilige ruimtes, zo schatten experts in. De bediening van sanitair is een bekende bron van verspreiding van bacteriën

Openbare ruimte

Voor zover ze het nog niet zijn, zullen openbare ruimtes zoals kantoren, campings, restaurants en treinstations steeds meer uitgerust worden met ‘touchless’ producten. Grohe, fabrikant van sanitair, heeft dit uitgezocht in een studie.

Het aanraken van een conventionele kraan – vooral in een openbare ruimte – is niet langer wenselijk. Kranen die worden aangestuurd door een infraroodsensor bieden daarom een ​​goed alternatief.

“Momenteel zien we een toenemende vraag naar onze hygiëne verhogende producten in ruimtes zoals keukens en badkamers”, zegt  topman Jonas Brennwald van het Japanse moederbedrijf van Grohe: Lixil.

Bewegingsdetectie

Verschillende fabrikanten hebben kranen die je niet meer aan hoeft raken. Maar ook toiletbediening kan contactloos: het toilet spoelt automatisch voor of na bewegingdetectie of nog extra voor gebruik. Met name in de utiliteit zijn dit soort contactloze spoeloplossingen al gemeengoed. Ook zijn er technieken waarbij brillen automatisch openen en zelfs verlichting en geurafzuiging geactiveerd worden. Dit is niet alleen voor de openbare ruimte. Geberit lanceerde eind vorig jaar een Home-app waarmee gebruikers thuis al hun toiletvoorkeuren kunnen opslaan. Ook de douche-wc, waarbij de gebruiker niet meer met papier hoeft te reinigen, is een voorbeeld van een product dat vanwege de verhoogde hygiënestandaarden extra in de belangstelling zou kunnen komen.

Automatisch spoelen

Het thermisch spoelen van sanitaire installaties, in zogeheten prioritaire gebouwen verplicht vanwege de legionellawetgeving, hoeft ook allang niet meer met de hand. Het handmatig spoelen kan worden ingeruild voor een geautomatiseerd systeem. Onder meer Viega en Schell verkopen deze techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.