fbpx
Nieuws

Geen gratis CO-melder bij ketel

Een cv-ketel installeren? Geef de klant er dan meteen een gratis koolmonoxidemelder bij. Henk Krol, van de partij 50PLUS, kwam met dat idee. Maar de minister wil er niet aan: te duur voor installateurs.

Volgens Krol is het idee logisch: vuurwerkverkopers verstrekken immers ook gratis vuurwerkbrillen en autodealers geven hun klanten een gevarendriehoek. “Om ze te beschermen tegen letsel”, stelde Krol. Laat installateurs ook zoiets doen. Dat kan makkelijk, meende Krol: “De prijs van een koolmonoxidemelder is hooguit een paar tientjes en valt in het niet bij de aanschafprijs van de verbrandingsinstallatie.”

Marges te klein

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ziet het voorstel niet zitten. De marges op plaatsing en onderhoud van installaties zijn al zo klein, zegt hij. Ook zou het oneerlijk zijn, omdat grote installatiebedrijven meer inkoopvoordeel hebben dan kleine installateurs.

De minister heeft zich laten adviseren door Techniek Nederland en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche. Zij pleiten er wél voor dat installateurs op vrijwillige basis en op verzoek van de klant goed advies kunnen geven over een koolmonoxidemelder. Maar gratis weggeven? Nee. Minister Knops: “Ik sluit mij daarbij aan.”

Techniek Nederland is een voorstander van een verplichte koolmonoxidemelder, maar als de kosten hiervoor bij de installateur komen te liggen, dan denkt de branchevereniging er anders over. “Voor technische dienstverlening moet een reële prijs worden betaald. Dat geldt ook voor het adviseren en plaatsen van koolmonoxidemelders”, laat Techniek Nederland weten.

Niet verplicht bij nieuwbouw

Kamerlid Henk Krol is al langer aan het vechten tegen de gevaren van koolmonoxide. Vorig jaar probeerde hij koolmonoxidemelders verplicht te stellen bij renovatie of nieuwbouw. Maar ook hier kreeg hij nul op het rekest. Bij nieuwbouw worden namelijk toch al geen gasketels meer toegepast en verder is de betrouwbaarheid van de koolmonoxidemelders nog niet goed geregeld, zo verklaarde de minister.

Zo’n driekwart van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel geen CO-melder, zo becijferde de Brandwonden Stichting onlangs. En dat terwijl koolmonoxide misschien nog wel risicovoller is dan eerder werd aangenomen.

Lage concentraties ook schadelijk

De Gezondheidsraad kwam eerder dit jaar naar buiten met het bericht dat ook lage concentraties koolmonoxide schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral als personen daar gedurende langere tijd aan blootgesteld worden. Als je bijvoorbeeld een etmaal in dezelfde woning verblijft, zou de concentratie hier eigenlijk niet boven de 6 ppm uit mogen komen.

Probleem hierbij is dat de CO-melders die nu op de markt zijn deze lage concentraties niet opmerken. De Gezondheidsraad pleit daarom voor de ontwikkeling van gevoeliger melders. Minister Knops laat nu weten samen met het bedrijfsleven “na te gaan wat hierin mogelijk is”.

18 reacties op “Geen gratis CO-melder bij ketel

 1. Henstra schreef:

  Doe net alsof die naast CO ook CO2 meldt, dan doet de minister het misschien wel.

 2. Laat de installateur bij de jaarlijkse inspectiebeurt of nieuwe installatie van een cv-ketel aan de klant voorstellen om een CO-melder te plaatsen. Ik weer zeker dat de meesten dan bereid zijn om de kosten (ca. 20 euro) voor hun rekening te nemen, als ze weten wat de risico’s zijn als ze het niet doen.

 3. stuffie schreef:

  Ontstaan de problemen niet alleen bij oudere CV’s? Zijn de CV’s van tegenwoordig niet voldoende beveiligd door de hermetische afsluiting?

  • Ap schreef:

   Nee bij verbranding komt Co2. En Co vrij. Zelfs bij de nieuwe ketels.

   • stuffie schreef:

    En hoe kan dan deze CO en CO2 in de kamer terecht komen als de CV hermetisch is afgesloten? Althans, ik weet niet of dat bij iedere CV zo is, maar bij mijn CV kan dat gewoon niet (ATAG Enigma).

