fbpx
Nieuws

Stille buitenunit veroorzaakt rumoer

Techniek Nederland en de warmtepompbranche zijn niet blij met het voorstel voor geluidseisen van buitenunits. Te streng, te kort dag en te duur, zo luidt het oordeel.

“Wij zijn net als het ministerie van Binnenlandse Zaken voor geluidsnormering, maar het moet wel reëel en implementeerbaar zijn”, zei voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland op radiozender BNR.

Hij vervolgde: “De markt kan dit nu nog niet. Deze innovatie kan op dit moment niet plaatsvinden. We zijn in Nederland grotendeels afhankelijk van Aziatische warmtepompen, en daar speelt geluidsdemping minder. En de klant wil niet nóg meer betalen aan een warmtepomp, dus hierdoor zullen mensen pas op de plaats gaan maken.”

Extra kosten

Ook de warmtepompbranche reageert terughoudend. Frank Agterberg, voorzitter van de DHPA, heeft er alle begrip voor dat er geluidsnormen komen, maar hij wil consumenten tegelijk niet op extra kosten jagen. “Bij de presentatie van het Klimaatakkoord zei Diederik Samsom dat warmtepompen goedkoper moeten worden. Met deze maatregel bereik je het tegenovergestelde.”

Het gros van de buitenunits zal onder de nieuwe eisen voorzien moeten worden van een geluidsisolerende kap, waarvan de kosten variëren van honderden tot enkele duizenden euro’s.

Overlast beperken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil wettelijk vastleggen dat het geluid van buitenunits van warmtepompen en airco’s dat de buren bereikt vanaf januari 2020 niet boven de 35 dB uitkomt, om overlast te beperken.

Het gaat om het geluidsniveau dat de buren bereikt, dus aan de perceelgrens. Bij appartementengebouwen of flats gaat het om het geluidsniveau bij het dichtstbijzijnde te openen raam of deur van boven- en onderburen.

Stichting Geluidshinder

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) deed eerder het voorstel van een geluidsniveau van ten hoogste 30 dB op vijf meter afstand van de buitenunit.

De nu voorgestelde eis van het ministerie gaat uit van een waarde van 35 dB bij de perceelgrens. Dat is dus een andere bepalingswijze dan die van de NSG.

Het komt er op neer dat het huidige voorstel strenger is dan dat van de NSG bij buitenunits die dicht bij de perceelgrens staan (tot ongeveer drie meter). Staat een buitenunit verder dan drie meter van de buren vandaan, dan is de eis van de NSG strenger.

Lees meer over de aankomende geluidsnormen voor buitenunits in het artikel ‘Geluidseis buitenunit zet markt op scherp ‘.

5 reacties op “Stille buitenunit veroorzaakt rumoer

 1. R.H. Henstra schreef:

  Uiteraard maakt de branche bezwaar, regelgeving kan hinderlijk zijn voor de omzet.

 2. Miel Stapel schreef:

  Geachte medewerk(st)er van Installatie.nl,

  graag zou ik willen weten of er gerefereerd wordt aan een installatie (luchtwarmtepomp) welke stil is. Of wordt daar nog aan gewerkt?

  Met vriendelijke Groet,

  Miel Stapel

  Hogeschool Arnhem Nijmegen

 3. Jack schreef:

  Waarom een buiten-unit als ook alles binnen kan worden geplaatst zie de enzavu warmtepomp. https://www.installatie.nl/nieuws/warmtepomp-zonder-buitenunit/

 4. Wessel schreef:

  Over geluidloos (en zonder bewegende delen en koudevloeistof) gesproken; kijk eens op:
  https://www.blueheartenergy.com/
  Naar men verwacht komt deze in de loop 2020 beschikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.