fbpx
Nieuws

Opvolger voor EnviLine-warmtepomp

De EnviLine-warmtepomp van Nefit Bosch krijgt een opvolger. De Bosch Compress 3400i wordt de opvolger van de split-serie. Dit laat het bedrijf zien op de VSK in Utrecht.

De lucht/water-warmtepompen worden qua rendement verbeterd, en hebben in de split-versie een nieuw buitendeel van Bosch-makelij. Daarmee neemt het bedrijf afscheid van de ingekochte buitendelen van LG. De buitendelen van de monoblocks werden al door Bosch zelf gemaakt.

Meer VSK nieuws in ons speciale VSK dossier

Binnendeel en torenopstelling van de nieuwe Compress 3400i.

De EnviLine is sinds 2013 op de markt in vermogens van 4-14 kW. De lucht/water-warmtepomp wordt zowel all-electric als in hybride toegepast. De serie wordt compleet vervangen. Als eerste zijn de splits aan de beurt. In de tweede helft van 2022 worden ze in Nederland verwacht. De Compress monoblocks volgen in 2023. Daarna worden de EnviLine’s niet meer gemaakt.

Nefit Bosch kan met de nieuwe serie betere rendementen overleggen. De splits kunnen een aanvoertemperatuur van 60 ˚C overleggen, en een COP tot 4,75 (A7/W35). Het geteste rendement voor tapwater is 3,2, en dat is volgens EN16147 een XL-profiel.

Detail is dat de naam Nefit van de warmtepompen verdwijnt. In Nederland blijven de cv-ketels van het bedrijf de naam Nefit dragen, alle warmtepompen worden onder de merknaam Bosch gevoerd. In een hybride opstelling heeft een woningeigenaren dus een toestel van Nefit en Bosch naast elkaar hangen.

Geen R410A meer

De nieuwe serie gebruikt niet langer koudemiddel R410A, maar R32. Dit koudemiddel is een stuk milieuvriendelijker. Over de gehele markt nemen fabrikanten nu afscheid van R410A. R32 is een populaire opvolger.

Volgend jaar worden ook de monoblocks uit de EnviLine-serie vervangen door nieuwe toestellen in de Compress-serie. In deze varianten, waarbij dus het warmtepompdeel van de installatie volledig in de buitenunit zit verwerkt, komt Nefit zowel met R32 als R290-varianten. Daarmee volgt Nefit Bosch de markt, waar steeds meer gebruik gemaakt wordt van het koudemiddel propaan. Nefit Bosch past dit koudemiddel ook toe in de nieuwe dakopstelling, die eveneens op de VSK wordt geïntroduceerd. Het voordeel van propaan is dat het een hoger temperatuurbereik heeft: dit maakt de warmtepomp ook geschikt voor woningen die wat minder goed geïsoleerd zijn

Lees hier meer over de trend rondom propaan als koudemiddel voor warmtepompen.

3 reacties op “Opvolger voor EnviLine-warmtepomp

  1. Gerrit van der Biesen schreef:

    Wat ik mis bij de aanbiedingen, is een systeem van een complete toren als binnenunit die buitenlucht aanzuigt en weer naar buiten blaast. Geen lelijke buitenuniversitair en eenvoudig te plaatsen!Ik zie b.v. de Bosch EHP 2.0 veel toegepast in Zweden waar hij goed voldoet! Ik wil in ned. Ook zo’n systeem aanschaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.