fbpx
Nieuws

Rookgasafvoerbeugel moerloos

De kunststof rookgasafvoerbeugel van Ubbink heeft een nieuw handigheidje. De fabrikant heeft een clip en een inwendige schroefdraadverankering op de beugel aangebracht. Hierdoor heeft de monteur geen moer meer nodig.

De doorontwikkeling van de beugel, die in 2016 op de markt kwam, betekent dat rookgasafvoersystemen nog sneller en simpeler (na)gebeugeld kunnen worden. De beugels zijn in varianten voor horizontale en verticale bevestiging op de markt en beschikbaar in diameters van 80 en 100 mm buis parallel en in een 60/100 mm concentrische variant. Doordat de beugel zijwaarts gefixeerd wordt, kan eerst het systeem opgebouwd worden en nadien gebeugeld kan worden. Dit maakt de beugel ook geschikt om toe te passen op bestaande rookgasafvoeren die (nog) niet goed gebeugeld zijn.

Moerloos

Door de voorgemonteerde clip en de inwendige schroefdraadverankering is nu geen moer meer nodig. Voor de bevestiging kan de monteur kiezen uit een schroef, draadeind of spijkerplug. Het tandwerk zorgt ervoor dat de beugel op de gewenste maat aangetrokken en gefixeerd kan worden.

Beugelen heet hangijzer

Het goed beugelen van rookgasafvoersystemen is een heet hangijzer in installatieland. Een niet goed gebeugelde rookgasafvoer kan leiden tot problemen met de afvoer. Op het moment dat bijvoorbeeld de afvoer niet op afschot hangt, stroomt condenswater niet op de voorgeschreven wijze terug naar het CV-toestel. Ook komt het regelmatig voor dat afvoeronderdelen los schieten omdat ze niet goed bevestigd of geborgd zijn. In het ergste geval komen rookgassen vrij in de opstellingsruimte, wat in extremis weer kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Klik hier voor de vuistregels.

Ubbink is niet de enige fabrikant die vol inzet op goede beugels. Ook Burgerhout heeft voor haar systeem een beugel met zijwaartse fixatie die de installateur standaard in de bus kan hebben om rookgasafvoersystemen van dit merk na te beugelen. Het is namelijk niet toegestaan om rookgasafvoermaterialen te mixen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.