fbpx
Nieuws

Waar ging subsidie warmtepomp naar toe?

In Zuid-Holland zijn de afgelopen vier jaar de meeste warmtepompen geïnstalleerd, afgaande op de verstrekte ISDE-subsidie. In Nederland werd de afgelopen jaren ruim 213.000 keer succesvol aanspraak gemaakt op de apparatensubsidie.

Met name de zakelijke aanvragen tillen de provincie Zuid-Holland naar de hoogste positie in de statistieken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In Zuid-Holland werden sinds 2016 in totaal bijna 24.000 gesubsidieerde warmtepompen in bedrijf gesteld. In Brabant waren dit er bijna 23.000. Per aanvraag is gemiddeld een bedrag tussen de 500 en 1500 euro uitgekeerd bij de aanschaf.

Interactieve kaart per gemeente

Dit alles blijkt uit een nieuwe interactieve kaart die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gemaakt heeft van alle ISDE-aanvragen. Hier is te zien hoe op provinciaal maar ook op gemeentelijk niveau gebruik is gemaakt van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze apparatensubsidie zijn de afgelopen vier jaar honderden miljoenen aan staatsteun uitgekeerd om de duurzame energiebronnen zoals de lucht, bodem en zonne-energie te promoten. Sinds afgelopen jaar vallen biomassa en pelletkachels niet meer onder deze subsidie. De pelletkachel heeft met ruim 50.000 subsidieverleningen wel flink van de regeling geprofiteerd.

ISDE-aanvragen per techniek, per provincie. Dubbelklik voor vergroting.

Amsterdam: meeste warmtepompen

De meeste aanvragen werden de afgelopen vier en een half jaar gedaan in Brabant. Van de ruim 213.000 toegekende subsidies, gingen de meeste naar warmtepompen (ruim 134.000). De zakelijke markt is de grootste subsidieslurper. Amsterdam is qua aantallen de warmtepomphoofdstad van Nederland. Hier werd voor ruim 4700 apparaten subsidie aangevraagd, waarvan 3500 voor warmtepompen in de zakelijke markt. Utrecht en Eindhoven volgen hierna.

Vijf jaar erbij voor ISDE

De ISDE zou aanvankelijk vijf jaar lopen tot 2021. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de subsidie met vijf jaar verlengd tot 1 januari 2026. Verandering in de regeling is dat ook isolatie in de ISDE wordt ondergebracht. De tegemoetkoming voor het beperken van de warmtevraag was altijd ondergebracht in de SEEH, maar die stopt per 1 januari 2021.

Kijken hoeveel ISDE-aanvragen er zijn gedaan in jouw gemeente? Check hier de interactieve kaart

In de viewer worden zowel de projecten getoond die zijn gerealiseerd en projecten die nog in behandeling zijn. Deze viewer inzage in aantallen apparaten per provincie. Bij ruim 3.650 apparaten zijn de installatieadressen nog niet bekend. Deze installatieadressen zijn nog niet bekend, omdat dit nieuwbouw betreft. Deze apparaten zijn daarom niet zichtbaar in de viewer.

Warmtepompmarkt: plus 25 procent

De warmtepompmarkt is het afgelopen jaar met ongeveer 25 procent gegroeid, meldde Installatie.nl eerder dit jaar. In woningen en kantoren werden in 2019 ongeveer 45.000 warmtepompen geïnstalleerd, waarvan 12.000 bodemwarmtepompen en 33.000 lucht/water-warmtepompen. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van 2018 – mits je van de cijfers uit 2018 de airco’s afhaalt. Van lucht/lucht-warmtepompen, of airco’s, gingen er vorig jaar ruim 120.000 over de toonbank, waarvan 77.000 in woningen. Vooral dit laatste getal is indrukwekkend, want het betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018.

5 reacties op “Waar ging subsidie warmtepomp naar toe?

 1. g van dijk schreef:

  klopt en dat is ook goed te merken je hoort ze nu ook overal!

 2. andre schreef:

  Een Brine warmtepomp hoor je nauwelijks, maakt even veel geluid als een flinke vrijstaande koelkast. Ja een lucht warmtepomp die hoor je iets in de winter, maar als deze volgens voorschrift is geplaatst dan valt het mee. Een flinke WTW op een dak die 5000m3 lucht verplaatst, geplaatst in een woonomgeving midden in een stad maakt ook veel meer lawaai.
  Een flinke Chiller op een dak geplaatst in een gebouwde omgeving maakt in de zomer ook veel lawaai.

 3. Erwin schreef:

  G van Dijk, ik wil u graag uitnodigen om onze Immergas warmtepompen te komen beluisteren.
  Deze zijn vrij stil en wij hebben nog geen klachten gehad van klanten over het geluid.
  Met vriendelijke groet
  Erwin ter Veld
  ter Veld Techniek Immergas Nederland

 4. Jan S schreef:

  Mensen klagen allemaal om het geluid van de warmtepompen, maar hebben massaal een airco hangen… Plaatsen hun ketel in een keukenkastje, maar kijken bij deze apparaten niet naar het geluid dat ze maken.

  Het woord ‘warmtepomp’ is negatief geladen helaas. Echter is het een techniek die zich al lang en breed bewezen heeft. Iedereen heeft tenslotte toch een koelkast thuis? Wellicht moeten we meer gaan denken in oplossingen.. denken vanuit de woning en daarop een geschikt systeem adviseren. Een systeem afhankelijk van de behoeftes en de investeringsbehoefte. Inzien dat je binnen deze systemen een Seat kan kiezen (die wat meer geluid maakt als je 120 rijd) of een Audi (die heel stil is bij 120). Beide komen van A naar B. Alleen zal je van de een meer plezier hebben als je heel de dag 120 rijd. Tevens zal het verbruik tussen de twee ook verschillen. Waarom kiezen voor de Seat en waarom voor de Audi?

  Tevens gaat hem hier om de subsidies, en niet over het geluid. Helaas komt dit altijd ter sprake.

 5. Wyno Peeters schreef:

  De nieuwe ISDE subsidie 2021 is ondertussen bekend.
  Kijk op http://www.ISDE.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.