fbpx
Nieuws

Warmtepompen beter leverbaar

De grote warmtepompfabrikanten melden dat de leverbaarheid van diverse warmtepompsystemen sterk verbeterd is. Lange tijd waren er lange wachttijden vanwege beperkte beschikbaarheid van onderdelen.

Remeha was de afgelopen tijd volop in het nieuws met de nieuwe fabriek; het concern laat weten dat de achterstanden weggewerkt zijn, en dat nu volop voor voorraad geproduceerd gaat worden. De afgelopen periode heeft ook Nefit Bosch de meeste achterstanden weg weten te werken die het gevolg waren van de wereldwijde onderdelentekorten. Naast extra leveringen van bestaande modellen, komt Nefit Bosch met nieuwe monoblock warmtepompen.

Propaan monoblock

Dit betekent dat de nieuwe propaanwarmtepomp Bosch Compress 5800i bij de groothandel ligt. De komst van dit topmodel warmtepomp, voor de bovenkant van de markt, werd begin dit jaar al aangekondigd. Nu komen de 4, 5 en 7 kW (A-7/W35) op de markt. Begin volgend jaar volgen nog twee modellen van 9 en 12 kW.

De 5800i AW is weer een verbetering van de 7400i monoblock van het merk, die 3 jaar geleden als een 5 en 7 kW versie werd gepresteerd, toen de eerste in de strakke nieuwe huisstijl van Bosch. Deze warmtepomp werd door de Consumentenbond gelauwerd als stilste hybride warmtepomp; een titel die het buitendeel te danken had aan een verbeterde afstemming tussen ventilator en compressor in het toestel, en een zogeheten diffuser. Deze monoblock heeft R410a als koudemiddel. Dit koudemiddel verdwijnt op termijn uit de markt, omdat het een te grote milieubelasting heeft.

Nieuwe basis hybride bij Bosch

Bosch komt in oktober ook met een nieuw monoblock in het basis segment. De nieuwe Bosch Compress 2000 AWF. Ook in deze monoblock zijn alle hydraulische componenten geïntegreerd in de buitenunit. Dat betekent installatiegemak en tijdwinst. Dankzij de compacte afmetingen en een relatief laag gewicht zijn de Bosch Compress 2000 buitenunits eenvoudig te installeren met een gering ruimtebeslag. De nieuwe serie kent een vermogensrange van 4 tot 30 kW. De energie-efficiëntie van de Compress 2000 is hoog, met een SCOP tot 5,22 en een energielabel tot A+++. 

Ook Amber beschikbaar

Ook nieuws bij Itho Daalderop, die meldt dat de Amber leverbaar is. De Amber werd ook begin dit jaar aangekondigd. Deze monoblock lucht/water-warmtepomp 6,5kW, 9,5kW en 12kW mikt vooral op tweekappers, hoek- en vrijstaande woningen. De Amber is de lucht/water-warmtepomptroef van het Tielse bedrijf naast Vincent, een propaan-warmtepomp voor volledige binnenopstelling. Voordeel van propaan als koudemiddel is dat het relatief hoge aanvoertemperaturen kan realiseren zonder bijstoken met het elektrisch element. Daarnaast is het koudemiddel een stuk minder milieubelastend dan de nu gangbare koudemiddelen zoals R32. Lees hier een artikel over de trend van propaan in warmtepompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.