fbpx
Nieuws

Amber: nieuwe monoblock warmtepomp

Itho Daalderop komt dit voorjaar met een uitbreiding van haar warmtepomp-gamma. De serie met koudemiddel propaan (R290) komt onder de naam Amber op de markt en heeft 3 vermogens. Het toestel kan zowel hybride als volledig elektrisch geplaatst worden.

Introductie van het toestel vindt plaats op de BouwBeurs in Utrecht, eind april worden de eerste exemplaren geleverd.

Tot dusver heeft Itho Daalderop vooral bodemgebonden warmtepompen, split-systemen en monoblocks voor binnenopstelling. Amber is de eerste monoblock lucht/water van het bedrijf voor opstelling buiten. Het voordeel van monoblock-systemen is dat de installateur geen F-gassen certificering nodig heeft voor de montage omdat alle warmtepomptechniek in het buitendeel zit. Binnen zit enkel nog een kleine regelmodule: dat scheelt ook ruimte.

Propaan is populair

Propaan is een populair koudemiddel: R290 heeft een relatief goede warmteoverdracht waardoor hoge aanvoertemperaturen kunnen worden bereikt. Daarnaast is het koudemiddel natuurlijk, en heeft het een lage GWP (3). Daarmee scoort het aanzienlijk beter dan koudemiddelen als R410A, dat uitgefaseerd wordt, en R32. Het propaan zit in het buitendeel: de leiding tussen buitendeel en binneninstallatie is watergevoerd.

Wat zijn de hybride warmtepompen die dit jaar op de markt komen? Lees hier een trendartikel

Grotere vermogens

Itho Daalderop mikt met Amber op woningen waar een hoger warmtepompvermogen nodig is dan die de kleinere warmtepompen in de markt nu bieden.  Daarbij moet je denken aan geïsoleerde hoekwoningen, twee-onder-één-kappers en of vrijstaande woningen. Het toestel wordt geleverd in vermogens van 6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW. Amber komt zowel in een hybride als in een volledig elektrische variant. Bij die laatste moet dan een tapwaterboiler worden toegevoegd. Ook dit assortiment is vernieuwd. De nieuwe WPV 3G vaten zijn verkrijgbaar in de volumes 150L, 200L, 240L en 270L

Ook binnen opgesteld propaantoestel

Het is niet het eerste toestel met propaan. De warmtepomp Vincent, die dit voorjaar bij de groothandel ligt, heeft ook dit koudemiddel. Groot verschil met andere warmtepompen is dat deze volledig binnen is opgesteld. Er is dus geen buitendeel. Het 4,5 kW toestel is in een volledig elektrisch combi-toestel (inclusief tapwaterboiler) en als hybride beschikbaar.

13 reacties op “Amber: nieuwe monoblock warmtepomp

 1. Richard schreef:

  Een propaan binnenunit is wel een beetje tricky zeker bij brand in de opstellingsruimte geeft dit stof tot nadenken
  Anders kan je wel eens in je korte broek komen te staan

 2. Pierre schreef:

  Ben benieuwd wat die gaat kosten?

 3. Mart Wardt schreef:

  Dit begint ergens op te lijken! Ben benieuwd naar de cop 7/55.

 4. Patrick schreef:

  Koelkasten hebben R600. Dat is butaan.

  Zorgen maken over R290 Propaan wat betreft explosiviteit is in dat daglicht bekeken overdreven.

 5. Tim schreef:

  Slappe berichtgeving. Het vermogen is 6,5, 9,5 en 12 kW bij + 7 C.
  Bij A-10/W35 is dit resp. 4 kW, 5,5 kW en 7,3 kW.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.