fbpx
Nieuws

Elektrische verwarming spekkoper bij BENG

Elektrische verwarmingstechnieken met een COP van 1, zoals infraroodpanelen, elektrische vloerverwarming en naverwarmers in ventilatiekanalen, lijken de winnaars van de nieuwe ronde BENG-ontwikkelingen.

De nieuwe concept BENG-eisen en BENG-bepalingsmethode werden gisteren gepresenteerd op het Congres EPG 2.0. Belangrijkste wijziging lijkt te zijn dat stroom uit het net straks beter wordt gewaardeerd in BENG-eis 2. Ofwel, stroom morsen wordt minder bestraft.

In BENG-eis 2 wordt gerekend met de hoeveelheid ‘primaire energie’ die nodig is voor gebouwinstallaties. Dus niet voor de hoeveelheid stroom, maar voor de hoeveelheid kolen en gas (fossiel) die hiervoor in de centrales verbrand moet worden. In de nieuwe bepalingsmethode voor BENG (NTA 8800) wordt nu met een nieuwe bril gekeken naar het elektriciteitsnet: dat is eigenlijk veel schoner dan waar we nu mee rekenen.

Primaire energie

Dat zit zo. De elektriciteit uit het net wordt grotendeels opgewekt met kolen- en gascentrales, met een bepaald opwekkingsrendement (hoeveel primaire fossiele energie is nodig om elektriciteit op te wekken). Op dit moment wordt gerekend met een gemiddelde opwekkingsrendement van 39%.

Maar dat getal is al sinds 1995 niet veranderd, en door schonere centrales en de toevoeging van duurzame energiebronnen, ligt dit percentage in werkelijkheid hoger.

De overheid heeft er nu voor gekozen om dit rendement flink op te krikken, tot 69%. Enerzijds heeft dat te maken met een werkelijke rendementsverbetering op het net: schonere centrales en duurzame energiebronnen zoals wind en zon.

Maar vervolgens komt er nog een klein beetje rendement bovenop. Tot 2020 komt er nog een aantal grote windparken beschikbaar en zal waarschijnlijk nog wel een kolencentrale sluiten. Dat telt op tot het rendement van 69%.

Nog naar de markt

Die 69% zal straks een van de waardes zijn die ingevuld moeten worden in de BENG-rekensoftware. “Deze wijziging is enorm belangrijk. Gaat behoorlijke consequenties hebben”, zegt Harm Valk, van Nieman Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de Projectgroep NTA 8800, die benadrukt dat de verschillende stakeholders zich nog over de voorgenomen wijzigingen kunnen uitspreken. “Ik vermoed dat de branches wel van zich zullen laten horen.”

 

 


Aangepaste BENG-eisen

Een tweede verandering die elektrische weerstandsverwarming in de kaart lijkt te spelen zijn de aanpassingen aan de drie BENG-eisen, die gisteren op het Congres EPG 2.0 door Binnenlandse Zaken als advies aan de markt werden voorgelegd.

Sinds 2015 gaat de markt ervan uit van drie waarden:

Energiebehoefte
kWh/m2.jr
Primair fossiel energiegebruik
kWh/m2.jr
Aandeel hernieuwbare energie %
Woningen en woongebouwen 25 25 50

——————————

Maar dinsdag presenteerde Binnenlandse Zaken ineens andere waarden, die minder streng lijken:

Energiebehoefte
kWh/m2.jr
Primair fossiel energiegebruik
kWh/m2.jr
Aandeel hernieuwbare energie %
Grondgebonden woningen 70 30 50
Woongebouwen 70 50 40

——————————

 

Harm Valk erkent: “De eisen zijn wat soepeler dan voorheen.” Maar tegelijk zegt hij dat een vergelijk niet zomaar opgaat.

Drie hoofdredenen zijn er voor de aanpassingen:

 • De prijzen in de bouw zijn nu een stuk hoger dan in 2015, toen de eerste concept BENG-eisen gepubliceerd werden. Die prijsstijgingen zijn meegenomen in de recente kostenoptimaliteitstoets, die op zijn beurt weer consequenties heeft voor de BENG-eisen (het idee: BENG mag niet exorbitant duur worden).
 • Recent is ook de NTA 8800 gereed gekomen, waarmee straks de energieprestatie gemeten wordt. Aanpassingen in die methode hebben ook gevolgen voor de BENG-eisen.
 • En ten slotte is er geschoven tussen de BENG-eisen. Zo is kort geleden besloten om ventilatiesystemen niet meer mee te laten tellen in de gebouwschil (BENG-eis 1), maar dit gedeeltelijk over te hevelen naar BENG-eis 2.

Appels en peren

Over de nieuwe eisen zegt Ieke Kuijpers-van Gaalen, directeur van DGMR Raadgevende Ingenieurs, dat meewerkte aan de kostenoptimaliteitstoets: “Je mag de getalswaarden van de ‘oude’ concept BENG-eisen dus niet zomaar vergelijken met de nieuwe getalswaarden: dat zijn appels en peren.”

