fbpx
Nieuws

Gasnet geschikt voor waterstof

Netbeheerders kunnen het gasnet relatief eenvoudig geschikt maken voor de distributie van waterstof. Dit blijkt uit een onderzoek van Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland. Waterstof kan een alternatief zijn voor aardgas of groen gas in wijken waar elektrische warmtepompen (all-electric) of een warmtenet geen oplossing zijn. Of waterstof in Nederland werkelijk toekomst heeft, is nog onduidelijk. De netbeheerders staan ervoor open de mogelijkheden van waterstof samen met andere partijen, verder te onderzoeken.

Omdat de rol van aardgas in Nederland de komende jaren wordt afgebouwd, ontstaat de vraag of er nog toekomst is voor het huidige gasnetwerk. Netbeheerders hebben daarom laten onderzoeken of het netwerk geschikt is, of kan worden gemaakt, voor het transport van waterstof. Dat is, mits de juiste maatregelen worden genomen, het geval. Aanpassingen die nodig zijn voor waterstof zijn onder meer het ontwikkelen van een nieuwe cv-ketel, of bij voorkeur een hybride warmtepomp die geschikt is voor waterstof, en nieuwe gasmeters. Ook veiligheidsmaatregelen zijn nodig, zoals het geven van een herkenbare geur aan waterstof en aangepaste werkmethoden en gereedschappen.

Pleidooi voor pilots

Duurzaam geproduceerde waterstof is CO2-neutraal. De toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving lijkt veel potentieel te hebben, maar moet nog wel verder onderzocht worden. Met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. De netbeheerders pleiten er daarom voor om tot 2030 in te zetten op de ontwikkeling en het gebruik van waterstof in de industrie en op een aantal pilots in de gebouwde omgeving. Zo namen de netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep en Stedin onlangs het initiatief om een proefopstelling van een waterstofnet te gaan bouwen bij The Green Village van de TU Delft. In Hoogeveen werkt netbeheerder Rendo mee aan de aanleg van een waterstofnet voor 80 woningen. Eerder dit jaar zijn er al diverse tests uitgevoerd met het bijmengen van waterstofgas in hr-ketels.

Waardevolle aanvulling

Het afbouwen van het aardgasverbruik komt de komende jaren in een stroomversnelling. Daarbij wordt gestreefd naar het gasloos maken van 200.000 woningen per jaar, bijvoorbeeld door over te gaan op groen gas, een elektrische warmtepomp (all-electric) of een warmtenet. In de toekomst kan waterstof een waardevolle aanvulling zijn op dit palet aan mogelijkheden. Het gezamenlijk opdoen van ervaring is hierbij, benadrukken de netbeheerders, essentieel. Dit gaat verder dan alleen de gasnetbeheerders, maar raakt ook leveranciers van toestellen, veiligheidsinstanties, gemeentes en andere overheden. Ook bij de uitwerking van het Klimaatakkoord is de inzet van waterstof voor de netbeheerders een belangrijk aandachtspunt.

Lees hier het gehele rapport.

5 reacties op “Gasnet geschikt voor waterstof

 1. P.L.M. Moonen schreef:

  Mooi natuurlijk.

  Blijft wel een feit dat aardgas nog steeds gebruikt zal blijven de komende jaren. Met name bij de bestaande oudere panden. Dus dit gas-distributienet kun je niet zomaar even wijzigen in een net voor distributie van waterstofgas.

  Er zijn al ontwikkelingen die het mogelijk maken om waterstof om te zetten in een vaste stof waardoor het gebruik van huidige tankstations en transport middels tankwagens tot de mogelijkheden gaat behoren. (overigens een nederlandse vinding).

  Al dit alles werkelijk gaat functioneren zie ik een gouden toekomst voor waterstof als voorziening in onze energiebehoefte. Ook m.n. voor de waterstofauto.
  Wat zou het toch mooi zijn als we met waterstof in een keer onze Co2 afspraken kunnen halen en kunnen voorzien in onze energiebehoefte.

 2. […] is één, maar waterstof moet ook eenvoudig bij de gebruiker komen. Onderzoek van Kiwa wijst uit dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.