fbpx
Nieuws

Uitgebreid energielabel uitgesteld

Voorlopig energielabel voor elke woning

Er komt voorlopig geen verplicht uitgebreid energielabel voor woningen. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten.

Het uitgebreide energielabel zou per 1 januari van het komende jaar het vereenvoudigde energielabel vervangen, maar een aangenomen motie van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis steekt daar een stokje voor. Volgens Koerhuis is het uitgebreide label onnodig duur en is ook onduidelijk wie verantwoordelijk is bij een fout label.

Kosten

“De minister wil dat mensen niet langer zelf een energielabel mogen aanvragen, maar dat een dure expert verplicht moet langskomen om dat te doen. Dat betekent dat de kosten van een energielabel fors stijgen. Een energielabel kost nu minder dan 10 euro. In de plannen van de minister gaat het energielabel gemiddeld 190 euro kosten.”

Koerhuis: “Daarnaast zijn er in algemene zin ook onduidelijkheden over de aansprakelijkheid bij een foutief energielabel. Op de website van de RVO staat bijvoorbeeld dat mensen zelf aansprakelijk zijn, maar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een uitspraak juist gesteld dat de expert aansprakelijk is.”

Vereniging Eigen Huis

Het is onduidelijk wanneer het nieuwe energielabel wél verplicht gaat worden. Overigens is het vereenvoudigde energielabel tien jaar geldig, dus wie er daar onlangs een van heeft aangeschaft, hoeft voorlopig niks te doen – een tip die bij de Vereniging Eigen Huis vandaan komt. Die vereniging is verklaard tegenstander van het uitgebreide label. Toch geeft dat nieuwe label in principe een betrouwbaarder beeld van de woning en het biedt meer aanknopingspunten om de woning te verduurzamen.

13 reacties op “Uitgebreid energielabel uitgesteld

 1. BvdSteeg schreef:

  Toch geeft dat nieuwe label in principe een betrouwbaarder beeld van de woning en het biedt meer aanknopingspunten om de woning te verduurzamen.
  Alleen in belang van de installatie sector. Isoleren is beter. Is duur blijkt nu.
  Industrie/Landbouw/Vervoer/enz. verbruiken veel meer energie dan de huishoudens.
  Daar eerste maar op bezuinigen.
  Verbruik huishoudens 2018 13,8% , 86,2 % voor andere gebruikers, industrie (41,6%) , enz.

  • g van dijk schreef:

   plus daar moet je ook aan denken dat bij het isoleren die bedrijven ook proberen je een warmtepomp in je maag te splitsen waar dan je buren niet blij van worden zoals bij ons

 2. Peter schreef:

  Beste g van dijk
  Misschien moet je dan eens gaan praten met de buren om tot een goede oplossing te komen je kunt een warmte pomp zo laten draaien dat als jij gaat slapen de warmte pomp niet draait.
  Vaak kan dit in de regeling worden ingesteld.
  Een buffer vat is ook vaak een oplossing

  • Nick schreef:

   Praten is altijd goed maar je moet je eerst beter verdiepen in deze materie. Een warmtepomp uitzetten is vaak geen optie. En een buffervat heeft helemaal geen zin, hoeveel vermogen (kW) verwacht je hier in kwijt te kunnen?

 3. Pierre schreef:

  Waarom van het aardgas af…..in Duitsland wordt een nieuw netwerk voor gas aangelegd. Waarom niet samen met onze oosterburen in gas investeren. Er zijn mogelijkheden te over. Ook qua inkoop kun je samen iets betekenen. Later ook nog om te bouwen naar waterstof etc. .
  Denk eerst eens na alvorens besluiten te nemen die niet of nauwelijks meer teruggedraaid kunnen worden. Gas is relatief schoon en heeft weinig co2 uitstoot. Mensen worden op kosten gejaagd. Ook het nieuwe energielabel is een lachertje. Bedrijven gaan weer geld verdienen, de burger draait voor de kosten op. Vraag nu je energielabel aan op de “oude” manier en je kunt minstens 10 jaren vooruit. Dan is de politiek weer compleet veranderd en heel veel huidige zienswijzen ook.

  • Rick schreef:

   We moeten eindelijk eens stoppen om iets in de fik te steken voor energie of warmte. Er zijn al vrijwel geen gasgevoede koelkasten meer, of gasgestookte wasdrogers, beiden zijn in vrijwel alle gevallen elektrisch tegenwoordig, waarom zou dat zijn? Van het gas afgaan heeft veel voordelen: minder Co2 uitstoot, minder onderhoudskosten, stroom wek je zelf op met zonnepanelen terwijl je gas niet zelf kunt maken, geen vastrechtkosten meer voor de gasaansluiting, vermindering van het brandgevaar in de woning, hoger energielabel voor de woning enz. Kijk niet naar andere landen: in België stoken ze nog regelmatig op mazout/diesel, in Duitsland en Polen zie je veel kolen of zelfs hout. Dan is de stap naar aardgas eentje in de goede richting, maar laat dat voor ons niet maatgevend zijn. Staar je tot slot niet blind op waterstof; je raakt enorm veel energie kwijt bij de productie en latere omzetting naar stroom.

 4. Jan schreef:

  Ze Weten van gekkigheid niet wat ze willen maar het is geld

 5. BvdSteeg schreef:

  CV + warmtepomp + buffervat. De zolder wordt te klein. 3 apparaten in onderhoud.
  Is kostenverhogend. Prijs gas is 2 à 3 cent inkoop voor de leveranciers.
  Stroom is zelfs soms gratis uit Duitsland. Voorlopig geen gasvrije wijken. Kostbaar en niet nodig. Ook atoomstroom inFrankrijk kopen. We maken dus al gebruik van kerncentrales.
  Wat een wanorde van de politiek.

 6. Rinus schreef:

  Jammer, ik ben bezig met de opleiding om volgend jaar huisbezoeken af te leggen. De labeltjes zoals ze nu zijn zijn in sommige gevallen echt onrealistisch. Jammer dat kabinet zo zwalkt, kost me een hoop geld. Maar ik begrijp dat een onrealistisch goed label ook voor het staats co2 plafond nu eenmaal gunstiger is. Or is it?

 7. Jan schreef:

  De motie is aangenomen maar dan moet het kabinet toch nog de motie overnemen of verwerpen? Is dit dan nu definitief of toch nog niet?

 8. Albert schreef:

  Energielabel. Ik ben er al vanaf 1998 bij betrokken en wij maken al ruim 20 jaar energielabels. De regelgeving met betrekking tot energielabels is inmiddels al zo vaak aangepast dat een energielabel adviseur nu wederom voor de zoveelste keer zijn opleiding moet bijspijkeren en opnieuw een examen moet gaan doen. Aangezien van de inmiddels ruim 800 afgenomen examens er slechts ca. 35 inspecteurs geslaagd zijn zeg dit genoeg over de moeilijkheidsgraad van deze opleiding. Ga mij nu niet vertellen dat het zogenaamde DigiD energielabel van € 10,= enige toegevoegd e waarde aan een huis kan toevoegen. Wij als EPA adviseur worden geacht dat wij een woning op meer dan 150 punten moeten controleren en worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Een DigiD energielabel wordt op bouwjaar en slechts enkele vragen voorzien van een label. Hoezo € 190,= duur de inspectie het uitwerken en het afmelden en advies.

 9. BvdSteeg schreef:

  Albert, Waar kan ik de lijst Energielabel van 150 punten vinden op het internet. Ik zie op internet al vele bureau’ s actief zijn. Voor zeer verschillende bedragen. Net als autokeuringen een verdienmodel. En wie controleert de controleurs?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.