fbpx
Nieuws

Opnieuw CO-melders teruggeroepen

Opnieuw deugen koolmonoxidemelders niet: fabrikant Index Holland roept alle CO-melders van het merk Pentagon, type EAP21AC, terug omdat er informatie ontbreekt op de melder en verpakking. Dit meldt de Voedsel en Waren Autoriteit. Het is niet de eerste CO-melder van dit fabrikaat die teruggeroepen wordt; eerder al moest een vergelijkbaar type (Pentagon EAP21H) teruggeroepen worden omdat het bij laboratoriumtesten geen alarm sloeg bij dodelijke hoeveelheden koolmonoxide. Ook een CO-melder van König werd eerder teruggeroepen.

Ook een CO-melder van Blaupunkt deugt niet volgens de maatstaven van de Voedsel en Waren Autoriteit. Sissoo Technologies heeft geconstateerd dat de koolmonoxidemelders van het merk Blaupunkt, model CO-S1, een fabricagefout vertonen. Een fout in de sensor wordt niet gedetecteerd en bij een lage batterijspanning werkt de melder niet correct.

Er is veel mis met CO-melders, constateerde de NVWA al eerder. Zo slagen lang niet alle CO-melders voor kwaliteitstesten en is er veel mis met de bijsluiters en beschrijvingen van de apparaten. Ook naar aanleiding van het CO-rapport van Onderzoeksraad van de Veiligheid kwam veel kritiek op de meters, ondermeer vanuit Brandweer Nederland: gepleit wordt voor duidelijke eisen aan deze apparaten. Naar aanleiding van de commotie rond de CO-melders heeft de ondernemersorganisatie voor (brand)veiligheid VEBON-NOVB online een lijst met veilige koolmonoxidemelders gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.