fbpx
Nieuws

Subsidie op pelletketel stopt

Pelletketels en ketels op houtchips komen volgend jaar niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie. Ze stoten te veel fijnstof, stikstofoxiden en koolmonoxide uit.

Dat heeft Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, laten weten. Het gaat om ketels tot een vermogen van 500 kW, die bestemd zijn voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Eerder dit jaar was al bekend geworden dat ook de subsidie op pelletkachels wordt geschrapt.

Maatschappelijk saldo negatief

Pelletketels zorgen weliswaar voor dat er minder CO2 uitgestoten wordt, zegt Wiebes, maar die winst weegt niet op tegen de schadelijke effecten van fijnstof en andere emissies. De minister baseert zich bij zijn besluit op het advies van SEO Economisch Onderzoek.

Daarin wordt gesteld: “De CO2-reductie weegt niet op tegen de negatieve milieueffecten op de luchtkwaliteit. Dat blijkt uit de vergelijking tussen biomassaketels en pelletkachels met warmteproductie door gas. Op basis van het negatieve maatschappelijk saldo zou het welvaartsbevorderend zijn om de subsidie voor biomassaketels en pelletkachels af te schaffen.”

Subsidiecircus

Het gaat al een tijdje op en neer met subsidies voor biomassagestookte ketels en kachels. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de subsidie op pelletketels halveerde, maar twee weken geleden werd ook bekendgemaakt dat er tot het einde van het jaar nog miljoenen subsidie extra vrijgemaakt worden voor onder meer pelletketels.

Overigens is het niet zo dat er bij de ISDE-subsidie helemaal geen eisen worden gesteld aan de uitstoot van pelletketels. Gesubsidieerde ketels hebben namelijk een minimaal warmterendement van 89% op nominaal vermogen en een een uitstoot van zwevende deeltjes (PM10) die ten hoogste 38 mg/Nm³ bedraagt in droog rookgas.

Overvallen

De NBKL, de Nederlandse vereniging van biomassaketelleveranciers, zegt door het besluit van Wiebes “overvallen” te zijn en de vereniging heeft nu zijn hoop gevestigd op de Tweede Kamer. “Wij hadden gevraagd om het concept rapport vooraf te mogen lezen, maar daar is niet op gereageerd”, zegt NBKL-voorzitter Eppo Bolhuis, die stelt dat SEO Economisch Onderzoek niet de specifieke expertise heeft om zulke onderzoeken uit te voeren.

“Wij hebben ook meerdere keren aangegeven om voor de toekenning van ISDE-subsidie strengere eisen te stellen aan emissies van biomassaketels, maar ook daar is geen gehoor aan gegeven”, zegt Bolhuis. De onderzoekers in het rapport hebben berekend dat stikstofuitstoot de grootste maatschappelijke kostenpost is van biomassaketels (zie tabel). Bolhuis: “Maar die stikstofuitstoot heb je ook als het snoeihout – waar de pellets van worden gemaakt – in het bos blijft liggen. Daar houden de onderzoekers helemaal geen rekening mee.”

2 reacties op “Subsidie op pelletketel stopt

  1. Adriaan Keij schreef:

    “De CO2-reductie weegt niet op tegen de negatieve milieueffecten op de luchtkwaliteit. Dat blijkt uit de vergelijking tussen biomassaketels en pelletkachels met warmteproductie door gas. Op basis van het negatieve maatschappelijk saldo zou het welvaartsbevorderend zijn om de subsidie voor biomassaketels en pelletkachels af te schaffen.”

    Dit lijkt me zwak uitgedrukt… Er had natuurlijk moeten staan: “Op basis van het negatieve maatschappelijk saldo zou het welvaartsbevorderend zijn om biomassaketels, pelletkachels, openhaarden, hout kachels, allesbranders etc op de kortst mogelijke termijn te verbieden.”

    Kom op Wiebes, toon je leiderschap!

  2. Andre de heer schreef:

    Joh U hebt het buskruit !uitgevonden we gaan gewoon een verbod op alle verwarmingen instellen zijn we toch klaar alles opgelost Super

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.