fbpx
Nieuws

Installateurs van pelletketels en hout- en pelletkachels moeten het jaar 2022 in de gaten houden. Vanaf dan wordt de verplichte certificering voor aanleg en onderhoud aan gastoestellen mogelijk uitgebreid naar toestellen die draaien op biomassa.

Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel over de certificeringsregeling voor installatiebedrijven. Door die wet moet het aantal koolmonoxide-incidenten drastisch omlaag gebracht worden. In het wetsvoorstel ging het tot nu toe alleen over gasverbrandingsinstallaties, maar minister Kajsa Ollongren erkent dat koolmonoxidegevaar ook uit andere bronnen kan komen.

“Gasverbrandingsinstallaties vormen op dit moment de grootste risico-groep voor incidenten met koolmonoxide”, zo stelt ze. Maar ze sluit niet uit “dat in de toekomst ook andere typen installaties…onder het stelsel kunnen komen te vallen, indien deze eveneens tot grote risico’s op koolmonoxide-incidenten leiden.”

Koolmonoxidegevallen

Daarom wordt per 1 januari 2022 de wet mogelijk ook van toepassing op biomassa gestookte ketels en kachels, aldus de minister in het wetsvoorstel dat deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Het is niet bekend precies hoeveel koolmonoxidegevallen door slechte biomassa-installaties worden veroorzaakt, maar uit meldingen van de brandweer blijkt dat het in ieder geval sporadisch voorkomt.

Installatie.nl zet hier de hoofdlijnen van het wetsvoorstel op een rijtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.