Er moet een periodieke keuring komen voor gasinstallaties. Dat adviseert TLOKB, de overheidsorganisatie die toezicht houdt op de uitvoering van de Gasketelwet.
Een jaarlijkse of tweejaarlijkse ketel-apk is geen nieuw idee. Zo laat branchevereniging Techniek Nederland geen mogelijkheid onbenut om een periodieke keuring van de gasinstallatie te bepleiten. Maar dat een overheidsorganisatie als de TLOKB dat doet, vlak voor de evaluatie van de Gasketelwet in de Tweede Kamer, dat zet toch wat extra druk op de zaak.
Het advies staat in het ‘Jaarlijks verslag CO-stelsel 2023′ dat TLOKB naar de minister heeft gestuurd. “Het CO-stelsel weet slechts de onderhouden gasverbrandingsinstallaties te bereiken met het beoogde effect op veiligheid. Daarom verdient het de overweging om de algemene zorgplicht voor de veiligheid van installaties in te vullen met een periodieke onderhoudsplicht”, zegt Yvonne van Mastrigt, voorzitter van de TLOKB in de brief. Zo’n apk kan lastig zijn, erkent Van Mastrigt, vanwege de personeelskrapte bij installatiebedrijven en ook door een gebrek aan handhavingscapaciteit bij gemeenten.
(Bijna) ongevallen
De TLOKB adviseert verder ook om veranderingen aan te brengen in hoe monteurs (bijna) ongevallen rapporteren. Daar moet volgens de TLOKB meer informatie over de oorzaak bij gegeven worden, omdat instanties anders eigenlijk maar weinig kunnen met de informatie.
Van Mastrigt: “De huidige wettelijke meldplicht van (bijna-)ongevallen geeft door het ontbreken van informatie over de (achterliggende) oorzaak slechts een beperkt beeld van de doeltreffendheid van het stelsel. De wettelijke melding maakt daarnaast niet direct duidelijk of het bevoegd gezag op moet treden om de veiligheid van omwonenden te waarborgen.”
Compensatie
De gemeente als handhaver van de Gasketelwet zou daarnaast ook een compensatie voor het werk moeten krijgen, vindt de TLOKB. “Aangezien het gebrek aan handhaving een goede werking van het stelsel ondermijnt en oneerlijke concurrentie voor certificaathouders in de hand werkt, verdient het de overweging om het bevoegd gezag te compenseren voor uitvoeringslasten.”
Goede zaak dat er controle is maar de burger is de klos qua kosten het wordt voor heel veel mensen onbetaalbaar