fbpx
Nieuws

‘Hybride warmtepomp meer promoten’

We moeten ons niet blindstaren op het aardgasvrij maken van hele wijken, maar ook vol gaan inzetten op isolatie en de hybride warmtepomp. Dat zegt Maarten van Poelgeest, de voorzitter van uitvoeringsteam van het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving.

In het Klimaatakkoord staan afspraken over hoe Nederland de CO2-uitstoot de komende jaren naar beneden brengt; 49 procent reductie in 2030 ten opzichte van ijkjaar 1990 en 95 procent reductie in 2050. Van Poelgeest maakt in een deze week gepubliceerd rapport de balans op van de vorderingen in het afgelopen jaar. We moeten iets realistischer worden in onze doelen, lijkt het voornaamste punt dat hij maakt.

Natuurlijk vervangingsmoment

Van Poelgeest: “Het beeld bestaat dat heel Nederland wijk voor wijk van het aardgas af gaat, maar de aanpak in de Gebouwde Omgeving is meer dan Wijkaanpak alleen. Op grote schaal hybride warmtepompen introduceren en voortvarend aan de slag met isolatie zijn minstens even belangrijk. Met als voordeel dat deze stappen door bewoners genomen worden als het hen uitkomt, bijvoorbeeld bij verbouwing of vervanging van de cv-ketel.”

Het doel, 3,4 miljoen ton minder CO2-uitstoot in 2030 in de Gebouwde Omgeving, is daarbij nog steeds haalbaar,stelt Van Poelgeest. ”De grote uitdaging is om op de drie sporen – wijkaanpak, hybride warmtepompen en isolatie – voldoende schaalgrootte te krijgen tot 2030. Zonder grotere volumes lukt het nooit om verder te innoveren en om de kosten omlaag te krijgen.” Sommige woningcorporaties kiezen inmiddels heel bewust voor een ‘hybride’ verduurzamingskoers.

Fossiel taaie tegenstander

Het PBL kwam vorige maand al naar buiten met de conclusie dat verduurzaming van woningen op dit moment financieel nog nauwelijks aantrekkelijk is. Van Poelgeest onderschrijft dat: “Het is geen eerlijke wedstrijd. Fossiel is nu veel te goedkoop. Energie wordt op termijn duurder. In plaats van dat te ontkennen, moeten we het gesprek voeren hoe deze kosten eerlijk verdeeld worden. De Deltawerken hebben we ook met z’n allen betaald.”

Van Poelgeest denkt dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de komende tien jaar de transitie betaalbaar te houden: een deel van de kosten uit de schatkist betalen, fossiel duurder maken door gas meer te belasten en elektra minder, meer gerichte subsidies voor de korte termijn en budgetten voor gemeenten om gericht in hun gemeente het laatste zetje te kunnen geven.

Webinar over verduurzaming

Welke stappen kun je nemen om een woning te verduurzamen? Specialisten op het gebied van verwarmingstechniek beantwoorden op donderdag 8 oktober live al je vragen in een webinar. Het samenspel tussen ketel, (hybride) warmtepomp en afgifte. Een stappenplan verduurzaming voor bestaande woningen. Hoe kun je via radiatoren koelen met een warmtepompinstallatie? Aanmelden voor het kosteloze webinar kan hier.

7 reacties op “‘Hybride warmtepomp meer promoten’

 1. g van dijk schreef:

  tja als er maar verdient wordt geluid overlast van warmtepompen is geen probleem

 2. Sjaak schreef:

  heeft iemand wel eens een onafhankelijke berekening gemaakt van WP en de CO2 uitstoot. rekening houdend met het jaarrendement?

 3. Elvira schreef:

  Is het mogelijk om het rapport van de heer Van Poelgeest te ontvangen?
  Of kan iemand me vertellen waar ik dit op kan vragen?
  Alvast bedankt

 4. Nico schreef:

  @Elvira

  Google via Kopiëren/Plakken met:

  Reflectie Een jaar Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving’ PDF document | 12 pagina’s | 217 kB Publicatie | 21-09-2020

 5. George schreef:

  Ik ben zelf druk aan het verduurzamen maar de subsidies wegen niet op tegen de enorm hoge kosten om het te laten doen.

  Echter als ik het zelf doe krijg ik 0,0 subsidie.
  Natuurlijk is dat fraude gevoelig maar ik kan alles bewijzen met foto’s en facturen. Ik zou graag zien dat daar iets mee gebeurt.
  Subsidie zou ons namelijk helpen om het sneller/beter te doen.

  • groene rakker schreef:

   Je hebt helemaal gelijk. Alleen hoe houden we “beun de haas” buiten de deur die alles fout doet en er niets van begrijp?
   Helaas vallen veel “beun de haas” zelfs in de categorie “professional”.
   Te weinig installateurs weten echt wat ze doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.