
Twee bestaande portiekwoningen in Tilburg zijn deze maand het toneel van een proef waarbij de gasgestookte CV-ketel is vervangen door gasloze alternatieven: hete lucht en een CO2-warmtepomp.
Het gaat om concepten van Tube Inside en Durocan. Tube Insight is een initiatief van Bob Aertsen, van het bedrijf Leister Technologies, dat onder meer industriële heteluchtverwarmers levert. Durocan werkt met de CO2-warmtepompen SanCO2 III van het Japanse Sanden.
Niet rigoureus
In de pilot moest zoveel vanuit de bestaande situatie worden gewerkt.
Dit betekent dat de CV-ketel wordt ingeruild voor het alternatieve verwarmingssysteem. De radiatoren, leidingwerk en ventilatie blijven daarbij intact. Het doel van dit project is om te onderzoeken welke oplossingen er nog meer zijn dan rigoureus een woning aan te pakken.
Rik van Bavel van Durocan: “Het is geen complexe installatie. Onze warmtepomp is geschikt voor de bestaande radiatoren. En met onze boiler leveren we ook warmtapwater. We hebben in eerdere projecten geëxperimenteerd met een pcm bollenbuffer. In dit project doen we dat niet.”
Hetelucht
In de andere woning wordt gebruik gemaakt van zes heteluchtverhitters van Leister Technologies, zegt Bob Aertsen. Deze hetelucht stroomt langs een vinnenbuis en verwarmt zo het CV-water tot een temperatuur van 39 graden.
“Warmtapwater zit niet in het concept bij deze pilot. Dat gaan we later wel doen, op basis van een warmtelint in een buis: een techniek uit de legionellabestrijding”, zegt Aertsen.
Warmtelint
Aertsen: “Het mooie is dat onze techniek vrij dicht staat bij de huidige CV-ketels en dus voor monteurs niet een ver-van-mijn-bed-show is. Het grootste probleem zit hem nog wel in de elektriciteitsaansluitingen in dit soort oudere woningen. 1x35A is een beetje weinig. Dit gaan we oplossen met slimme algoritmes, die keuzes maken in wanneer welke apparaten gebruikte kunnen worden.”
Een derde bedrijf, TI Green uit Goirle, had met een elektrische vinding ook willen meedoen aan de pilot, maar vanwege gezondheidsproblemen van de uitvinder trokken zij zich terug.
De jaren ’60-woningen in de Tilburgse wijk De Reit zijn beschikbaar gesteld door woonstichting Tiwos. Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid) coördineert het project en ISSO verricht metingen in samenwerking met het MBO Helicon, opleiding Energie & Water. Er is in de proef ook een referentiewoning die nog conventioneel op gas draait.

Tussenstap
Herman Gels, van stichting MOED, erkent dat een woning die van gas los is, niet direct ook een duurzame woning is. “Maar elektrificering van woningen is wel een heel belangrijke tussenstap.”
De installaties in de woningen zijn op 21 januari gaan draaien en de proef loopt precies een maand, dus tot 21 februari. Daarna worden de resultaten bestudeerd en dan zullen ze in april gepubliceerd worden op de site van ISSO.
Ben erg benieuwd naar de energierekening. Als je met een warmtepomp op hoogtemperatuur gaat stoken, heeft het niet zo veel nut voor het milieu en de gebruiker.
Niet wat je noemt een appartementengebouw
CO2 als koudemiddel is in deze zin een goed koudemiddel gezien deze ook beter werkt hij hogere temperatuur verwarming en daarnaast een lage GWP heeft.
Normaal worden warmtepompen veelal uitgerust met r410a, welk eigenlijk maar tot max 55 graden kunnen verwarmen. Al kan r134a (veel in ventilatie warmtepompen of warmtepomp boilers), propaan of ammoniak ook vaak hogere temperaturen aan.
Vraag is een beetje wat de huidige situatie is.(leeftijd woning/energie label/grootte)
En is dit niet een beetje omgekeerde wereld? Isoleren, isoleren en isoleren blijft het devies. Of het nu elektrisch of gasgestookte woning is.
Daarnaast lijkt het me dat zo’n monoblock op het balkon enorm als klankkast kan worden gezien. Hoe moet dat met straks op elk balkon zo’n ding?
Lijkt mij in zo’n situatie je beter 1.000 euro kan investeren in lage temperatuur radiatoren en vervolgens een warmtepomp zonder buitenunit neer kan zetten zoals https://www.installatie.nl/nieuws/warmtepomp-zonder-buitenunit/
Ik heb in het verleden een Airco split unit op het balkon gehad in een jaren 60 flat, maar je maakt er geen vrienden mee met je buren. Het geluid blijft op het balkon hangen waardoor de bovenburen er hinder van ondervinden
ik vind het leuk om het te lezen, maar zelden zie je de nota’s ervan wat het kost en opbrengsten er van.
Iedereen over op de warmtepomp, beter voor het milieu, het liefst all-electric, en de zonnepanelen die nodig zijn voor de electrische voeding van de warmtepomp? Die kunnen we in deze situatie niet kwijt. Geeft niks, dan stoken we de bruinkoolcentrales toch wat hoger op? Probleem opgelost. En het milieu, ach, wie dan leeft, die dan zorgt.
Wat een knapperd van een installatie zeg dat in een appartement hoop niet dat hij in de keuken staat zijn er meer foto.s hoe de rest van de installatie er uit ziet
PCM floor heat storage module very useful , we have many project in China put in floor heating layer, 2-3pcs/ heating sqm. can cut 30-50% floor heating running cost and even cut 10-30# boiler capacity