fbpx
Nieuws

Cv-ketelfabrikanten draaien goed jaar

De stijgende gasprijzen en doorbraak van de warmtepomptechniek, hebben weinig remmend effect op de verkoop van cv-ketels in ons land. Sterker nog: hadden cv-ketelfabrikanten dit najaar geen leveringsproblemen gehad, dan was 2021 vermoedelijk een recordjaar geworden.

Dit blijkt uit de verkoopcijfers van cv-toestellen over het afgelopen jaar, waar Installatie.nl over beschikt. De verkoop van de gasgestookte toestellen steeg het afgelopen jaar licht naar 431.254 toestellen. Dat zijn ruim 3000 toestellen meer dan het jaar ervoor. Deze cijfers worden bijgehouden door de Nederlandse Verwarmings Industrie (NVI). Hier zijn onder meer de leveranciers van cv-ketel lid van. Het merendeel van de in ons land verkochte toestellen wordt ook in Nederland samengesteld.

Leveringsproblemen

Veel fabrikanten hadden het laatste kwartaal van 2021 last van leveringsproblemen, terwijl dat juist traditiegetrouw een periode is waarin veel cv-ketels aan de man worden gebracht. Hierdoor hebben installateurs en corporaties geplande vervangingen uit moeten stellen. Waren de verkoopcijfers in die periode in lijn geweest met eerdere jaren, dan was het verkooprecord uit 2019 (446.277 toestellen) misschien wel uit de boeken gegaan. De eerste drie kwartalen van de cv-ketelbranche waren erg goed, zo blijkt uit de verkoopcijfers.

CW4 groeit

Net als andere jaren is het toestel met tapwaterklasse CW4 het meest verkocht. Zowel de CW4 en CW5 toestellen lieten het afgelopen jaar groei zien. De markt van CW3 en CW6 bleef stabiel. Hieronder de cijfers over de laatste tien jaar. (tekst gaat verder onder de grafiek)

Nieuwbouw uit de boeken

In de nieuwbouw is de gasketel sinds juli 2018 op papier verleden tijd. In vergunningen die vanaf die datum worden afgegeven, mag de HR-ketel niet meer ingezet worden als hoofdverwarmer. Uit de praktijk bleek dat het nog lang duurde voordat nieuwe volledig gasloos werden. Op basis van oudere bouwvergunningen werd er in 2019 en 2020 nog volop nieuw gebouwd met HR-ketels. Dit effect is nu wel ten einde.

Groei door hybride

Daar staat tegenover dat de cv-ketelbranche meeprofiteert van de groeiende belangstelling voor hybride warmtepompen. De combinatietechniek tussen warmtepomp en cv-ketel werd afgelopen Prinsjesdag nadrukkelijk naar voren geschoven als (tussen)stap in de energietransitie. Dit jaar komt er een publiekscampagne om de vraag naar deze verduurzamingswijze verder te stimuleren. De promotie van de hybride oplossing zal de verwachte daling van het aantal verkochte ketels ook afvlakken, is de verwachting. De keuze voor een hybride warmtepomp betekent immers ook weer een nieuwe cv-ketel. Verder zetten cv-ketelfabrikanten de komende jaren ook in op toepassing van groen gas en waterstof via cv-ketels. Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld Itho Daalderop het afgelopen jaar stopte met de productie van cv-ketels.

Veel vraag

Fabrikanten en installateurs hebben sinds afgelopen najaar te maken met veel aanvragen voor hybride warmtepompen. Sinds 1 januari zijn de subsidies op warmtepompen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanzienlijk verhoogd.

Wat weet jij van cv-ketels?
Hoe werkt de verbrandingstechniek? Wat doen specifieke onderdelen? Installatie heeft de hele maand februari de Grote Ketel Quiz live staan. Hier kun je je kennis testen over cv-ketels en mooie prijzen winnen. Speel hier de Quiz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.