fbpx
Nieuws

Ventilatielucht koelt pv-paneel

DK Prototyping for Automotive Glass heeft een systeem ontwikkeld dat dankzij actieve luchtkoeling het rendement van zonnepanelen verbetert.

Het Alphense bedrijf past het systeem toe op haar nieuwbouwpand; het wordt het eerste pand ter wereld dat volledig wordt bedekt met extra winstgevende zonnepanelen, schrijft Bouwwereld.nl.

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te kunnen functioneren, maar naarmate ze warmer worden, presteren ze naar verhouding een stuk slechter. Moderne panelen hebben een rendement van zo’n 20 procent; 80 procent blijft onbenut. De warmte zorgt ervoor dat er nog meer rendement verloren gaat.

Koeling zonnepanelen

DK heeft een oplossing bedacht voor het rendementsverlies, namelijk actieve koeling van de zonnepanelen met lucht. Door de zonnepanelen met een frame aan elkaar te koppelen, ontstaat een wind- en waterdicht geheel. Onder de zonnepanelen wordt een ruimte vrijgelaten, waardoor geforceerd lucht wordt geblazen die de panelen koelt.

De koeling van zonnepanelen met lucht is bijzonder, zegt Sarine Driehuis van DK: “Normaal gesproken vindt dergelijke koeling met water plaats [bij de inmiddels redelijk bekende PVT-panelen, red.] Maar om dat bij dit project te kunnen realiseren zijn kilometers waterleidingen nodig. Doordat wij een water- en luchtdicht dak van de zonnepanelen maken, kan er ook met lucht gekoeld worden en zijn er in principe geen leidingen nodig.”

Hoger rendement en langere levensduur

Door de koeling gaat het rendement van de panelen omhoog. “We verwachten een verbetering van 20-30% ten opzichte van een niet-gekoelde situatie. Maar we gaan nog een testopstelling maken waarbij we dit gaan controleren,” zegt Driehuis.

Een ander voordeel van de koeling is dat de zonnepanelen langer meegaan. Degradatie van de cellen is namelijk progressief aan temperatuur gekoppeld. Met andere woorden: hoe warmer de zonnecellen, hoe korter de levensduur.

Opwarming pand

De warmte die onder de panelen wordt afgevoerd, kan zowel worden opgeslagen als gebruikt worden voor de opwarming van het pand. De verwachting is dat het systeem in het voor- en najaar het pand van warmte kan voorzien.

Maar ook in de winter zal het een bijdrage leveren: “De sterkte van de zon in de winter moet je niet onderschatten. Dat levert nog aardig wat warmte op, zeker omdat we ook zwarte zonnepanelen gaan toepassen,” zegt Driehuis. Hoe de opslag van de overtollige warmte in de zomer gaat plaatsvinden, moet nog bepaald worden.

Bijdrage aan de dakconstructie

Het idee van de gekoppelde zonnepanelen komt uit de auto-industrie. Daar worden al langer zonnecellen wind- en waterdicht gekoppeld en in daken geïntegreerd. In het ontwerp van het nieuwbouwpand levert de koppeling een bijkomend voordeel op; de constructie heeft een bepaalde stijfheid die een bijdrage kan leveren aan de sterkte van de dakconstructie.

Hierdoor zijn de panelen niet slechts een ballast voor het dak en kan een lichtere dakconstructie worden gebruikt.

Geen dakbedekking

Het nieuwbouwpand van DK wordt op meerdere vlakken een duurzaam gebouw. Zo is er door de zonnepanelen op het dak geen dakbedekking meer nodig. En vormen de panelen een extra isolerende schil. “Het idee is om vacuüm glaspanelen boven de zonnepanelen te plaatsen.”

In de winter zal dat als extra isolatielaag van het dak werken. In de zomer willen we het vacuüm tussen de glasplaten opheffen waardoor de warmte weer naar buiten toe door gelaten wordt,” aldus Driehuis. Het pand is verder volledig CO2-neutraal en heeft geen gasaansluiting; alles wordt elektrisch opgewekt.

Onderstaande animatie legt de werking van het systeem uit:

6 reacties op “Ventilatielucht koelt pv-paneel

 1. Erwi schreef:

  Hoe zo 20 procent rendement van het paneel?
  Dit is heel wat anders dan de opbrengst van het paneel en heeft niks met de opbrengst te maken.

 2. Bennie schreef:

  We verwachten een verbetering van 20-30% ten opzichte van een niet-gekoelde situatie. Maar we gaan nog een testopstelling maken waarbij we dit gaan controleren,” zegt Driehuis.

  Ga eerst testen, dan kan er een zinnig antwoord gegeven worden, lijkt wel ambtenaren praat!

 3. R. schreef:

  @Erwi en Bennie:
  Mag het een onsje positiever?

  Wat goed dat er bedrijven in Nederland aan het innoveren zijn. En wat goed dat ze dat laten weten.

 4. Bram Strookman schreef:

  Nou nou,

  Op de beurs in Hoofddorp heb ik drie jaar geleden al een brochure van een Frans bedrijf mee genomen, die de lucht onder een PVpaneel gebruikt om de ruimte onder het dak te verwarmen. Niks nieuws dus.

 5. Erwin schreef:

  Beste R, ik ben niet negatief over het verhaal, alleen het verhaal klopt niet.
  Ik plaats al jaren pv panelen en de opbrengst van de panelen die ik plaats zit vaak boven de 100%, terwijl het gemiddelde van Nederland rond de 85% ligt.
  Als je panelen hebt die maar 20% opbrengst hebben dan zou ik gelijk een andere leverancier zoeken.
  Wat er in het verhaal bedoeld wordt is dat de verhouding tussen de grote van het paneel en de opbrengst rond de 20% ligt en die verhouding kun je niet veranderen met lucht of wat dan ook, Dus als je wat plaatst weet dan waar je het over hebt en laat het niet zo blijken dat de panelen maar 20% opbrengst hebben en dat zij nu een goed iets ontdekt hebben.

 6. Robert schreef:

  Beste Erwin,

  Wat bedoel je precies met die verhouding. Ik begrijp het niet. Kun je een voorbeeld geven? Stel je hebt een afmetingen van 1×1 mtr….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.