Ga naar hoofdinhoud

Slimme thermostaat in kwart van alle woningen

De slimme thermostaat heeft de wind mee: in twee miljoen woningen hangt er inmiddels eentje aan de muur. In een jaar tijd zijn er een half miljoen slimme thermostaten bijgekomen.

Dat staat in de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders. In 2016, het eerste jaar van het onderzoek, hadden nog maar 600.000 woningen een slimme thermostaat. Koopwoningen (28%) zijn bijna twee keer zo vaak voorzien van een slimme thermostaat als huurwoningen (16%).

Voor de meeste mensen (68%) is kostenbesparing de belangrijkste motivatie voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Andere motivaties zijn ‘inzicht’ (45%), ‘gemak en comfort’ (44%) en ‘controle’ (40%). Verder blijft de vervanging van de oude thermostaat voor ruim één op de drie consumenten (35%) een reden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Opvallend is dat vrouwen aanmerkelijk meer waarde hechten aan ‘inzicht’ (61%) dan mannen (36%).

Energieleverancier

Het blijkt dat het voor de kans dat iemand een slimme thermostaat heeft nogal wat uitmaakt welke leverancier iemand heeft. Zo heeft UnitedConsumers binnen de populairste energieleveranciers het hoogste percentage bezitters van slimme thermostaten (41%). Eneco volgt nu op een tweede plek met 37%. Na Eneco volgen Greenchoice (30%), Vandebron (27%) en Energiedirect.nl (27%).

4 reacties op “Slimme thermostaat in kwart van alle woningen

 • Driek

  Tsja.. als een klokthermostaat met een wifi-aansluiting als ‘slim’ genoemd wordt gaat het snel.
  Ik heb zelf de Nefit/Bosch en behalve de klokfunctue heb ik daar nog weinig slims aan ontdekt. Het ding weet de buitentemperatuur maar lijkt daar niets mee te doen.

 • andre

  Met een warmtepomp heb je er niks meer aan. Woning moet op een constante temperatuur gehouden worden zonder al te veel poespas. Ik heb een slimme thermostaat, maar sinds de warmtepomp heb ik alle features uit gezet omdat het geen nut meer heeft.

 • Carl van Toor

  De Toon van Eneco is echt een waardeloos product hij geeft geen juiste info door en word slecht bijgehouden door Eneco (update).
  Wel rekent Eneco wel maandelijks €5,- af voor gebruik van deze prul.
  Vele klanten beschrijven hun klachten over Toon op het klachtenforum te zien op Facebook maar Eneco geeft geen enkele reactie hierop.
  Persoonlijk heb ik al 6 maanden last van onjuiste en ontbrekende info op mijn Toon en Eneco bericht in zijn app dat Toon per 1 Januari 2023 weer correct zal functioneren.
  Maar over een terugbetaling voor de niet geleverde betaalde diensten van Toon wordt niet gesproken (schandalig).
  Ik adviseer de klanten van Eneco die in het bezit zijn van een Toon van Eneco direct hun abonnement hiervan te beëindigen dat scheelt hun €120,- per jaar.
  De functies van Toon kunt u hierna gewoon blijven gebruiken alleen het op afstand regelen van de tempratuur is niet meer mogelijk.
  U verbruik kunt u gewoon blijven inzien op de Eneco app en op het maandelijks gemaild gebruik overzicht van Eneco.
  Een Tip: wilt u toch gebruik blijven maken van een slimme thermostaat denk er dan eens aan om een Google Nest of Honeywell thermostaat aan te schaffen deze zijn betrouwbaar en uitgebreid iets waar Toon zeker niet aan voldoet.
  De aanschafprijs hiervan is tussen de €190/230 niet goedkoop maar wel binnen 2 jaar terugverdiend.
  Als er ooit weer een rustiger klimaat aanbreekt in de Energie wereld ga dan is zeker om u heen kijken welke energie bedrijven er wel goed en netjes met hun klanten omgaan en stap op bij Eneco want die stelt zijn klanten in moeilijke tijden kwa service en prijzen wel heel erg teleur .

 • Dinie

  Geen slimme thermostaat,zelf je gezonde verstand gebruiken,dagelijks co ,verwarming aan bij thuiszijn overleg op 17.5 graad s,Avonds op 18 a19 graden zithoek bijverwarmen indien nodig met infarood paneel met thermostaat op 19 graden.Wij hebben wel zonnepanelen verwarming 1 uur voor het slapen gaan op 15 graden idem bij afwezigheid.Wij zijn onze eigen slimme thermostaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Girls Day: meer vrouwen in techniek

Volker Wessels verkoopt installateur Homij

Het kiezen van de juiste grondleiding

Waterzijdig inregelen minder vrijblijvend

Nieuwe Nederlandse thuisbatterij op komst

Energiekosten loden last voor voetbalclubs