fbpx
Nieuws

Slank door wisselend binnenklimaat

Slank door wisselend binnenklimaat

Raar maar waar: onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt heeft ontdekt dat een variërende omgevingstemperatuur beter is voor de gezondheid. Het kan er zelfs voor zorgen dat mensen op gewicht blijven.

 

Harder werken

Op 18 september hield Van Marken Lichtenbelt zijn oratie ‘Light my fire’ aan de Universiteit Maastricht waarin hij pleitte voor een gezonder -gevarieerder- binnenklimaat. Hij betoogde daarin dat variatie in temperatuur net zo gezond kan zijn als lichaamsbeweging. Zowel bij kou als bij warmte moet het lichaam harder werken en daardoor wordt het lichaam gezonder en weerbaarder.

 

Gewichtsbehoud

Volgens de onderzoeker heeft het meeste onderzoek naar overgewicht zich tot nu toe onvoldoende gericht op omgevingsfactoren. Eén daarvan is de omgevingstemperatuur. Van Marken Lichtenbelt denkt dat een gezond binnenklimaat een positief effect kan hebben op bevolkingsniveau. Hij plaatst wel meteen een kanttekening bij zijn verhaal: de effecten zullen niet altijd groot zijn voor elk individu en een wisselende temperatuur zal hoogstens leiden tot gewichtsbehoud, niet tot afslanken. 

 

Klimaatinstallaties aanpassen

Van Marken Lichtenbelt wil in de toekomst praktijkonderzoek doen naar zijn bevindingen, zodat fabrikanten hun klimaatinstallaties daarop kunnen aanpassen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.