fbpx
Nieuws

Sander Damsma prolongeert installatietitel

Voor de tweede keer op rij heeft Sander Damsma (22) vrijdag in Leeuwarden het Nederlands kampioenschap ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’ gewonnen. De student van het Deltion College mag zich nu klaarmaken voor het Europees kampioenschap in september in het Oostenrijkse Graz. 

De tweede en de derde plaats in de Skills Heroes competitie voor MBO-studenten zijn gegaan naar Tom van den Heuvel van het Koning Willem I College en Joep Stamer van het ROC Nijmegen. Tijdens wedstrijden namen in totaal acht finalisten het tegen elkaar op. De acht hadden zich in januari van dit jaar, via nationale voorronden, gekwalificeerd. 

Uitslag van de Skills Heroes finale van 4 tot en met 6 maart in Leeuwarden.

Water, riolering, cv en gas

Alle facetten van de sanitaire- en verwarmingstechniek zijn afgelopen week tijdens de kampioenschappen aan bod gekomen. De finalisten hebben in twee dagen en één ochtend, onder grote tijdsdruk, een cv-installatie, een gasinstallatie en een rioleringssysteem geïnstalleerd. Ook hebben ze koud- en warmwaterleidingen aangelegd. De jury heeft, behalve op de netheid en de kwaliteit van het opgeleverde werk, ook gelet op zaken als efficiënt en veilig werken. 

Sander Damsma

Sander Damsma volgt momenteel een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland in Genemuiden. Daar leert hij het vak van installatiemonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Van der Sluis Installatietechniek.

Elke maand gaat hij enkele dagen naar het Zwolse Deltion College. Daar krijgt hij algemeen vormend onderwijs in vakken als Nederlandse taal, rekenen en de theoretische vakleer.  

Damsma is nu begonnen aan een aanvullende opleiding in de elektrotechniek. “Het beroep dat we in de volksmond het loodgietersvak noemen, is sterk veranderd. Er komt steeds meer technologie bij kijken. Zonder stroom kan een pomp immers niet draaien. Op de werkvloer is het daarom heel goed als ik zowel bekwaam en bevoegd ben om sanitair te installeren als de elektrotechniek. Ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd dus”, zei de kersverse winnaar.

Europese competitie

Damsma kan nu aan de bak voor de EuroSkills 2020, die dit jaar in Oostenrijk gehouden worden. Dat betekent: trainen. “Minimaal elke vrijdag. Drie maanden achtereen, de rest naar behoefte”, zei Johan van Dijk, Damsma’s begeleider eerder tegen Installatie.nl.

Vorig jaar wist Damsma het Nederlandse kampioenschap ook op zijn naam te schrijven en daarmee plaatste hij zich voor de wereldkampioenschappen. Hij eindigde tijdens deze World Skills 2019 in Kazan op de 15e plaats. Die prestatie leverde hem een Medal of Excellence op voor finalisten die in de wereldtop een bovengemiddelde puntenscore weten te behalen.

Bij de Europese kampioenschappen hebben Nederlandse deelnemers meer kans om een medaille te winnen dan bij de wereldkampioenschappen. Dat komt omdat Aziatische studenten meer trainingsuren maken. Van Dijk: “De jongens in Japan, Hongkong, Korea en China worden jaren van tevoren geselecteerd en dan een paar jaar lang full time klaargestoomd voor de wedstrijd. De trainingsduur van de Europese deelnemers ligt dichter bij elkaar.” De laatste medaille in een internationale wedstrijd was voor Jeroen Hoogstraten in 2012.

Elektrotechniek en CAD-tekenen

De Skills-wedstrijden zijn jaarlijks terugkerende vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in meer dan vijftig vakrichtingen. Elektrotechniek en CAD-tekenen waren twee van die richtingen. In deze categorieën wonnen Boaz Poppelier van ROC Nijmegen en Gerben Swart van Scalda. Klik hier voor alle uitslagen.

2 reacties op “Sander Damsma prolongeert installatietitel

  1. H. van Driel schreef:

    Ik ben supertrots op mijn kleinzoon Sander Damsma.

  2. jp schreef:

    Waar blijven de dames?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.