fbpx
Nieuws

Ecolution: strijd aan met mv-box

Inventum gaat de compacte versie van haar Ecolution Solo dit najaar ook zelf op de markt brengen. Dit maakte de fabrikant bekend op de Bouwbeurs. De toestelfabrikant uit Houten produceert de ventilatiewarmtepomp op dit moment als Warmtewinner voor energieleverancier Eneco. Door subsidies wordt het toestel zeer aantrekkelijk als duurzaam alternatief voor de mv-box.

Eneco heeft op basis van de introductie en voorinschrijving alleen al 14.000 exemplaren aan de man gebracht. Het bedrijf start binnenkort met een grote campagne voor de ventilatiewarmtepomp en de eerste uitlevering. Door de investeringen die gemaakt zijn door de deal met Eneco, is de technische ontwikkeling rondom de eigen Ecolution, uit 2012, in een stroomversnelling gekomen.

Afgevoerde ventilatielucht

De Ecolution of Warmtewinner is een ventilatiewarmtepomp; dit betekent dat hij de warmte uit afgezogen ventilatielucht onttrekt, en afdraagt aan het cv-circuit.  Afgevoerde lucht van 20 graden wordt naar buiten gebracht met een temperatuur tussen de 3 en 7 graden. Met die warmte kunnen via de compressor/verdamper temperaturen tot 60 graden worden geproduceerd.

Onder eigen vlag

Inventum heeft Eneco de primeur gegeven, maar gaat dit najaar onder eigen vlag ook de boer op met compacte versie, die 50 cm in het vierkant meet. Het toestel heeft dezelfde specs; enig verschil is dat de Eneco-regeling is toegesneden op de eigen platform Toon, en de Inventum-variant via OpenTherm kan worden bediend.

Duurzame mv-box

Hoewel het toestel door zowel Eneco als Inventum nog niet geprijsd is, is de verwachting dat dit toestel een geduchte concurrent gaat worden van de mv-box.  Het toestel haalt het beste rendement wanneer het een mv-box met wisselstroom vervangt. Daarnaast krijgt de Ecolution via de ISDE-regeling al een subsidie van 1300 euro. De Ecolution Solo kost nu 2789 bruto excl.

Rob Verbrugge van Inventum bevestigt dat het toestel door de massaproductie via Eneco in ieder geval goedkoper wordt. “Indien een corporatie ook nog de STEP-subsidie voor de huursector aanwendt, komt hier nogmaals 1500 euro aan subsidie bovenop.” Ook de combi-variant van de Ecolution, met voorraadvat, komt op langere termijn in een compacte uitvoering. Dit toestel was onlangs in het nieuws omdat groothandelaren Oosterberg en Rensa hiervoor een prefab installatie-unit hebben ontworpen.

10 reacties op “Ecolution: strijd aan met mv-box

 1. leo schreef:

  Hoeveel het gasverbruik lager zijn en het electriciteitsverbruik hoger? Naar schatting. Weet iemand dit? Het gaat dus om de E colution Solo.

 2. Martin schreef:

  Voor zover ik begrijp wordt/is dit een WP welke de omgevingslucht gebruikt als voeding.
  De unit moet dan dus wel buitenshuis gemonteerd worden?
  Een buffervat binnenshuis lijkt me aan te bevelen.
  Overtollige warmte kan dan opgeslagen worden en later gebruikt worden.
  Een vat met 2 spiralen en een inhoud van 300 liter lijkt me een goede oplossing.
  Wie heeft een andere mening?
  ‘k Heb zelf rond 1000 kWH “over” van m’n pv-systeem en zou dit kunnen gebruiken om de WP aan te drijven.
  Gasbesparing rond de 400 m3/jaar?

 3. Johan schreef:

  De unit vervangt, indien aanwezig, de huidige mv-box binnenshuis.
  Net zoals Leo probeer ik al tijdje uit te vinden hoeveel elektriciteit de warmtepomp verbruikt, is dit te berekenen?

 4. Reinou schreef:

  Ik heb begrepen in discussies over de Warmtewinner van Eneco (= ecolution solo) dat ie bij een gemiddeld huishouden (wat dat is weet ik niet) 1500 kWh per jaar extra gebruikt.

 5. Peter schreef:

  Afhankelijk van de grote van je woning kun je zo’n 40 tot 100 euro aan energiekosten besparen per jaar. Zie ook: https://warmtepomp-weetjes.nl/soorten/ventilatielucht-warmtepomp/

 6. Peter van Leeuwen schreef:

  Is deze box ook geschikt als vervanger van een motor in een wisselstroom WTW unit (warmteterugwinning) balans ventilatiesysteem? Oftewel bij mij wordt de afgevoerde lucht al enigszins gebruikt om het huis via de ventilatie kanalen te hergebruiken.

 7. […] basis van voorinschrijving, en wil voor de zomer starten met uitleveren. Inventum gaat het toestel ook onder eigen label op de markt […]

 8. Andre schreef:

  Had veel eerder op de markt moeten wezen, net als de Eco winner die inventum voor Eneco op de markt brengt. Nuon komt in 2018 ook met een ventilatie warmtepomp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.