fbpx
Nieuws

NOM-project in de prijzen

Tijdens de Cobouw Awards haalde NOM Best de eerste prijs binnen in de categorie ‘Meest Duurzame Project’. NOM Best is een nieuwbouwproject voor twee flats met sociale-huurappartementen in het Brabantse Best. Het is het eerste vijflaags Nul-op-de-Meter-appartementencomplex van Nederland.

De Willem en De Zwijger, zoals de twee gebouwen heten, zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop. Ze voorzien zelf in hun eigen energie, mede dankzij een dunne ‘film’ met zonnepanelen op de gevels. Daarnaast worden de woningen verwarmd en gekoeld middels individuele bodemgebonden warmtepompen.

‘Nog steeds zeldzaam’

Volgens juryvoorzitter Andy van den Dobbelsteen zijn Nul-op-de-Meterwoningen (NOM) inmiddels ‘niet zo bijzonder’ meer. NOM-appartementen daarentegen zijn nog steeds zeldzaam. “We weten dat er iets bijzonders aan de hand is als het sociale huurwoningen betreft. Zeker als er ook nog bijzondere aandacht is besteed aan een circulair ontwerp, aan regenwatergebruik en biodiversiteit. Al deze wapenfeiten zijn geldig voor de 48 NOM-appartementen in Best”, zo verklaarde hij.

Andere genomineerden

Naast NOM Best had Cobouw nog twee andere projecten genomineerd voor de categorie ‘Meest Duurzame Project’. Daarbij ging het enerzijds om een tot hoofdkantoor van Merosch omgebouwde oude gymzaal (lees hier meer over dit project) en anderzijds om ‘QO Amsterdam’, een hotel in Amsterdam dat zowel is aangesloten op stadswarmte als op een wko met een AquaForce-warmtepomp van Carrier.

De winnaars in de andere Cobouw Award-categorieën zijn Coen Hagedoorn Bouwgroep (Best Presterende Bouwonderneming), Heembouw (Beste Werkgever) en de PlasticRoad (Beste Product).

Lees het gehele juryrapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.