fbpx
Nieuws

Groen licht voor het aansluiten van 10 bewoonde woningen in Lochem op een lokaal netwerk van waterstof. De woningen zijn de eerste woningen die in bewoonde toestand worden aangesloten op een waterstofketel. De komende weken wordt de installatie gerealiseerd.

Met een proefproject wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van een deel van de woningen in de wijk. De 10 woningen krijgen een cv-ketel van Remeha die geschikt is om een woning met waterstof te verwarmen. De proef heeft even op zich laten wachten. Alliander wilde al twee jaar geleden starten. Groot verschil met andere proefprojecten is dat in deze huizen ook bewoond zijn.

Consumentenbelangen verzekerd

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet toestemming geven omdat er op dit moment nog geen wetgeving bestaat voor het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving heeft de ACM een Tijdelijk kader waterstofpilots opgesteld, waarin vooral de consumentenbelangen worden beschermd.Huishoudens mogen zelf bepalen of zij deelnemen aan een proefproject en er moet voor consumenten geen verschil zijn tussen verwarmen met waterstof of met aardgas. Ook betalen de deelnemers hetzelfde voor waterstof als voor aardgas en is er geregeld dat de netbeheerder de situatie van vóór het proefproject kosteloos moet herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden.

De overheid ziet waterstof, maar ook groen gas, als een oplossing voor woningen die om welke reden dan ook niet elektrisch of via een warmtenet verwarmd kunnen worden. In de recente aankondiging van de normering voor cv-installaties wordt de techniek ook genoemd als opvolger van aardgas in de hybride techniek, dus in samenwerking met de warmtepomp. Met een hybride uitvoering wordt in Groningen een proef uitgevoerd.

Lees hier alles over de ontwikkeling van waterstof voor het verwarmen van woningen.

Oudere woning

Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. Dan wordt de nieuwe cv-ketel geplaatst.

Veel leren over gasleidingen

Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: “De pilot in Lochem heeft twee doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.”

Invoedinstallatie

Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden inmiddels verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet mee doen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien.

De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. In deze zogenaamde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is: dit heet odoriseren. Westfalen Gassen Nederland BV bouwt en beheert de installatie. Zij zullen vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot leveren.Westfalen Gassen levert al jaren waterstof voor industriële klanten.

De cv-ketels voor dit project worden geleverd door Remeha. Dit bedrijf is dit voorjaar gestart met de productie van de waterstofketels. Dit gebeurt in Italië bij Baxi, een zusterbedrijf van de ketelfabrikant uit Apeldoorn.

23 reacties op “Groen licht voor waterstofketel in bewoonde woning

 1. Mark schreef:

  Goede ontwikkeling!
  En verbazend dat onze overheid zo vreselijk traag is met het mogelijk maken van deze projecten. Wat wil de overheid nu eigenlijk een energie transitie. Waardeloos zoals de overheid deze transitie ondersteund. Immers de infrastructuur is er ook nog nergens klaar voor (geld ook voor Electra) wanneer komt er nu bijvoorbeeld een energie “deltaplan” ipv een zelf regulerende maatschappij

  • Reno schreef:

   Helemaal eens Mark. Overheid is veel te traag en er is te weinig sprake van een duidelijk beleid. Daarnaast zet de overheid te veel in op electriciteit en te weinig op waterstof. Als we alles willen electrificeren betekent dit een enorme verzwaring van ons electriciteitsnet. Dit zou een proces van vele jaren vergen en we moeten dan grote buffercapaciteit gaan hebben in de vorm van dure accu’s waarmee in geval van overproductie door duurzame energie (bijv door veel zonnige dagen achtereen productie moeten gaan stilleggen. Waterstof is in verschillende vormen makkelijk op te slaan. Bovendien hebben we een prachtige gasinfrastructuur die prima te hergebruiken is voor waterstof!

 2. R.dingste schreef:

  Juist! Waterstof zoals ook al jaren wordt geroepen dat is en wordt de toekomst en dan hoeven we ook niet meer duizenden en duizenden euro’s uit te geven aan warmtepompen zonnepanelen etc etc waar mijn woning zoals velen niet geschikt voor zijn

  • Jos Meijer schreef:

   Je zult wel de rest van je leven vele duizenden euro’s aan stookkosten betalen per jaar. Ieder huis is geschikt voor een warmtepomp. Wat het duur maakt is dat electriciteit veel duurder is als gas.
   Maar waterstof is nog vele malen duurder als electriciteit. Logisch, het wordt gemaakt met electriciteit en het rendement van dit proces is niet bijzonder goed. Meer als de helft gaat verloren.