Maar feit blijft, zegt Harm Valk, dat  “de voorgenomen eisen uit 2015 best wel scherp waren”. Dat de nieuwe BENG-eisen nauwelijks een verbetering zijn ten opzichte van de huidige EPC-eisen, wijst hij echter resoluut van de hand. “We moeten stoppen met het vergelijken van de EPC met BENG. Die vergelijking gaat namelijk volledig mank.”

Lees ook ons BENG-achtergrondartikel: ‘BENG voor installateurs

9 reacties op “Elektrische verwarming spekkoper bij BENG

 1. Peter schreef:

  Weg met die lucht/water/grond warmtepompen, eruit met die cv-ketel.
  Dit gaat het worden all electric
  Elektrisch verwarmen inductie koken boiler van 50 liter voor warm water
  Goed isoleren triple glas op begane grond 20 zonnepanelen (opbrengst 5000kwh)
  Dan moet het toch lukken om energie neutraal te wonen in een rijtjeshuis!
  Graag zou ik wel willen weten wat voor en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot elektrische radiatoren, dan kan die gaspijp eruit hier.

  • Jacko schreef:

   Electrische vloerverwarming, infrarood verwarming en een warmtepomp boiler, anders kun je niet douchen.

  • John visser schreef:

   Beste Peter,

   Wat jij zegt hebben wij 10jaar geleden al gedaan in huis.
   Wij zijn inmiddels 10jaar van het gas af, ik zou niet anders willen.
   Warmtepompen zijn in de meeste gevallen niet nodig en niet goed voor het milieu.
   En nu verdien ik mijn brood met het Waterzijdig inregelen van cv-installaties en plaatsen van elektrische cv-ketels en boilers.

   10jaar geleden werd ik nog voor gek verklaard…
   Isoleren is het allerbelangrijkste.. en dan met een zo laag mogelijk aantal kw je huis verwarmen.
   Gelukkig ben ik niet de enige die zo denkt..

   Met vriendelijke groet,

   John Visser cv-optimalisatie

 2. Jan schreef:

  Peter, begrijp je de werking van een warmtepomp t.o.v. elektrische varianten? Wellicht moet je de term COP eens opzoeken.. een warmtepomp ‘vermeerderd’ een bepaalde energie. Oftewel je stopt er een appel in en krijgt er 5 appels voor terug.

 3. Sjaak schreef:

  Geachte redactie en mede adviseurs

  wie gaat de vergunning aanvragen voor een kerncentrale om alle elektrische verwarmingen te kunne voeden?

  OK stom van mij het kan natuurlijk met PV????
  alleen de PV in de winter levert nog maar 10% van het geïnstalleerde vermogen ik denk dat tuien breien de echte oplossing is

 4. Rik Veenstra schreef:

  Fantastisch om dit elektrisch dicht te kunnen rekenen. Echter met een COP van 1 zal de klant (huiseigenaar) niet blij zijn met zijn elektra rekening. De overheid wel?

 5. Daan schreef:

  Hoe zit het met de eisen voor utiliteitsgebouwen?

 6. Tijdo schreef:

  @Daan: kantoren: 90-50-30
  winkels: 90-60-30

 7. Ruud van Zutphen schreef:

  Denkt de overheid nu echt dat ze op deze ingewikkelde wijze het energieverbruik omlaag brengen en daarmee de CO2 uitstoot? Sinds 1992 weten de bouw en woning toezichthouders steeds minder wat ze met de berekeningen moeten en wordt er volop gesjoemeld. Nog een labeltje erbij, dat over het internet ingevuld wordt en niet door de deskundig gediplomeerde gecontroleerd kan worden, nieuw Beng normpje dat de kaarten voor de berekening nog eens schud.
  Gooi alle simulatietools en beoordelingstools overboord en ga weer gewoon een goed ontwerp maken. Uiteindelijk bepaald de gebruiker (en eigenaar voor het onderhoud)) of de woning energiezuinig is. Lees eens Hoe mensen keuzes maken” van “Tiemeijer” het gaat de burgers niet om de getalletjes.
  En laat de media en de overheid eens ophouden om leugens te vertellen als ze niet eens het verschil tussen vermogen en energie kennen.
  Een elektrische auto zero emission? Sinterklaas bestaat ook en deelt echt kadootjes uit! Heeft ook niets te maken met het rubbergranulaat dat zo nodig van de velden moet!
  Wat het duurzaam opgewekte percentage betreft: De overheid bepaald niet welke stroom U koopt, en de elektronen weten echt niet waar ze vandaan komen. de miljarden subsidie voor “biomassa” dat de halve wereld over wordt getransporteerd is ook zero emission voor onze leiders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.