fbpx
Nieuws

Te veel aansprakelijkheid bij installateur’

Te veel aansprakelijkheid bij installateur’

Uneto-VNI heeft in een brief aan minister Blok kritiek geuit op het conceptvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen. De brancheorganisatie vindt dat er een onaanvaardbare verzwaring van aansprakelijkheid voor installateurs voorgesteld wordt. Bovendien dragen niet alle voorgestelde maatregelen bij aan een verbetering van de bouwkwaliteit, aldus Uneto-VNI.

 

‘Onevenredig zwaar’

Vooral de aanpassing van de aansprakelijkheidsregels vindt de Uneto-VNI niets. Het voorstel is namelijk dat een opdrachtgever (verborgen) gebreken lange tijd na oplevering nog kan melden bij de aannemer. Voorzitter Titia Siertsema: “De voorgestelde aanpassing van de aansprakelijkheidsregels levert geen verbetering van de bouwkwaliteit op, maar zorgt vooral voor verdere juridisering en verslechtering van de verhoudingen in de bouwkolom. Bovendien ligt de bewijslast bij mankementen formeel dan wel bij de opdrachtgever, maar in de praktijk komt die onevenredig zwaar bij de installateur te liggen.”

 

Langere onderhoudstermijn

Een ander voorstel is de verlenging van de wettelijke onderhoudstermijn van 3 naar 15 maanden. Een opdrachtgever kan nu 3 maanden lang maximaal 5% van de opdrachtsom achterhouden als hij vindt dat werkzaamheden niet naar behoren zijn uitgevoerd. Dit moet straks 15 maanden worden omdat met name gebreken aan installaties vaak niet meteen opgemerkt worden. Volgens Uneto-VNI zorgt deze maatregel weliswaar tot een verbetering van de positie van de opdrachtgever, maar niet tot verbetering van de bouwkwaliteit. Bovendien heeft het zeer negatieve gevolgen voor het werkkapitaal van een bedrijf. 

 

Goed bestek

De brancheorganisatie vindt het een prima idee dat de kwaliteit van bouwwerken en installaties verbeterd wordt, maar vindt de voorgestelde aanpassingen niet acceptabel. Ze doen daarom een aantal tegenvoorstellen, zoals het stimuleren van opdrachtgevers tot goed opdrachtgeverschap. Zo kan een goed bestek veel problemen voorkomen.

 

Proef met kwaliteitsborging

Private kwaliteitsborging is wel een goed idee, vindt de organisatie, maar om meteen 80% van de bouwwerken onder deze regeling te laten vallen gaat te ver. Uneto-VNI stelt daarom voor eerst een proef te doen met grondgebonden woningen en de borging daarna gefaseerd in te voeren. 

 

Lees hier de volledige brief aan minister Blok.

 

Het conceptvoorstel vind je hier.  

1 reactie op “Te veel aansprakelijkheid bij installateur’

  1. J. van Dijk schreef:

    Een goed idee van de minister. Dit gaat in mijn beleving alleen problemen opleveren voor bedrijven die niet goed werken. Waar moet een degelijk bedrijf bang voor zijn? Slechts een wijziging in de bedrijfsvoering en over een paar jaar weten we niet beter. Kijken we bijvoorbeeld naar garanties over de grens dan lopen we hopeloos achter. In die zin ook een verbetering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.