fbpx
Nieuws

Podcast: aan de slag met de Gasketelwet #2

In een tweedelige podcastuitzending geven experts Peter Deckers en Erik Hafkamp handige tips en tricks om het certificeringsproces voor de Gasketelwet goed te doorlopen.

Wat moet je doen als je als monteur een ketel tegenkomt die van tape aan elkaar hangt, die niet gebeugeld is en waar totaal de verkeerde materialen zijn gebruikt? Stel je die buiten werking? Ga je de boel meteen repareren?

Het zijn vragen die monteurs zich al jaren stellen, maar nu extra urgent worden, omdat je er zélf op afgerekend kan gaan worden. Sterker nog: als je als installatiebedrijf ernstige steken laat vallen, dan wordt je certificaat zonder pardon ingetrokken.

Kritische afwijkingen

De Gasketelwet is in sommige bepalingen onverbiddelijk. Zogenaamde ‘kritische afwijkingen’ kunnen tot onmiddellijke schorsing van je certificaat leiden. Twee daarvan: onveilige ketels in gebruik nemen en ongekwalificeerd personeel inzetten. Reden temeer om iedereen, maar vooral mensen die je inhuurt extra goed te controleren op hun competenties. Hafkamp: “Onmiddellijke schorsing is behoorlijk streng. Dat ken ik niet van andere certificeringsregelingen.”

Peter Deckers, checklist-app Maintenanz en zelf ook eigenaar van twee installatiebedrijven: “Als je zorgt dat je kopietjes van kalibratierapporten van een inghuurde zzp’er en van zijn certificaten netjes in een mapje hebt, dan zal er niet zo snel reden zijn om geschorst te worden, maar als je slordig bent en documenten ontbreken, dan kan je er bij ongeregeldheden voor aansprakelijk worden gesteld.”

Luister hier naar aflevering 2 in het tweeluik over de Gasketelwet of luister hem of in je favoriete podcastapp. De eerste aflevering kan je hier terugluisteren.

8 reacties op “Podcast: aan de slag met de Gasketelwet #2

 1. Barry schreef:

  Vrijdag 3 februari valt vakblad Installatie nummer 01 op de mat. Daarin een interview met twee experts op het gebied van certificering voor de gasketelwet. Op 1 april gaat hij in. Duizenden installatiebedrijven moeten zich nog voor die tijd certificeren. Moeilijk? Nee, zeggen Erik Hafkamp van CO-Certificatie.nl en Peter Deckers van Maintenanz: “Een auditor wil niets liever dan dat je slaagt.”

  Hahaha met andere woorden iedereen krijgt het papiertje als die maar betaald en lid word van onze Hollandse maffia cartel.. Gewoon triest dat dit uit jullie mond komt. Kom op stucadoors , dakdekkers , slagers , Poolse aspergeplukkers dit is jullie kans om in 2 dagen tijd net zoveel bevoegd te hebben als een monteur die 6 jaar naar school is gegaan en zijn vakdiplomas heeft. En dan vertellen dat het veiliger gaat worden. Ga zelf werken daar bij techniek Nederland in plaats van op je bureau stoel te zitten en over deze onzin na te denken. We gaan ons zien in de rechtbank als de wet ingaat.

 2. Barry schreef:

  Deze wet gaat beetje zelfde bureaucratische kant op als de hulpverleners die de EAD niet meer mogen bedienen omdat ze hun jaarlijks opfrissing cursusje niet gehad hebben.. Dus er zitten nu meer als de helft van de mensen met gebonden handen thuis als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt want het sleuteltje/toegang tot de defribilator is hun afgepakt. Want als je vorig jaar 5 mensen levens gered heb is geen bewijs dat je dat ook kan…. Neeeee je zal toch echt even de opfriscursus moeten doen die wel betaald moet worden natuurlijk… Gevolg zoals het nieuws ons leert dat de meeste vrijwilligers er geen zin meer in hebben. Wij zijn niet eens vrijwilligers maar hebben ook geen zin in deze onzin die enkel zorgt voor meer onveilige situaties.

 3. Willem schreef:

  Vanaf 1962 toen het aardgas zijn intrede deed, dus 70 jaar lang werd er nergens naar gekeken. Nu het gas bijna op is gaan ze van allerlei eisen stellen die nergens op slaan.

 4. Cor Kieft schreef:

  Bijzondere is nog dat er nooit over terugkerende kosten worden gesproken.
  Dat is voor een ZZP er om en nabij 2000 per jaar.
  Ben in oktober vorig jaar bij Hafkamp op cursus geweest en dit aan gekaart. Ging het bij de volgende publicatie vermelden want het moet allemaal zo transparant mogelijk.
  Tot nu toe geen letter over gelezen.
  Is is voor veel personen en instanties een verdienmodel. Lijkt Den Haag wel.

 5. Marcel schreef:

  Het grootste verdien model voor Den Haag is dat veel gastoestellen niet meer vervangen kunnen worden en of zelfs gehandhaafd kunnen blijven omdat het niet aan de wettelijke regeltjes kan voldoen. De consument van het gas af helpen.

 6. Barry schreef:

  Dit is gewoon kleine bedrijven pesten en niks meer.. Den haag wil verplichte pensioen en aow voor iedereen regelen… Nou ik weet zelfs installatie bedrijven met 10 man personeel waar de eigenaar geen pensioen of aow opbouwt ! Ga dan deze onnozele kosten per jaar voor een certificaatje erbij optellen dan word het probleem enkel groter. Ik steun een wet dat iedere ondernemer verplicht premie moet betalen omdat ik denk als we als kleine ondernemers allemaal moeten betalen de premie betaalbaar word… Maaaaaar nee daar zet onze zelfbenoemde brancheorganisatie zich niet voor in… Enkel eigen belang voor het elitaire clubje.

 7. Barry schreef:

  Bedoel met aow de arbijds ongeschiktheid wet.. dit was ook te moeilijk in den haag om dit gewoon zo af te korten … Den Haag is het algemene ouderdoms wet. Zou gewoon PW pensioen wet moeten zijn.aar waarom makkelijk als het moeilijk kan. Heeft techniek Nederland een voorbeeld aan genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.