fbpx
Nieuws

HR-ketel voor combi met warmtepomp

Nefit Bosch komt dit voorjaar met een nieuwe HR-ketel voor de projectenmarkt. De Nefit 1200 zal voordeliger zijn dan de huidige ProLine Nxt en Eco, op dit moment de voornaamste troeven van het bedrijf voor huurwoningen en appartementen. Naast een voordelige ‘verketelaar’ wordt dit ook het basistoestel naast de lucht/water-warmtepomp.

De nieuwe HR-ketel is gepresenteerd op de BouwBeurs in Utrecht. In het tweede kwartaal 2023 komt het toestel beschikbaar voor de markt.

De verwachting is dat de renovatiemarkt voor HR-ketels tot 2026 nog een flinke boost krijgt. Vanaf dan wil de regering het toepassen van duurzame (warmtepomp)techniek bij norm gaan vastleggen. Dan moeten corporaties bij verketeling minimaal een hybride warmtepomp gaan plaatsen. Afgelopen jaar al steeg de cv-ketel afzet in Nederland met 2%. Ook dit jaar zal de markt verder groeien. De Nefit 1200 is ook speciaal ontwikkeld voor die samenwerking met de warmtepomp. Dit jaar rollen er in Nederland meer dan 100.000 hybride warmtepompen van de band.  

Onder ProLine gepositioneerd

Het toestel wordt ónder de ProLine Nxt gepositioneerd, en is dus de scherpst geprijsde HR-ketel van Nefit. De ketel komt in een 20 kW CW3-uitvoering en een 28 kW CW4 uitvoering. De Nefit 1200 is dus geen vervanger maar een aanvulling op de ProLine-serie, die breder toepasbaar is en ook een CW5 uitvoering kent. De ProLine heeft verder een OpenTherm-versie (vs EMS2 protocol), een ingebouwde voorziening voor overdruk CLV, extra accessoires en de mogelijkheid het toestel om te bouwen naar propaan.

Wisselaar en pomp

Net als de ProLine is de Nefit 1200 heel compact. De warmtewisselaar van de Nefit 1200 is een geoptimaliseerde versie van de bekende Bosch-wisselaar met een gekoelde branderdeur in een RVS-behuizing. De hoge modulatiegraad maakt het mogelijk om in appartementen goed te presteren, maar maken ook de samenwerking met een warmtepomp goed te behappen: de ketel kan een klein beetje bijspringen, mocht de warmtepomp net niet kunnen leveren wat gevraagd wordt. Het toestel heeft af-fabriek een concentrische aansluiting voor luchttoevoer/rookgassen.

Het ontwerp zorgt dat periodiek onderhoud tot een minimum beperkt blijft. Een optimale werking van het toestel is verzekerd, dankzij de ProActive Plus beveiliging, die bekend is van de Nefit ProLine-toestellen. Dit systeem bewaakt continu de werking en de veiligheid. Het toestel heeft een nieuwe A-label pomp. Deze 2-way pomp zorgt voor betere ontluchting en bewaakt de stroming, waardoor de kans op storingen wordt geminimaliseerd.

Beheer op afstand

De HR-ketel maakt gebruik van de regeling van Nefit Bosch en kan worden gecombineerd met verschillende kamerthermostaten, van eenvoudig tot slim. Net als bij andere toestellen van Nefit Bosch is monitoring en beheer op afstand mogelijk, ook als het gaat om een hybride systeem met een warmtepomp.

Warmtepomp-serie vernieuwd

Op de BouwBeurs introduceerde Nefit eveneens een nieuwe serie monoblock (hybride) warmtepompen. Eerder al werd de opvolging van de EnviLine-split serie bekend gemaakt. Daarmee heeft het bedrijf uit Deventer de hele lijn hybride warmtepompen opgepoetst. De cv-ketels van Nefit worden straks niet meer in Deventer geassembleerd. Het Bosch-concern verhuist de productie van cv-ketels naar andere vestigingen in Europa, waaronder Portugal.

8 reacties op “HR-ketel voor combi met warmtepomp

 1. Bob Verkaik schreef:

  Prijs ??

 2. Sandra Van Der Veen schreef:

  Is een warmtepomp ook voor hetelucht verwarming geschikt.

 3. Kees schreef:

  Waar bijna nooit over gesproken wordt is het stroomverbruik. Mij is verteld dat ze wel 3.500 kw per jaar gebruiken. Mooi toch, veel gas minder gebruikt. Maar stroom ……

 4. Harry Toorman schreef:

  Laat je eens iets vertellen door iemand met verstand van de materie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.