fbpx
Nieuws

Maatregelen tegen geluid warmtepomp

De buitenunit van een lucht/water-warmtepomp produceert geluid. Maar is dat nu zo veel, zoals sceptici beweren? Hoe ziet de regelgeving eruit, en met welke maatregelen is geluidsproductie zo veel mogelijk te beperken?

Moderne warmtepompen maken al lang niet zo veel geluid meer als oudere toestellen. Simpelweg omdat de techniek sterk verbeterd is. Vaak wordt de buitenunit van een warmtepomp vergeleken met die van een airco, en dat is een misvatting. Een warmtepomp die goed geadviseerd, gedimensioneerd en gemonteerd is, is de gebruiker en haar omgeving niet of nauwelijks tot last. Wanneer de buitenopstelling goed geëngineerd en eventueel akoestisch geïsoleerd is, is het geproduceerde geluid vergelijkbaar met bijvoorbeeld dat van een tafelventilator. Feit blijft: de ventilator maakt toeren, en die hoor je.

Dit najaar in Bouwbesluit

In Europa is het maximale geluidsvermogen van warmtepompen met een buitenopstelling vastgelegd in de Ecodesign Directive Commission Regulation (EU) No 206/2012. Deze norm houdt in dat warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren en warmtepompen van 6 kW tot 12kW 70 dB(A). Verder moeten in Europa warmtepompen zijn voorzien van een CE-label, dat onder andere het geluidsvermogen van de warmtepomp vermeldt. Het is vervolgens aan de adviseur of installateur om dit te toetsen aan de plaatselijke regels en het bouwbesluit Dit najaar wordt de Tweede Kamer geïnformeerd welke geluidseisen er zullen worden vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit zal van kracht worden met de invoering van de nieuwe BENG-eisen in 2020.

Wel is het zo dat de dB(A) getal op het CE-label niet overeenkomt met het waargenomen geluid van een warmtepomp. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren waar bij installatie soms onvoldoende naar wordt gekeken. We noemen er drie:

1: Uitblaasrichting warmtepomp

De omgeving van de warmtepomp is een belangrijk punt om in gedachten te houden. Staat de warmtepomp bijvoorbeeld langs een muur of in een hoek van muren, dan zal de geluiddruk sterker zijn door projectie van het geluid. Het verdient daarom aanbeveling om de warmtepomp zo op te stellen dat het geluid zoveel mogelijk in alle richtingen vrij weg kan stromen, zo ver mogelijk verwijderd van de woning. Technisch gezien is het mogelijk om de warmtepomp tot op vijftig meter van de woning te plaatsen.

Daarom is het goed om als richtlijn aan te houden dat er niets binnen tien meter tegenover de uitblaasrichting van de warmtepomp mag staan. Dit heeft te maken met de geluidsuitstraling die anders weerkaatst, bijvoorbeeld tegen een muur. Op de begane grond kan dit lastig zijn, met name in een dichtbebouwde wijk. In dat geval is het een alternatief om de hoogte in te gaan, bijvoorbeeld plaatsing bij een dakkapel of op een plat dak. Maar ook dan zal de opstellingsplaats kritisch moeten worden beoordeeld, bijvoorbeeld niet direct onder een slaapkamerraam. 

2: Trillingsisolatoren

Het is verstandig om rubberen trillingisolatoren te monteren tussen de ondergrond en de warmtepomp om resonantie te voorkomen. Het beste is om dit tevens te combineren met een zware, vlakke en stabiele ondergrond die onmogelijk in beweging kan worden gebracht, zoals beton. Tevens wordt geadviseerd om de warmtepomp met flexibele leidingen aan te sluiten of in het leidingwerk compensatoren op te nemen om te voorkomen dat via de leidingen trillingen kunnen worden overgedragen op de bouwkundige constructie.

3: Geluidsisolerende omkasting

Met name in de winter, omdat de warmtepomp dan langer in bedrijf is, neemt de kans op geluidsoverlast toe. Een geluidsisolerende warmtepompomkasting kan hiervoor de oplossing zijn. Deze omkasting bestaan uit geluidsisolerende materialen en wordt over de warmtepomp geplaatst. Dit isoleert het geluid van de omgeving en aan de warmtepomp zelf hoeven geen aanpassingen te worden gedaan. Niet alleen zorgt deze omkasting voor geluidsreductie, maar ook voor bescherming van de warmtepomp voor eventuele beschadigingen. Met een warmtepompomkasting kan de geluiddruk met maximaal 15 dB(A) worden verlaagd. Omdat de luchtstroom weinig hinder ondervindt van de omkasting, blijft het rendement van de warmtepomp nagenoeg gelijk.

Door deze drie maatregelen in het achterhoofd te houden bij de plaatsing van een warmtepomp, komen de eigenaar en zijn omgeving niet voor vervelende verrassingen te staan als de warmtepomp zijn werk gaat doen. Want de aanschaf van een warmtepomp zou juist een positieve zaak moeten zijn: zowel voor de portemonnee als voor een duurzame toekomst.

3 reacties op “Maatregelen tegen geluid warmtepomp

  1. Tijmen schreef:

    Want de aanschaf van een warmtepomp zou juist een positieve zaak moeten zijn: zowel voor de portemonnee als voor een duurzame toekomst. Is het nieuw, dat u een mening opdringt? We hebben in de winter een verwaarloos percentage duurzame opwekking (daarvan is 60% met biomassa uit Canada, VS en Litouwen). Een warmtepomp stoot meer CO2 uit dan een gaswandketel. Dat zijn de feiten. Dat is gaat veranderen is vooralsnog gebaseerd op wensdenken van de groene bakfietsen met schuldgevoel vanwege het vele vliegen. Het valt me op dat redacties bij zoveel procent groei vanwege budgetvluchten nooit zetten, goed voor uw portemonnee en duurzame toekomst.

  2. Marko schreef:

    @Timon: waar haal je die onzin vandaan? Warmte uit de lucht halen met een COP van rond de 3 of beter is beter voor het milieu en je portemonnee.

  3. Rosemarie schreef:

    Wat ik jammer vind is dat er tot nu toe zo weinig geluidsgegevens beschikbaar zijn van warmtepompen, zowel buiten- als binnenunits. Tot nu toe heb ik nog geen geluidsmeetrapporten gezien waaruit blijkt welk geluid wordt geproduceerd, het geluidsspectrum, per richting en per bedrijfssituatie. Wel krijgen we vanuit de overheid steeds vaker de vraag om iets zinnigs te kunnen zeggen, maar dat kan alleen bij de juiste en volledige gegevens van de leveranciers. Dus ik heb eigenlijk geen flauw idee hoeveel geluid een warmtepomp maakt en of dat een probleem is…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.