fbpx
Nieuws

Publiek geconfronteerd met CO-gevaar

De eerste 2 weken van februari houden Brandweer Nederland, de Brandwondenstichting en GGD Nederland hun eerder aangekondigde publiekscampagne om consumenten bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide. Dit naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die concludeerde dat burgers onvoldoende beschermd worden voor de gevaren van dit dodelijke gas. Naast gebrekkig onderhoud, en het ontbreken van goede kwaliteitsborging hiervoor, is er in Nederland nog veel onwetendheid over het belang van een goede rookgasafvoer. Ook blijken een groot aantal koolmonoxidemelders  niet aan de eisen te voldoen. Naar aanleiding van deze recente ontwikkelingen hebben de hulpdiensten hun informatievoorziening aangepast. Afgelopen jaar hielden de hulpdiensten een vergelijkbare campagne. Op de vakbeurs VSK gaat Uneto-VNI lezingen geven over de recente ontwikkelingen.

rookgasmeterConfronterend

De campagne richt zich op de consument en test het bewustzijn van woningeigenaren over hun eigen gasinstallatie. Zo is online een test uit te voeren, worden social media ingezet voor bewustwording, worden er advertenties geplaatst en gaat Brandweer Nederland via haar site, en social media vragen van consumenten beantwoorden. Confronterend zijn de ervaringsverhalen die Brandweer Nederland op haar site heeft geplaatst. Installateur Ten Hove uit Klarenbeek houdt op de site een verhaal vanuit het perspectief van de installateur.

rookgasafvoer beeldmerkKans voor installateurs

Hoewel het project getrokken wordt door de landelijke organisaties, is de ambitie dat ook regionale GGD’s en brandweerkorpsen dit item extra aandacht geven. Ook installateurs kunnen aanhaken, door de berichten te volgen en te delen, de test onder de aandacht te brengen, en op lokaal niveau de campagne kleur te geven. Bewustwording van de gevaren is het belangrijkste doel; consumenten wordt uitgelegd hoe ze het risico kunnen verkleinen, wat het belang is van vakkundige inspecties en onderhoud, en hoe ze zich moeten gedragen in geval van koolmonoxidevergiftiging. De Brandweer gaat ook extra aandacht geven aan doe-het-zelf bouwmarkten. Maandag 1 februari is de lancering.

Bekijk hier het dossier rookgasafvoer op onze site.

Bekijk hier een webinar over rookgasafvoeren met veel tips.

Lees hier onze berichtgeving over het onderzoek van de Onderzoeksraad en de aanbevelingen.

3 reacties op “Publiek geconfronteerd met CO-gevaar

 1. Michorius schreef:

  Wij hebben de test van de Brandweer gedeeld op onze Facebook pagina ! Erg duidelijke test!!

  https://www.facebook.com/Michorius-Installatiebedrijf-216105235133564/

 2. Ruud schreef:

  Een gesloten hr ketel van Vaillant.
  Wie is hier de deskundige om te bepalen of co2 of NO x is ?
  Dit weer typisch onkunde en onrust (aandacht dus oplage) voor een krant.

  Eerst een echte vakdeskundige a.j.b voordat men weer slecht werkende koolmonoxide melders gaat kopen ( of is dit de bedoeling )?

  Een realist.

 3. Sjaak schreef:

  Brandweer in het geweer voor CO gevaar??

  De deskundigheid van de brandweer op gebied van installatie techniek is onvoldoende om daar een oordeel over te geven.
  Als zeer ervaren inspecteur heb ik nu met klanten te maken die op last van de omgevingsdienst/brandweer de ventilatie van stookruimten moeten afsluiten !
  vanwege dat de gesloten cv-ketels brand kunnen veroorzaken! ( is onzin)
  nu lopen mijn klanten een nog veel groter gevaar CO2 is bij hoge concentraties giftig twee ademteugen en je bent dood daarnaast ontstaat er ontploffingsgevaar!

  OVERHEID BRANDWEER EN OMGEVINGSDIENST BLIJF BIJ JE LEEST! DENK NA OVER VOORSCHRIFTEN IN PLAATS VAN ZE KLAKKELOOS AAN TE NEMEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.