fbpx
Nieuws

Persen leidingsysteem eenvoudiger gemaakt

Een betere doorstroming en sneller verwerken. Het persen van leidingen in hoeken of krappe plekken wordt eenvoudiger omdat het persbekken niet meer de gehele leiding hoeft te omsluiten. Dit is een van de specs van het nieuwe leidingsysteem voor drinkwater en cv-toepassing van Geberit.

Het systeem heet FlowFit, en ligt in acht verschillende diameters bij de groothandel. Dankzij de draaibare fitting kan de installateur zelf de handigste perspositie bepalen. Deze posities zijn beschikbaar in stappen van 45°. De monteur hoeft de fitting niet meer volledig te omsluiten met de persbek: het gereedschap hoeft alleen nog op de zijdelings geplaatste persindicator te worden gepositioneerd. Hierdoor is het mogelijk om ook in hoeken of krappe plekken makkelijk en veilig te werken.

Persindicator

De persindicator leidt het gereedschap namelijk automatisch naar de juiste positie. Dit voorkomt de mogelijkheid van een onjuiste positionering en verkeerde verpersing. Op het inspectievenster is te zien wanneer de leiding diep genoeg is ingestoken. De persindicator geeft vervolgens aan of de aansluiting verperst is. Omdat de persindicator na het persen loskomt, zijn niet verperste verbindingen direct zichtbaar en onmiddellijk gedetecteerd

Meerlagenbuis

De installateur hoeft de meerlagenbuis ook niet te ontbramen of te kalibreren, waarmee vooral tijd gewonnen wordt. De meerlagenbuis is verkrijgbaar in diameters van 16 tot 75 mm, waarbij ze voorzien kunnen worden van isolatie met rode of blauwe beschermfolie of mantel. Het leidingsysteem is Kiwa-gekeurd voor drinkwatertoepassing.

Twee persbekken

Met het systeem kunnen installateurs alle leidingdiameters van d16 tot en met d75 met slechts twee persbekken verwerken. Dit scheelt aanzienlijk in het gewicht van de gereedschapskoffer en het is mogelijk om grote afmetingen te verpersen zonder dat er zware perskettingen nodig zijn. Dit maakt het installatieproces een stuk eenvoudiger, vooral bij het werken boven het hoofd. Als alternatief is het mogelijk om een handperstang te gebruiken voor kleinere diameters van d16 – d40.

Minder gereedschap

De juiste persbek voor de betreffende leidingdiameter kan eenvoudig worden bepaald aan de hand van de kleur. De kleine leidingdiameters van 16 tot en met 40 mm kunnen worden verwerkt met de blauwe persbek, de grotere leidingdiameters van 50 tot en met 75 mm met de oranje persbek. De kleuren op de persindicatoren geven aan welk gereedschap moet worden gebruikt om vergissingen te voorkomen.

Fitting vernieuwd

Ook de bijbehorende fitting is van binnen en buiten aangepakt. Naast de nieuwe perstechniek heeft Geberit ook gewerkt aan de doorstroming van het water aan de binnenzijde. Net zoals de collega’s van onder meer Viega, Wavin en Uponor heeft Geberit de weerstand in het leidingsysteem aangepakt. Minder drukverlies door weerstanden in de koppeling betekent dat leidingsystemen mogelijk in kleinere diameters kunnen worden uitgevoerd ten opzichte van een standaard kunststof leidingsysteem.

Het FlowFit-systeem is ook compatibel met de PushFit-insteekfittingen. Voor andere leidingsystemen van de fabrikant moet een overgang worden toegepast. Voor aansluiting op installatie-elementen en muurplaten heeft Geberit een MasterFix-adapter.

Hieronder een video van het systeem

2 reacties op “Persen leidingsysteem eenvoudiger gemaakt

 1. jos schreef:

  Het is meer het slangklemmen-principe met een zegeltjes tang , wat al veel in de United States wordt toegepast. Toch blijf ik het persbek-principe mooier vinden ,mooiere afwerking van de fitting , waarbij je geen bandjes om de koppelingen ziet. Dit systeem Flow -Fit ziet er te doe het zelf ,dus naar mijn mening niet professioneel uit

 2. Mark schreef:

  Innovatief is het zeker en innovatie hoort in dit vakgebied. Alleen is al het nieuwe beter.
  Immers, weer een ander systeem.
  Weer een “extra” tang in mijn bus
  Wat betreft de ruimte om te persen (tang kwijt kunnen) wordt lastiger.
  En, wat al benoemd is, of het er “mooier” uitziet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.