fbpx
Nieuws

‘Volgend jaar 100 databoilers’

Het Delftse bedrijf Nerdalize wil, in samenwerking met Eneco, volgend jaar honderd ‘databoilers’ hebben geïnstalleerd. Nu zit het bedrijf op twaalf installaties, alle in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs.

Dat zegt Chris Mooiweer, strategiedirecteur van Nerdalize. Het bedrijf gebruikt de rekenkracht van vele kleine servers, in plaats van een groot datacenter, plaatst die servers bij mensen thuis en verbindt ze met een glasvezelkabel.

De warmte die de servers produceren, wordt via een warmtewisselaar gebruikt om een Solesta-boiler op te warmen. “We halen vrij eenvoudig 55 graden en we kijken nu of we de temperatuur nog hoger kunnen krijgen”, zegt Mooiweer.

De servers zitten in een behuizing, de Cloudbox, waarin ze gekoeld worden door een niet geleidende vloeistof. “Diëlektrisch heet dat”, zegt Mooiweer. Dergelijke vloeistoffen zijn in sommige gevallen op oliebasis. Nerdalize gebruikt een andere type vloeistof, maar Mooiweer wil daar om commerciële redenen niet te veel over uitweiden.

Radiatoren

Nerdalize begon drie jaar geleden met radiatoren op datawarmte, maar dit had als nadeel dat de opgewekte warmte niet altijd gebruikt kon worden. “In de boilers – we gebruiken standaard zonneboilers van 90 of 120 liter – kunnen we de warmte wel opslaan.”

De bestaande gasketel gaat in de woningen de deur niet uit. Die dient nog voor de verwarming en als backup, voor als de boiler onverhoopt leeg is. “Wij mikken op eensgezinswoningen, waar redelijk wat gedoucht wordt en de besparing dus groter is. En als de boiler vol is, dan stopt de server gewoon even met rekenen en gebruiken we een andere, waarbij de boiler nog niet vol is.”

Rekenkracht

De Cloudbox is dus net zo goed een rekenmachine als een verwarmingstoestel: het is maar hoe je het bekijkt. De rekenkracht oogst Nerdalize door een 10 Gb verbinding. De bewoners krijgt de mogelijkheid om een internetabonnement af te sluiten via Nerdalize, van 1 Gb. Mooiweer: “Twee keer sneller dan het snelste aanbod van Ziggo.”

De stroomkosten voor de Cloudbox worden betaald door Nerdalize. Bij de eerste plaatsing gold dit ook voor internet dat de bewoner erbij kreeg, maar volgens Mooiweer zal hier in de toekomst waarschijnlijk wel een prijskaartje aan komen te hangen.

Video: de installatie van een Cloudbox plus zonneboiler

3 reacties op “‘Volgend jaar 100 databoilers’

 1. Bennie schreef:

  Hallo

  De warmte die de Cloudbox ontwikkelt wordt opgewekt met de stroomaansluiting van de woning eigenaar die dus gewoon overschakelt naar een COP 1 electrische verwarming?
  Of worden de stroomkosten betaald door Nerdalize? 22cent per Kw voor kleinverbruikers
  In de grote data centers betalen ze daar nog geen 7 cent voor als grootverbruikers

 2. Tijdo van der Zee schreef:

  Dag Bennie, Goede vraag. Die stroomkosten zijn voor rekening van Nerdalize. Ik heb het toegevoegd in het artikel,
  Groeten
  Tijdo

 3. Wendi schreef:

  Dag Tijdo,

  Heeft de warmtewisselaar een dubbele scheidingswand?

  groet,
  Wendi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.