fbpx
Nieuws

Warmtepompbehuizing in dakvlak verwerkt

Een nieuwe manier om de buitenunit van de warmtepomp weg te werken. In Noordhollandse Midwoud is de eerste Mat-Lee Boxx geplaatst, een warmtepompbehuizing in die het dakvlak is verwerkt. Er kunnen zelfs zonnepanelen overheen worden gelegd.

De geïsoleerde behuizing is bedacht en gemaakt door Matthijs Leegwater en metaalbewerker HDA uit Haarlem. In Installatie #6 lees je hoe dit systeem werkt en is toegepast. Dit kun je ook lezen in het Premium deel van onze website.

De behuizing heeft gescheiden luchtstromen voor toe- en afvoer van lucht voor de warmtepomp. Over de roosters zouden zonnepanelen gelegd kunnen worden. Door het ontwerp is de buitenunit volledig van binnenuit te servicen. Consequentie is wel dat een deel van de zolder moet worden opgeofferd. De oplossing staat voor een deel op de plek van het knieschot. De proefwoning wordt gebruik om metingen uit te voeren, en als showcase te dienen voor geïnteresseerden. In deze nieuwe woning, die nog voorzien was van een gasketel, is de lucht/water-warmtepomp Xource van Intergas geplaatst, waardoor de woning nu gasloos verwarmd wordt.

Lees hier het volledige artikel over het product en de toepassing hier online.

7 reacties op “Warmtepompbehuizing in dakvlak verwerkt

 1. Hans V schreef:

  “Over de roosters zouden zonnepanelen gelegd kunnen worden”

  Dat zou ik maar niet doen…
  Waarschijnlijk krijg je dan recirculatie van lucht, die bestemd is voor de warmtepomp, onder de panelen.

  • Mark schreef:

   Eens Hans,

   Vind het wel een interessante oplossing, daarvoor mag best een paar m2 dakvlak opgeofferd worden. Ben wel erg benieuwd hoe dit qua geluid binnen uitpakt.

   En het wordt gepresenteerd als een indak systeem, maar op de foto komt het toch wel een stuk boven de dakpannen uit. Daar valt nog wat visuele winst te halen.

   • Ewald schreef:

    Geluid is inderdaad nog een punt. Zowel naar binnen als buiten. Binnen is het waarschijnlijk nog enigszins te accepteren, want het is je eigen installatie. Naar buiten wordt het lastiger. Als de installatie ook voor koeling gebruikt wordt en de buren nog even van de avondzon willen genieten, kan dat genieten wel eens onaangenaam verstoord worden.

 2. Thomas schreef:

  Goed idee, enkel zonnepanelen erover plaatsen lijkt niet zo slim. In de zomer wanneer de warmtepomp volletoeren draait (en dus hete lucht buiten blaast) dan wil je niet dat dit op je snikhete zonnepanelen geblazen wordt.. voor de rest is het weer iets innovatief, wat moet aangemoedigd worden

 3. Derk schreef:

  In de zomer draait een warmtepomp vrijwel nooit op volle toeren, dat is mijn ervaring met mijn hybride installatie
  Trouwens er komt helemaal geen hete lucht uit een buiten unit. De lucht die uit de buiten unit komt is kouder dan er in gaat. Dit is het principe van een warmtepomp

 4. Marc schreef:

  Zou icm zonnepanelen juist extra productief kunnen zijn: de koude lucht die zomers door de warmtepomp wordt uitgestoten koelt de zonnepanelen waardoor de productie van de panelen omhoog gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.