fbpx
Nieuws

Hybride markt ondoorzichtig

Het is helemaal niet duidelijk hoeveel hybride warmtepompen er in Nederland geïnstalleerd worden. Fabrikantenkoepels gaan dit vanaf dit jaar meten.

Hybride warmtepompopstellingen zijn warmtepompopstellingen met een cv-ketel als achtervang. Deze springt bij om tapwater te produceren, of wanneer het in de winter efficiënter is om de piek van de verwarmingsvraag met gas te verzorgen.

Dubbele telling

Op dit moment wordt zowel de ketel als warmtepompverkoop door fabrikanten gemeten. Een hybride opstelling is zowel een warmtepomp als een cv-ketel in de verkoopcijfers. Sommige fabrikanten kunnen aan de artikelcodes zien of een hybride binnendeel verkocht is, maar een overall overzicht van de markt is er niet. Zo zijn er ook universele configuraties die door installateurs zelf worden samengesteld. In dat geval weet een fabrikant bijvoorbeeld niet altijd of een toestel wordt verkocht voor een hybride toepassing.

Dat gaat komend jaar veranderen, bevestigen zowel de ketel- als warmtepompfabrikanten aan Installatie.nl. De Vereniging Warmtepompen, de voormalige DHPA, en de Nederlandse Verwarmingsindustrie, waarin ketelkoepel VFK is opgegaan, werken aan een rapportage voor hybride configuraties. Dan wordt ook een hoop duidelijk over hoe de verduurzaming van de bestaande woningbouw zich ontwikkelt.

Zowel de cv-ketels als de warmtepompen zitten stevig in de lift. In 2019 werden ruim 40.000 warmtepompen geplaatst, en 446.000 cv-ketels. De ketelmarkt groeide met enkele procenten, de warmtepomp markt met dik een derde.

In de Installatie.nl Podcast spreekt Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen over de warmtepomptrends in Nederland. Luister de podcast via onze site of je favoriete podcast app.

4 reacties op “Hybride markt ondoorzichtig

  1. Hupkes schreef:

    Er wordt subsidie gegeven voor een hybride warmtepomp, ik neem aan dat de subsidie uitgaven geregistreerd zijn. Dus dan is er overzicht van hoeveel hybride warmtepompen er zijn. Zo moeilijk is dat niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.