
Woningbouwvereniging ProWonen neemt de proef op de som. Het bouwde in Lichtenvoorde een rijtje nagenoeg identieke woningen, met vier verschillende duurzame warmtepompconfiguraties. Ze worden drie jaar gemonitord.
De basisinstallatie verschilt niet van elkaar. Alle vier woningen zijn voorzien van een Nibe-warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en vloerverwarming.

De bronnen verschillen. Zo is er een woning die gebruik maakt van een bodemlus, een warmtepompinstallatie die gebruik maakt van de buitenlucht (lucht/water), en twee woningen die gebruik maken van pvt-panelen. Dit zijn dakpanelen waarbij onder de pv-panelen een thermisch paneel ligt. Hierbij is het dak dus de bron van een water/water-warmtepomp. In één woning is gebruik gemaakt van pvt-panelen van Triple Solar. Bij de andere pvt-woning wordt gebruik gemaakt van het systeem van Solar Freezer. Hier wordt de warmte die gewonnen wordt in de warmtepomppanelen opgeslagen in een grote bufferzak die in de kruipruimte ligt.
Techniek en gedrag vergelijken
De vier warmtebronnen worden gedurende drie jaar gemonitord op warmteverbruik en COP en onderling vergeleken op rendement en verbruik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Home Energy Monitoring van Xemex-Cast4All. Deze bepaalt de passieve warmte door zoninstraling en gebruik van de woning, maar ook hoe groot het energieverlies is door transmissie en ventilatie. Via een online app krijgen de bewoners een soort energiebundel. Wanneer ze over hun bundel heengaan ontvangt de woningcorporatie een melding om eventueel de bewoner te coachen in hun energiegedrag. Ook bewoners zien in de app of ze binnen hun energiebundel zullen blijven of niet

ProWonen wil de specs ook gaan gebruiken voor de bestaande bouw. Want op dat terrein ligt de grootste uitgave qua woningverduurzaming, zegt projectleider Hendrik Mulder van ProWonen in vakblad Installatie. De woningen zijn gebouwd door Klomps Bouwbedrijf. Rouweler Installatietechniek uit Zelhem verzorgde de installaties.
Meer over dit project in Installatie en Sanitair #4. De digitale versie is hier in te zien.
Beetje lastig om een hoekwoning met een tussenwoning te vergelijken.
@Ronald beetje makkelijk er gelijk weer op te zeiken.
Fantastisch zo’n proef.
Met welke buitentemperatuur wordt rekening gehouden.
Ook met Elfstedentochtenweer?
Goed idee alleen de uitkomst voor wat betreft het energiegebruik is mij al lang bekend, de grondlus scoort t beste met koud weer de systemen met lucht water doen het goed met temperaturen van 13 tot 18 C
De PVT triple solar scoort iets beter dan lucht water en met de opslagzak ben ik nog niet bekend !
Ben reuze benieuwd na de uitslag gedurende een stookseisoen
Mooi initiatief ben benieuwd naar de resultaten. Zelf heb ik onlangs een lucht/water warmtepompinstallatie aan gelegd voor mijn vloerverwarming. Deze winter wordt het duidelijk hoe de installatie functioneert. En vergelijk graag mee 🙂
Voor een goed vergelijk lijkt het me bijzonder om de opbrengsten per maand te vergelijken. De woningen zijn dan nagenoeg gelijk maar de bewoners zijn ook een praktische bepalende factor dus is het waterverbruik ook een ding om mee te wegen.
Heel interessant. Ben erg benieuwd naar meetresultaten. Zowel naar gemeten (momentane) prestaties van de warmtepompen bij bepaalde condities als naar jaargemiddelde prestaties.