Ga naar hoofdinhoud

Arcadis en DGMR onderzoeken kosten BENG

Foto: Tijdo van der Zee

Adviesbureaus Arcadis en DGMR hebben van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de opdracht gekregen om de kostenoptimaliteitsstudie naar de verschillende BENG-eisen uit te voeren.

Dat laat RVO, de uitvoerende dienst van het ministerie, aan Installatie.nl weten. Het eindrapport moet halverwege oktober klaar zijn.

Vanaf 1 januari 2020 gaan de BENG-eisen gelden, eisen voor Bijna Energieneutrale Nieuwbouw. Maar die eisen staan nog niet vast. Hoe die worden bepaald, wordt vastgelegd in een Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800).

Nu de NTA voor 90% rond is, gaat worden uitgezocht welke financiële consequenties de voorstellen hebben. Het onderzoek hiernaar wordt de ‘kostenoptimaliteitstoets’ genoemd. De uitkomsten van deze toets zijn belangrijk voor de installatiesector, omdat mede op basis hiervan technieken hoog of laag gewaardeerd worden bij BENG. Na deze kostentoets wordt de NTA 8800 definitief gemaakt.

Drie eisen

De BENG-eisen zijn de opvolger van de EPC. Maar in tegenstelling tot de de huidige EPC-berekening, die een optelsom is van alle duurzame maatregelen, geldt bij BENG dat moet worden voldaan aan drie eisen:

  • BENG-eis 1 gaat over de energiebehoefte van een woning (in kWh/m2.jr)
  • BENG-eis 2 gaat over het primaire energiegebruik (dat is de energie voor een woning gemeten vanaf de energiecentrale)
  • BENG-eis 3 gaat over het aandeel hernieuwbare energie.

Bij eerdere aanscherpingen van de EPC zijn altijd studies uitgevoerd naar de kosteneffectiviteit van de aanscherping. Sinds de herziening van de Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen  in 2010 vraagt de Europese commissie om het aantonen van de kostenoptimaliteit (binnen een bepaalde bandbreedte) van de energieprestatie-eisen.

Deze berekeningen zijn voor het eerst uitgevoerd in 2013. Eerder was er geen beschrijving van de berekeningswijze beschikbaar. Kostenoptimaliteit is een ingewikkeld begrip. Het draait om het bepalen van een soort optimum van de kosteneffectiviteit. Een behoorlijk complex en tijdrovend karwei, maar alleen verplicht voor de energieprestatie-eis, dus BENG 2. Daarom wordt alleen voor het bepalen van BENG 2 de kostenoptimaliteit onderzocht en wordt voor het bepalen van BENG 1 en BENG 3 slechts gekeken naar de kosteneffectiviteit.

In de opdracht aan Arcadis en DGMR heeft RVO (de rijksdienst die de invoering van BENG voor het ministerie uitvoert) staat ook dat aparte analyses moeten worden uitgevoerd naar aardgasvrije maatregelpakketten. Per gebouw moet inzichtelijk zijn welke maatregelen hierbij worden ingezet en tot welke resultaten (per BENG-indicator) dit leidt.

Lees hier meer over wat BENG voor installateurs betekent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Webinar ventilatielucht-warmtepomp terugkijken

Ventiel met groter debiet voor Jaga-convectoren

Legionellapreventie mag nu ook met chloordioxide

Ketel draagt bij aan waterbesparing

Premium

Utrechtse kerk energetisch opgelapt

De Groot zet overnamereeks voort