    Ik ben geen kenner.

    • rlbos schreef:

     Vaak komt door onkunde en dus fouten van installateurs het vaak genoeg voor dat de rookgassen niet deugdelijk bevestigd zijn. Hierdoor ontstaat het gevaar dat het los komt en zo stromen dan de rookgassen de woning in. Dus zelfs de ketel een gesloten type betreft, betekend dit nog niet dat het ‘gewoon niet kan’. Ook kan het voorkomen dat installateurs/beunhazen/doehetzelfers rookgasafvoeren niet vervangen. Dit heeft natuurlijk het gevaar dat dit op den duur of zelfs direct bij installatie al lek is. En een lekkage is nou eenmaal gevaar. Helaas kom ik het toch regelmatig tegen!

  • Tim schreef:

   Stuffie dat is zeker niet het geval! Uit onderzoek blijkt zelfs dat in 50% van de gevallen van koolmonoxide vergiftiging veroorzaakt is door een nieuwe CV ketels vaak in een nieuwbouwwoning. Alle CV ketels kunnen lekken. Maar het gaat vaak ook om verkeerd geïnstalleerde afvoerpijpen. Bijvoorbeeld als die niet goed aangesloten is kan het lekken en als dat lekt kan het zelfs door je muur heen komen. Maar ook dat de afvoerpijp buiten niet goed geïnstalleerd is waardoor als het stormt de gassen juist weer naar binnen worden gedrukt. Ook kan het dus zo zijn dat als je buurman een lek heeft dat dat dus door je muren heen kan komen hier zijn ook veel gevallen bekend van. Ik druk iedereen die dit leest op hun hart INSTALLEER EEN CO2 MELDER zelfs als je zelf geen gastoestel in je huis hebt! Paar tientjes en het kan jou leven en die van je gezin redden. Kleine moeite toch!

  • de echte installateur schreef:

   ook oudere ketels behoren en zijn ook hermetisch afgesloten,
   waar u het over heeft zijn ketels van 40 jr oud
   die geen afzonderlijk kanaal hebben voor rookgas afvoer en lucht toevoer
   en deze halen de verbrandingslucht uit de ruimte.
   is er nog iemand die zon ketels heeft ?
   ik kan het mij niet voorstellen !

 4. Willem schreef:

  En waarom hangen de CV ketels in huis en niet in een geventileerde ruimte???
  Dit zie ik vaker bij vakantiewoningen en lijkt mij veiliger.

 5. Ik lees in bovenstaande reactie van Tim het advies om een CO2 melder te installeren. Ik merk in de praktijk dat mensen nogal eens CO (koolmonoxide) en CO2 (kooldioxide) door elkaar gebruiken en met elkaar verwarren. CO is de sluipmoordenaar en CO2 is een indicator voor de luchtverversing /luchtkwaliteit. Een goede CO melder (Alecto COA-26) koop je voor 20 euro bij de bouwmarkt, maar een betrouwbare CO2 meter kost bijna 200 euro, maar is uiterst nuttig om bewust te kunnen ventileren! (www.bewustventileren.nl)

 6. e-installateur schreef:

  co melders zijn trouwens maar beperkt werkzaam, itt. brandmelders !
  ik meen dat ze maar 3 jr mee gaan !

  • Jan schreef:

   Dit ligt aan het type melder. CO-melders zoals een Ei 208W met een lithium batterij gaan 10 jaar mee. Melders met een vervangbare alkaline batterij gaan inderdaad korter mee. Dit is dus net zo voor rookmelders.

 7. de echte installateur schreef:

  bij een bouwmarkt koop je alleen rommel, niet aan beginnen !
  en zeker geen co melder kopen daar

 8. De levensduur van een CO-melder wordt niet beperkt door de levensduur van de batterijen, maar door de gevoeligheid van de sensor die afneemt! CO-melders hebben daardoor een beperkte houdbaarheid, die verschilt van type melder tot melder (en van sensor tot sensor). De levensduur van een CO-sensor gaat van 5 tot 10 jaar. Controleer steeds de productinformatie om na te gaan hoe lang de sensor meegaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.