fbpx
Nieuws

Onderzoek infrarood als hoofdverwarmer

In opdracht van TKI Urban Energy en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doet Stichting W/E adviseurs onderzoek naar het energieverbruik en comfortbeleving van bewoners bij infrarood stralingspanelen. Ze werken hierbij samen met de TU Delft, Universiteit van Utrecht, BDH en Technolution.

Het gaat om woningen met infrarood als hoofdverwarming. Het is de bedoeling dat de onderzoekers deze winter van zo’n vijftig woningen met infraroodverwarming het energieverbruik meten. Daarnaast interviewen ze ook bewoners over het comfort. De conclusies van het onderzoek komen naar verwachting komende zomer.

In mei werd er ook onderzoek gedaan naar infraroodverwarming. Toen ging het om één corporatiewoning. Van infrarood is bekend dat ze in aanschaf goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een warmtepomp, maar over de kosten op de lange termijn zijn de meningen verdeeld. Zo is producent Greeniuz erg te spreken over ir-panelen, maar stelt ingenieursbureau DWA dat ze op de lange termijn erg duur zijn.

Van het gas af

Het onderzoek moet de voor- en nadelen van infraroodverwarming in kaart brengen. Pieter Nuiten, van W/E adviseurs: “Onze opdrachtgevers willen alle manieren om van het gas af te kunnen onderzoeken. Infraroodverwarming zou één van die opties kunnen zijn, maar op dit moment is daar nog weinig structureel over bekend. Ze zijn ook geen pleitbezorgers van specifieke technieken als infraroodverwarming, maar zien wel potentieel. We zullen ook best met een schuin oog het energieverbruik vergelijken met alternatieven, maar in eerste instantie gaat het vooral om het in kaart brengen van het verbruik en de comfortbeleving.”

De deelnemende woningen hebben infrarood als hoofdverwarming, maar toch zijn er ook woningen met een cv-ketel als back-up. Nuiten: “Misschien dat ze de ketel alleen gebruiken op heel koude dagen, voor extra vermogen. Of misschien vinden deze mensen infrarood comfortabeler dan conventionele verwarming. Of het is goedkoper. Dit zijn zaken waar we gedurende het onderzoek achter moeten komen.”

Beslisschema

Het onderzoek wordt gedaan in bewoonde situaties. Het moet idealiter leiden tot een beslisschema voor professionele partijen. “Het moet een overzicht geven onder welke omstandigheden infrarood de meest optimale vorm van verwarmen is. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand alleen woont, of maar een klein deel van een woning moet verwarmen. Mogelijk zijn het specifieke bouwkundige condities of juist bewonersgedrag. En misschien zijn er nog wel meer omstandigheden waarin infraroodverwarming de beste optie is.”

12 reacties op “Onderzoek infrarood als hoofdverwarmer

 1. groene rakker schreef:

  Infrarood verwarming met panelen is eigenlijk vooral geschikt om lokaal de warmte ervaring een paar graden te verhogen. En daarmee de warmtevraag substantieel te verlagen.
  Maar bijna nooit als hoofdverwarming.

 2. groene rakker schreef:

  * En daarmee de TOTALE warmtevraag substantieel te verlagen.

 3. Andre schreef:

  Infrarood panelen is voor een slaapkamer. Ik heb er één op een slaapkamer hangen, dit najaar geplaatst en ik vind het een mooie oplossing. De Woning moet wel goed geïsoleerd zijn, het verbruikt toch wel aardig wat stroom.

 4. Diederick Barendsz schreef:

  Graag word ik op de hoogte gehouden van de resultaten van dit onderzoek

 5. Herman de Vries schreef:

  Ook ik blijf graag op de hoogte

 6. Fred schreef:

  Ook ik blijf graag op de hoogte van dit onderzoek.

 7. Mark schreef:

  Ook ik blijf graag op de hoogte van dit onderzoek

 8. Pieter Nuiten schreef:

  De resultaten van het onderzoek zullen te zijner tijd worden gepubliceerd, waarschijnlijk via RVO en/of TKI Urban Energy. Planning is vooralsnog om dat tegen de zomer van 2021 gereed te hebben.

 9. winder J schreef:

  hierbij onze reactie en ervaringen.
  Voor een comfortabel binnen klimaat zijn twee zaken belangrijk heb ik geleerd
  Stralings warmte en Convectie warmte.
  Voor scholen en kantoren zorgen we dat de verse buitenlucht 4 voudig of 30 m3/h per persoon, in de ruimte komt. Deze toevoerlucht wordt in een LBK met WTW na-verwarmd door een omkeerbare dx VRF warmtepomp zonder water, welke de restwarmte ophaalt uit de afgevoerde buitenlucht. (afvoerlucht blijft boven 0 zodat de WP zijn hoge rendement blijft houden. De inblaaslucht blijft dan 20 °C in de winter en 17 °C in de zomer (convectie). Geen koude knieen onder bureau. De IR panelen regelen met een 0-10 volt thermostaat per ruimte, via regelbaar solid state relais. Te starten bij warmtevraag op 30%. Onder de 30 % vermogen uit IR plafond paneel voel je geen stralings aandeel. De IR panelen komen alleen bij als dit nodig is. Een juiste vlak verdeling is belangrijk waardoor je wel meer vermogen neerleg. We adviseren dit concept reeds ca 7 jaar naar volle tevredenheid van gebruikers. Stralingswarmte en convectie warmte. All Electric . Succes bij juiste inregeling.

 10. Fokko schreef:

  We zijn een school aan het verbouwen in 5 appartementen. Iedereen krijgt vloerverwarming en boven optioneel ir panelen. Heb er nog geen ervaring mee maar lijkt mij de juiste oplossing

 11. A. Pfaff schreef:

  Wordt er ook gekeken naar infrarood vloerverwarming?

 12. Pieter Nuiten schreef:

  Nee, we kijken alleen naar infrarood panelen, niet naar vloerverwarming of andere varianten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.