Ga naar hoofdinhoud

Nieuw initiatief voor samenwerken onder één certificaat

Met meerdere bedrijven werken onder één Gasketelwet-certificaat. Het is juridisch lastig rond te krijgen, zoals bleek uit de worsteling van parapluorganisatie CO-keur. Het bedrijf Maintenanz heeft nu een nieuwe oplossing bedacht: Teamz. Truc is het slim omgaan met de begrippen ‘uitbesteding’ en ‘inhuur’.

CO-keur strandde vorig jaar nadat de Raad voor Accreditatie en overheidsorganisatie TLoKB bezwaren hadden aangetekend tegen de constructie die was uitgedacht. In dat concept werkten zzp’ers onder licentie van CO-keur en om dat voor elkaar te krijgen moest de BRL 6000-25 aangepast worden. Maar die aanpassing werd niet goedgekeurd. CO-keur bedacht een nieuwe oplossing, maar daarbij is de gedachte van een koepelconstructie losgelaten.

Peter Deckers, mede-eigenaar van Maintenanz, bedacht een nieuwe constructie waarbij de bestaande BRL 6000-25 intact kan worden gelaten. In het Kwaliteitshandboek heeft hij een wel extra hoofdstuk toegevoegd, dat de gehanteerde werkprocessen zwart op wit zet. Wat Deckers heeft gedaan is niet zozeer een nieuwe parapluorganisatie ontwikkelen, maar alleen bestaande mogelijkheden in de app gestroomlijnd en geborgd.

Uitbesteden en inhuren

Het werkt zo: een vakbekwame zelfstandige monteur met bewijs van vakmanschap 1e monteur, zonder bedrijfscertificatie krijgt een ketelklus die hij uitbesteedt aan een collegabedrijf mét certificaat. Dat bedrijf huurt vervolgens deze monteur in om de klus te klaren. Het inhuren van vakbekwame, maar ongecertificeerde, monteurs is onder de Gasketelwet toegestaan.

De monteur meldt vervolgens de ketel af volgens het bestaande stappenplan in Maintenanz en de klant kan via de op de ketel geplakte QR-code zien welke monteur de ketel onderhouden heeft en namens welk bedrijf dat gebeurde.

Controle

Dat betekent dus wel dat het gecertificeerde bedrijf te allen tijde verantwoordelijk is voor het geleverde werk. Daarom wordt het rapport met bijbehorende foto’s gecontroleerd voordat het definitief doorgestuurd wordt naar de CI. Bij eventueel niet correct uitgevoerde werkzaamheden of afwijkingen wordt de monteur teruggestuurd naar de klus voor herstelling van het euvel.

Die monteur kan weigeren, maar het gecertificeerde bedrijf heeft dan de mogelijkheid om zonder opgaaf van redenen de samenwerking per direct met de monteur te beëindigen, waarna werkzaamheden uitvoeren aan de cv-ketel door hem niet meer mogelijk is. “Het is dus in het belang van beide partijen dat werkzaamheden correct worden uitgevoerd”, aldus Deckers.  

Teamz als add-on

Deckers kan zich voorstellen dat monteurs onderling constructies gaan bedenken die voor hen het beste werken. Bijvoorbeeld vijf zzp’ers, waarvan er slechts één zich laat certificeren. Werkzaamheden aan collectieve luchttoevoer en rookgaskanalen (clv) is onder Teamz echter niet toegelaten. Aangezien deze werkzaamheden niet vaak door kleine installatiebedrijven worden uitgevoerd is dit ook geen probleem. De prijs van de Maintenanz-app is 40 euro per maand. Met de uitbreiding van Teamz komt daar maandelijks 20 euro bij.

Deckers heeft zelf een Belgisch installatiebedrijf en om in Nederland werkzaamheden te mogen uitvoeren heeft hij zich pasgeleden laten certificeren door KIWA (BRL 6000-25) met de Maintenanz Teamz Tool. Deckers: “Doordat werken onder licentie bij CO-keur voor problemen heeft gezorgd kun je ervanuit gaan dat KIWA heel voorzichtig zal zijn met dit soort vernieuwingen. Daarom werd het kwaliteitshandboek, zoals bij meerdere CI’s gebruikelijk is al opgestuurd maar nu met de vermelding dat er een extra hoofdstuk is toegevoegd voor samenwerking onder certificering.”

Samenwerking

In een recente audit oordeelde KIWA positief over de constructie waarbij Deckers als gecertificeerd bedrijf een samenwerking is aangegaan met het ongecertificeerde koeltechnisch bedrijf Climate4u dat regelmatig hybride installaties plaatst. “Bij navraag bleek dat samenwerking onder één certificaat ook mogelijk kan zijn voor de K25000. De audit daarvan volgt binnenkort”, zegt Deckers.

Zou er nog een kink in de kabel kunnen komen? Bijvoorbeeld rond het verplichte gebruik van het ‘CO-vrij’-beeldmerk? In de wet staat namelijk vermeld dat het beeldmerk ook op de bedrijfswagen geplakt moet worden. Deckers: “Bij een niet-gecertificeerde monteur gaat dat natuurlijk niet. De niet-gecertificeerde installateur werkt in opdracht, en mag alleen het CO-vrij logo gebruiken voor werkzaamheden die hij in opdracht uitvoert.”

Evaluatie

Het CO-vrij beeldmerk op de bus is sowieso een punt waar installateurs mee worstelen, ziet Deckers. “Veel installateurs willen die sticker niet zichtbaar plakken op hun bedrijfswagen. Het past misschien niet bij hun huisstijl en belettering die soms wel duizenden euro’s heeft gekost. En er zijn ook installateurs die ervoor kiezen om geen reclame op hun bedrijfswagen willen door de kans op inbraak. Misschien is het verplicht voeren van het CO-vrij logo op het bedrijfsvoertuig een goed punt om te bespreken tijdens de evaluatie van de Gasketelwet. “

Eén reactie op “Nieuw initiatief voor samenwerken onder één certificaat

  • Dit gebeurt vaker bij grotere bedrijven waar er een montage BV en een service BV verschillende monteurs uitwisselen onderling, maar niet beide BVs hebben de bedrijfscertificering.

    Dit geldt ook voor andere situaties waar er een persoonscertificering apart van een bedrijfscertificering nodig is.

    Wel van belang: de factuur aan de eindklant moet worden verstuurd door de hoofdaannemer. Dat is bepalend voor welke bedrijf de bedrijfscertificering nodig heeft. Dat lees ik hier niet in de artikel terug en eist een hoge vertrouwen in de partnerbedrijf. Je geeft ze je klant.

    Vooral voor CO is dit van belang, aangezien de hoofdaannemer ook aansprakelijk is voor eventuele schade en mankementen. Ze moeten dus ook goed verzekerd zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

‘Warmtepomp-schoorsteen’ met serviceconcept

‘Weer een tevreden klant koud gemaakt’. Aircobedrijf heeft ‘slechtste slogan’

Premium

Warmtepomp Vincent keert voorzichtig terug

Nieuwbouw versnellen, onnodige regels overboord

Praktijkbegeleiders in het zonnetje

Premium

Zoek de buitenunit