fbpx
Nieuws

De hybride warmtepomp krijgt vanaf 1 juli een plekje op de lijst erkende maatregelen voor bedrijven die vallen onder de energiebesparingsplicht. Dat betekent dat ondernemers er dan geen subsidie meer voor kunnen krijgen.

De hybride warmtepomp laat zich inmiddels binnen vijf jaar terugverdienen. Onder de energiebesparingsplicht zijn bedrijven verplicht dit soort maatregelen in hun gebouwen te laten installeren. Bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik vanaf 50.000 kWh of een gasverbruik vanaf 25.000 kuub gas vallen onder deze wet. Maatregelen die verplicht zijn mogen geen subsidie krijgen.

900 aanvragen komend half jaar

Het ministerie van Klimaat en Energie verwacht dat er vanaf juli tot het einde van het jaar ongeveer 900 ondernemers een subsidie voor een hybride warmtepomp aangevraagd zouden hebben. Eenzelfde aantal aanvragen komt voor rekening van all electric lucht/water-warmtepompen.

Het geld dat nu niet richting hybrides gaat, zal volgens het ministerie een goede bestemming krijgen. “De ruimte die hierdoor ontstaat binnen het subsidieplafond zal naar verwachting worden opgevuld door andere aanvragen. Daarmee blijft het aantal aanvragen gelijk”

All electric niet op de lijst

Enkele jaren geleden lagen Techniek Nederland en het ministerie met elkaar in de clinch over de lijst erkende maatregelen. Het ministerie wilde de lucht/water-warmtepomp op deze lijst zetten, maar volgens Techniek Nederland was de terugverdientijd van deze techniek destijds meer dan vijf jaar. Uiteindelijke werd de lucht/water-warmtepomp weer van de lijst verwijderd. Het ging hier toen echter niet over de hybride, maar over de all electic lucht/water warmtepomp.

Om te bewijzen dat de lucht-water warmtepomp niet in een hybride opstelling gebruikt wordt, zal bedrijven gevraagd worden om een bewijs te overhandigen dat de locatie waarin de lucht/water-warmtepomp wordt geïnstalleerd niet is aangesloten op het gastransportnet.

2 reacties op “Geen subsidie meer op hybride voor mkb-bedrijven

  1. Jan Smit schreef:

    Een hyrbide warmtepomp verplicht plaatsen bij gasverbruik vanaf 25.000M³… Zelfs met subsidie is dit een ver van geoptimaliseerde oplossing.

    • Tijdo van der Zee schreef:

      Scherp Jan: voor elke erkende maatregel die een bedrijf niet uitvoert, moet het een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. Met de alternatieve maatregel moet het bedrijf net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.