fbpx
Nieuws

Nog twee certificeerders voor Gasketelwet

Nog eens twee partijen kunnen worden toegevoegd aan de lijst van certificerende instellingen voor de Gasketelwet: Normec en SKG-IKOB doen mee. Daarmee komt het totaal op zes.

Naast Normec en SKG-IKOB willen ook CBI-NL, Kiwa, Dekra en Bureau Veritas installatiebedrijven gaan certificeren. Het gaat om zo’n 3.600 installatiebedrijven, waarvan 2.300 zzp’ers.

Installatiebedrijven moeten zich voor 1 april 2022 laten certificeren, anders mogen ze niet meer aan gasinstallaties werken. Certificering bestaat uit verschillende onderdelen. Monteurs moeten hun bewijs van vakmanschap halen en in de bedrijfsadministratie moeten de processen rond aanleg en onderhoud van cv-ketels goed geborgd zijn. Ook moeten goedgekeurde meetinstrumenten worden aangeschaft.

Vakmanschap en rookgasmeters

Dat bewijs van vakmanschap is al te halen en er zijn naar schatting al zo’n 4.000 monteurs die hun theorie- en praktijkexamen met goed gevolg hebben afgelegd. Ook is inmiddels duidelijk welke instrumenten wel en welke niet geschikt zijn.

De bedrijfscertificering is echter nog niet van start gegaan. Het is wachten tot de Raad voor Accreditatie en het ministerie van Binnenlandse Zaken (preciezer: de TLOKB) goedkeuring geven aan de schema’s BRL 6000-25 van InstallQ en de BRL K25000 van Kiwa. Pas dan kunnen de certificerende instellingen offertes gaan uitschrijven.

3 reacties op “Nog twee certificeerders voor Gasketelwet

  1. Patrick schreef:

    3600 bedrijven certificeren in 1 jaar of korter gaat een beetje op vaccinatie proces lijken,hopen dat dit wel lukt.

  2. Marcel Smienk schreef:

    Die overheid heeft wel die onnodige wet in het leven geroepen maar die certificering regelen we zelf wel.

  3. Barry schreef:

    Grootste onzin die hele wet. Heel simpel als niemand eraan meewerkt gaat het ook niet door. Er is nu al een schrijnend tekort aan gediplomeerde mensen die het vak nog willen uitvoeren. Nu gaan ze de gediplomeerde hun diploma’s ongeldig verklaren en enkel om er geld aan te verdienen. Ik hoor niks anders om mij heen als weerstand . Zelfs jongeren die pas hun diploma’s als eerste monteur hebben gehaald praten over dat ze willen gaan stoppen en omscholen. Oudere willen met vervroegd pensioen want die hebben geen zin in deze zeik voor paar jaar die ze nog moeten. Kortom deze wet gaat installatie technisch Nederland de das omdoen. Is gewoon erdoor gekomen omdat de minister die erover ging totaal geen idee had wat ze getekend heeft. Ze heeft gewoon een nieuw verdien model getekend voor dit soort instanties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.