 3. Danny schreef:

  Waar kan ik me aanmelden voor zo ketel

 4. Har schreef:

  Bij mij mag ook zoon ketel gehangen worden.vind het een goed idee. Heb een oud huis.

 5. Louis schreef:

  Zeuren kan altijd. Wees eens positief over een dergelijke proef zo krijgen we ervaring en kunnen we weer verder in plaats van met de handen in de zak te gaan zitten zaniken.

  • Mark schreef:

   @louis, zeuren…..?
   Er is jaren niets gedaan, er is jaren niet geluisterd naar de zeurende. We hadden 10 jaar geleden al op dat punt moeten zitten. En u noemt dat zeuren…?
   Ik noem het incompetentie van onze overheid

 6. Willem Witlox schreef:

  In Noord Holland is reeds kortgeleden een H2 gas proef gedaan om de bestaande leiding infrastructuur te testen op deugdelijkheid transport H2 gas. Dat werkte prima daar. Het echte punt is natuurlijk hoe men geheel Nederland van dat gas kan voorzien, is men in staat om een aanbod capaciteit levering gas te bewerkstelligen conform het aardgas nu? En hoe lang duurt het dan nog?

  • Mark schreef:

   @willem,
   Heel simpel, wijk voor wijk aanpakken. Elke wijk een eigen waterstof centrale (net als nu met sommige pallet energie centrales) of brandstofcel naast de ketel
   Nu de overheid nog.

  • Rob Roos schreef:

   De leidingen zijn geschikt voor H2, maar de afsluiterschema’s niet. In nieuwe schema’s worden nu afsluiters gebruikt geschikt voor H2, maar het hele netwerk aanpassen duurt decennia. Compressorstations moeten ook aangepast worden.

   Aanbod van H2 voor alle huishoudens zal ook nog op zich laten wachten. De vraag is met welke energiebron H2 gemaakt wordt en waar sla je H2 op.

 7. Paul schreef:

  Eindelijk…het enige goede alternatief voor aardgas. En een stuk voordeliger dan al dat gedoe met electrisch en warmtepompen.
  En snel te realiseren.
  Begin maar alvast met het bouwen van moderne , kleine kernenergie centrales im Meer waterstof gas te produceren.
  Ook goed voor vrachtauto’s, personenauto’s en wat al niet meer

 8. Edith schreef:

  Hoi Duitsland zit al op waterstof,Nederland moet nu gaan bijscholen om een cv ketel om te bouwen naar waterstof en de gasopslag daarin kan waterstof opgeslagen gaan worden.

 9. Mona lisa schreef:

  Goed initiatief. En over 2 jaar is het mogelijk om je eigen installatie te hebben om het te maken. Zie Leuven waterstof op internet. Dit is de toekomst. Maar de regering is er niet gek op omdat je dan zelfsupporting bent .

 10. F.Gulen schreef:

  Dat waterstof een geschikte alternatief is was al jaren geleden ontdekt door Osemi BV. Helaas hebben de sulemanieten goed gelobbyd om dit tegen te houden om Teberru Energies in leven te houden. Zo zie je maar dat groene energie bewust blauw is gehouden.

 11. Paul schreef:

  Eindelijk…het enige goede alternatief voor aardgas. En een stuk voordeliger dan al dat gedoe met electrisch en warmtepompen.
  En snel te realiseren.
  Begin maar alvast met het bouwen van moderne , kleine kernenergie centrales om meer waterstof gas te kunnen produceren.
  Ook goed voor vrachtauto’s, personenauto’s en wat al niet meer……

 12. Ben Hsgers schreef:

  Waterstof maken gebeurd tegnwoordig met een rendement beter dan 80%. Dat is beter dan laden en gebruik elektrische auto’s. Dus lijkt de keuze eenvoudig. En idd regering/staat waar blijft dat Deltapkan Energie Transitie ? Strooien met subsidies helpt niet veel en strooit eigenlijk zand in den ogen.

 13. Stef Weerkamp schreef:

  Mooie ontwikkelingen. Op naar 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.